Sitonija Detaljan turistički vodič Sitonija

Sitonija - Detaljan turistički vodič

Sitonija je središnje poluostrvo Halkidikija i nalazi se između poluostrva Kasandre na zapadu i planine Atos (Svete Gore) na istoku. Prema mitologiji, ime nosi po Posejdonovom sinu Sitonu. Čitavu ovu oblast krase beskrajne prirodne lepote i predeli gde se planinski venci savršeno stapaju sa morskim plavetnilom.Sitonija - Kao Šumadija na moru

Raznoliki pejzaži će ostaviti snažan utisak na sve posetioce, posebno ljubitelje prirode koji žele da se opuste i prepuste umirujućem ambijentu i odmore od bučnog gradskog života. Broj turista na ovom poluostrvu svake godine je u porastu, ali Sitonija je veoma bogata i skrivenim regijama koje još čekaju da budu otkrivene od strane novih i starih posetilaca.

Mnogi ovaj deo nazivaju mali raj Halkidikija, upravo zbog neverovatnih prirodnih lepota, zanosnih predela, tradicionalnih luka, zlatnih plaža i zelenih šuma. Sinteza harmonično svetlo-plavog mora i zelene boje planina čini Sitoniju svakako drugačijom i jedinstvenom.Najpopularnija letovališta Sitonije

 1. Neos Marmaras (Plaže u blizini Neos Marmarasa)
 2. Sarti (Plaže u blizini Sartija)
 3. Nikiti (Plaže u blizini Nikitija)
 4. Toroni (Plaže u blizini Toronija)
 5. Vurvuru (Plaže u blizini Vurvurua)
 6. Kalamici (Plaže u blizini Kalamicija)
 7. Metamorfozis (Plaže u blizini Metamorfozisa)
 8. Gerakini (Plaže u blizini Gerakinija)
 9. Porto Koufo (Plaže u blizini Porto Koufa)
 10. Sikija
 11. Saloniku
 12. Psakudija

Najpopularnija letovališta Sitonije su: Neos Marmaras, Toroni, Sarti, Sikija, Vurvuru, Nikiti, Kalamici, Porto Koufo, Metamorfozis, Gerakini, Psakudija, Saloniku kao i mnoga druga manja letovališta koja su pravi izbor za uzbudljiv, ali i miran porodični odmor, odnosno ovo su mesta gde Vam se pružaju brojne mogućnosti za bavljenje različitim aktivnostima i uživanje u različitim modernim sadržajima, koji će svaki Vaš trenutak ispuniti smehom i dobrom zabavom.
Aktivnosti na Sitoniji i šta posetiti

 1. Ne treba propustiti priliku da se popnete na Planinu Dragudelis;
 2. Možete učestvovati u tradicionalnom preplivavanju zaliva Torones u julu;
 3. Možete uživati u ribolovu ili učiti da jašete;
 4. Možete voziti kajak;

Pre svega, možete se opustiti u dugim i prijatnim šetnjama, oprobati se u planinskom biciklizmu, ronjenju ili brojnim sportovima na vodi, a za ljubitelje sporta, tu su teniski tereni, kao i tereni za golf. Takođe, možete uživati u ribolovu ili učiti da jašete. Nikako ne treba propustiti priliku da se popnete na planinu Dragudelis, sa čijeg vrha se pruža očaravajući pogled na celo poluostrvo. Ako ste dobar plivač, možete učestvovati u tradicionalnom preplivavanju zaliva Torones, koje se održava svakog jula.
Izleti na Sitoniji

 1. Celodnevni izlet na kojem se u jednom danu pravi pun krug oko Sitonije;
 2. Izlet oko poluostrva Atos (Svete Gore).

Takođe, nepropustite i celodnevni izlet na kojem se u jednom danu pravi pun krug oko Sitonije i stvara realna slika o mogućnostima ovog fantastičnog poluostrva. Izlet podrazumeva obilazak mesta Sarti, Sikia, Kalamitsi, Porto Koufo, Toroni, Neos Marmaras, Vourvourou, a obavezna zaustavljanja su i svi vidikovci Sitonije, mesta gde pogled fascinira i odakle se ovo poluostrvo najbolje može doživeti u sve tri dimenzije.

Plaže na Sitoniji

Opis 10 najlepših plaža na Sitoniji možete pročitati u OVOM tekstu.

Opis 5 najboljih plaža za decu na Sitoniji možete pročitati u OVOM tekstu.

