Neos Marmaras mesto Sitonija Sitonija

Neos Marmaras letovalište na Sitoniji

Neos Marmaras je primorsko letovalište koje se nalazi na Sitoniji, središnjem kraku Halkidikija i udaljeno je 125 km od Soluna. Neos Marmaras je, bez sumnje, najglamuroznije letovalište u ovom delu Grčke i predstavlja savršenu kombinaciju planinskih predela i plavog mora, peščanih plaža i prirodnog zelenila.

Šetnjom stazama kroz guste borove šume pružiće vam se mogućnost da uživate u jedinstvenom pogledu na panoramu letovališta, koje je izgrađeno u neobičnom obliku polumeseca.Neos Marmaras je neobično i specifično letovalište po mnogo čemu. Ima direktan pogled na Kasandru (prvi prst Halkidikija), tačnije nalazi se naspram čuvenih letovališta Hanioti i Pefkohori. Grad su osnovale izbeglice koje su morale da pobegnu sa svojih ognjišta u Marmarasu, u Maloj Aziji pred naletom Turaka.

Prvobitno su se naselili u Partenonasu, seocetu koje se nalazi na oko 4 kilometara od Neos Marmarasa, u brdima, a kasnije su napustili selo i nastanili se odmah kraj mora. Stanovništvo se u početku bavilo isključivo poljoprivredom i ribolovom, da bi sa razvojem turizma većina stanovnika počela baviti ovom unosnom delatnošću.Neos Marmaras je pre svega porodično letovalište

Neos Marmaras se rasprostire na 5 brežuljaka i veoma je interesantan. U centru se nalazi veliki broj kafića i restorana koji nude preko dana, ali i uveče pristojnu zabavu. Ipak, Neos Marmaras nije namenjen za ljubitelje žurki, jer je pre svega mirno i idilično mesto namenjeno porodičnom odmoru. Postoji veoma veliki broj mesta u gradu na kojima se možete osamiti i uživati sa voljenom osobom u zalasku sunca, uz zvuke talasa.U okolini letovališta nalazi se veliki broj malih laguna i plaža do kojih možete lako stići brodićem, automobilom, motorom ili biciklom. U blizini je i mala skupina ostrva koja nosi naziv Spalathronisia. Naravno, predlažemo da posetite ostrvo zvano Kelifos na kome živi stado divljih koza. Ovo ostrvce je poznato i po tkz. morskom krevetu, koji podvodni fotografi nazivaju “raj”.
Neos Marmaras je savršeno mesto za odmor i pružiće dobru zabavu gostima svih uzrasta. To je mesto koje će Vas očarati svojom lepotom i gde će svaki Vaš korak predstavljati neko novo, neponovljivo iskustvo.

Plaže Neos Marmarasa

Plaže u letovalištu (ima ih dve) su iznenađujuće različite i odgovaraju svakom raspoloženju. Obe su nosioci Plave zastave za čistoću i sadržaje koju dodeljuje Evropska Unija.

Paradiso plaža Neos Marmaras

"Paradiso" na grčkom znači raj, a plaža stvarno izgleda kao da ste u raju. Mirno, kristalno čisto more, neverovatan pogled na poluostrvo Kasandra, zaliv Toroni, ostrvo Kelifos (na grčkom "kelifos" znači školjka) i zalasci sunca sa koloritima neba koji oduzimaji dah, čine da se ovde osećate kao u raju.

Slike i opis plaže Paradiso, kao i gde se nalazi možete pročitati OVDE.Gradska plaža Neos Marmarasa

Gradska plaža Neos Marmarasa pruža pogled iz drugačijeg ugla na grad, ostrvo Kelifos i poluostrvo Kasandra. Obiluje barovima sa dobrom muzikom, terenima za odbojku na pesku i druge aktivnosti, gde se vikendima okupljaju ljudi i iz drugih gradova, jer je provod odličan.

Slike i opis gradske plaže Neos Marmaras, kao i gde se nalazi možete pročitati OVDE.Izlet na koji možete krenuti iz Neos Marmarasa - Šta videti u Neos Marmarasu

Sve o plažama u blizini Neos Marmarasa možete pročitati u OVOM odvojenom tekstu.

Predlažemo da obiđete i Tradicionalno selo Partenonas, jer se odavde sa uzvišenja pruža fenomenalan, kao iz aviona pogled na Neos Marmaras, zaliv Toroni i poluostrvo Kasandra. Ovde je naročito lep zalazak sunca. Tu postoji i veliki broj restorana sa veoma ukusnom hranom.

Slike i opis tradicionalnog sela Partenonas, kao i gde se nalazi možete pročitati OVDE.Opise i slike smeštaja u Neos Marmarasu možete pogledati OVDE.


Tags: Neos Marmaras, Neos Marmaras mesto, Neos Marmaras mesto Sitonija, Neos Marmaras letovalište, Neos Marmaras letovalište Sitonija, Neos Marmaras iskustva, Neos Marmaras slike, Neos Marmaras opis, Neos Marmaras opis mesta, Neos Marmaras slike mesta, Neos Marmaras šta videti, Neos Marmaras utisci, Neos Marmaras mesto utisci, Neos Marmaras mesto iskustva, Neos Marmaras šta obići, Neos Marmaras pijaca, Neos Marmaras za decu, Neos Marmaras sa decom, Neos Marmaras deca, Neos Marmaras za roditelje, Neos Marmaras izleti, Neos Marmaras izlet, Neos Marmaras šta posetiti