 1. Agios Ioannis plaža Sitonija
 2. Agridia plaža Sitonija
 3. Ahlada (Achlada) plaža Sarti Sitonija
 4. Aretes plaža Sitonija
 5. Armenistis plaža Sitonija
 6. Azapiko plaža Sitonija
 7. Destenika plaža Sitonija
 8. Elia plaža Nikiti Sitonija
 9. Fava plaža Sitonija
 10. Goa plaža Sitonija
 11. Gradska plaža Gerakini
 12. Gradska plaža Metamorfozis
 13. Gradska plaža Neos Marmaras
 14. Gradska plaža Nikiti
 15. Gradska plaža Porto Kufo
 16. Gradska plaža Psakudija
 17. Gradska plaža Sarti
 18. Gradska plaža Sikija
 19. Gradska plaža Toroni
 20. Gradska plaža Vurvuru
 21. Kalamici plaža Sitonija
 22. Kalives plaža (Kalyves Beach) Sitonija
 23. Kalogria plaža Sitonija
 24. Karidi plaža Sitonija
 25. Katerina plaža Sikija Sitonija
 26. Klimatarija plaža Sitonija
 27. Koviou Beach na Sitoniji
 28. Kriaritsi (Kriarici) plaža Sitonija
 29. Lagomandra plaža Sitonija
 30. Las Bandidas plaža Sitonija
 31. Linaraki plaža Sitonija
 32. Nikitis plaža (Nikitis Beach) Sitonija
 33. Paradiso plaža Neos Marmaras
 34. Platanitsi plaža Sitonija
 35. Platania plaža Sarti
 36. Pigadaki plaža (5 Steps in the Sand) Sitonija
 37. Orange (Portokali) plaža (Kavourotripes) Sitonija
 38. Salonikiou plaža Sitonija
 39. Spathies plaža Sitonija
 40. Stiladario plaža Sitonija
 41. Thalatta plaža Sitonija
 42. Tigania plaža Sitonija
 43. Tourkolimnionas plaža Sitonija
 44. Tripotamos plaža Sitonija
 45. Tristinika plaža Sitonija
 46. Valti plaža Sikia Sitonija

Sitonija je prebogata prelepim plažama, koju su uglavnom peščane, mada ima i šljunkovitih, neke uređene, a neke potpuno netaknute, divlje. Plaže koje svakako trebate posetiti dok ste na Sitoniji su:

Vurvuru plaža je najbolja za porodice sa decom. Ima mirnu i plitku vodu, pa morate da pešačite nekoliko desetina metara pre nego što dođete do dubine. Ukoliko volite ronjenje, sigurno će vam se dopasti koralni greben koji se nalazi u tim vodama.Kavourotrypes (Orange plaža) se sastoji od više kilometara manjih plaža i laguna, a nalazi se blizu Sartija. Orange ima nekoliko barova, a ovde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Obično privlači mlađe ljude i kampere koji šatore razapinju u obližnjoj borovoj šumi.

Jedna prelepa skrivena plaža Sitonije zove se Kriaritsi. Nalazi se blizu Sikije, a do nje se teško dolazi, pa mnogi turisti i ne znaju da postoji. Njom dominiraju stene i kamenje, pa ćete imati utisak da se nalazite na nekom grčkom ostrvu. Ona je najbliža Svetoj Gori, a posmatranje zalaska sunca sa neke od stena može biti nezaboravan ugođaj.Plaža Kalamitsi se nalazi u istoimenom mestu, a sastoji se od tri prelepe lagune, od kojih je jedna pretvorena u kamp, druga (središnja) ima hotele, a treća je potpuno prirodna i netaknuta, pa je namenjena nudistima.

Lagomandra plaža ima fin, sitan pesak boje zlata. Nalazi se severno od Neos Marmarasa, podeljena je na tri odvojene celine i ima apsolutno sve - borovu šumu u koju se možete sakriti od sunca, restorane, barove, kao i organizovane vodene sportove.Plaža Agios Ioannis je duga 700 metara i ima fini pesak koji se dopada uglavnom mladim posetiocima. Ako odlučite da je posetite, obavezno ponesite nešto za jelo, pošto u barovima ovde nećete naći ništa od toga. Pošto je okrenuta jugu, voda je veoma topla. Mnogi je smatraju najlepšom plažom Sitonije.

Manassu plaža se nalazi 13km južno od Vourvourou-a. Ovde je na obali bela dominantna boja, a more je u nijansama svetlo plave. Plaža je šljunkovita, na nekim mestima i sa krupnijim šljunkom, ali tu su drvene staze, bele naravno, koje vas vode do same vode. Šljunak se nastavlja i u vodi, ali dno vrlo brzo prelazi u dubinu. Ova plaža je potpuno je opremljena svim sadržajima. Tu su taverna, bar na plaži, toalet, ležaljke, suncobrani, separei, baldahini, tende, a tu je i kamp A klase.

Plaža Klimataria je smeštena južno od mesta Sarti, a jugoistočno od mesta Sikia. Ova predivna plaža ima direktan pogled na Atos (Svetu Goru), a poseduje i sve neophodne sadržaje. Tu su tri kafe-taverne, ovde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, ima i toalet i parking. Pogodna za celodnevni boravak kao i boravak sa malom decom.Dukina plaža se nalazi 7.5 km severno od mesta Sarti. Sastoji se iz 4 uvale, 2 veće i 2 male. Tirkiz, pesak, pogled na Atos, borovi u zaleđu, a osećaj predivne prirode rečima neopisiv. Ako dođete na Sitoniju, nikako nemojte zaobići ovu plažu. Pristup do nje je malo teži, ali vredi potruditi se, jer će Vas sigurno ovo plaža očarati.


Opise i slike smeštaja na Sitoniji možete pogledati OVDE.


Tags: Sitonija, Poluostrvo Sitonija, Sitonija Grčka, Sitonija u Grčkoj, Sitonija poluostrvo, Sitonija poluostrvo u Grčkoj, Sitonija utisci, Sitonija iskustva, Sitonija izleti, Sitonija šta videti, Sitonija aktivnosti, Sitonija šta raditi, Sitonija sa decom, Sitonija za decu, Sitonija opis, Sitonija informacije, Sitonija vodič, Sitonija slike, Sitonija mesta, Sitonija spisak mesta, Sitonija šta posetiti, O Sitoniji, Opis Sitonije, Turizam na Sitoniji, Iskustva Sitonija, Gde otići na Sitoniju, Kakva je Sitonija, Šta videti na Sitoniji