Tradicionalno selo Partenonas Neos Marmaras Partenonas, Sitonija

Tradicionalno selo Partenonas (Parthenonas) u blizini Neos Marmarasa na Sitoniji

Većina turista koja odsedne u Neos Marmarasu ili njegovoj okolini, nikada ni ne poseti tradicionalno selo Parthenonas jer prosto ili nisu čuli za njega ili nemaju prevozno sredstvo da dođu do njega. Naime, na samo par kilometara od Neos Marmarasa u brdu se nalazi pravi etno biser koga možemo uporediti sa nešto većim selom Stari Pantelejmon (Palios Panteleimonas) u Olimpskoj regiji.

Partenonas (Parthenonas) danas ima samo nekoliko stotina stalnih stanovnika zbog činjenice da se većina starih žitelja ovog mesta preselilla u obližnji Neos Marmaras, zbog bolje mogućnosti za zapošljavanje krajem 60-tih godina prošlog veka. U ovom etno selu (zaštićeno od države Grčke i EU kao mesto unikatne arhitekture) danas postoji osnovna škola, tri mesta gde se pravi vrhunsko maslinovo ulje, tri vodenice, pet-šest lokacija gde možete popiti kafu i piće, ali i dobar broj vila i apartmana za smeštaj.
Partenonas je pravo mesto za ljubitelje romantike, arhitekture i istorije

Ovde će uživati svi od ljubitelja arhitekture, istorije, fotografije, dobrog zalogaja, do ljubitelja prirode i pešačenja. Ovo je pravo mesto i za ljubitelje romantike, koji mogu da uživaju u zalasku sunca sa prelepim avionskim pogledom na ostrvo Kelifos dok večeraju u čuvenoj Paulovoj taverni recimo vruću jagnjetinu. Inače, Paul (1939. – 2013.) je bio osnivač taverne i imao je lep običaj da se pozdravi sa svim gostima, a zatim odigra tradicionalni grčki ples. To je radio svako veče sve do kraja života.
Gde se nalazi Partenonas?

Nalazi se na zapadnoj obali drugog poluostrva Halkidikija, Sitonije, na uzvišenju (350 metara nadmorske visine) i udaljeno je od Neos Marmarasa oko 4 km. Potpuno ga okružuju masline i zelenilo drveća, pa verno dočarava atmosferu nekih davnih, antičkih vremena.

Tokom poslednjih 15-20 godina, većina starih kuća u Partenonasu je propalo vremenom, ili su srušene, ali novoizgrađene koje su ih zamenile pravljene su tako da poštuju tradicionalni stil i lokalnu arhitekturu ovog mesta, pa današnji Partenonas dosta podseća na onaj iz XIX i XX veka.
U Partenonasu možete iznajmiti smeštaj

Partenonas je savršen izbor za one koji vole miran i opuštajući odmor, daleko od buke i vreve prenatrpanih letovališta. Ovde možete uživati u prirodnim lepotama i svim svojim čulima podariti jedno nezaboravno iskustvo. Posebno se izdvaja vidikovac sa pogledom na maslinjake koji ga okružuju, zaliv Toroni, kompleks Porto Karas i ostrvo Kelifos.Festival Svetog Panteleimona u Partenonasu kod Neos Marmarasa

U Partenonasu se 27. jula svake godine održava festival Svetog Panteleimona i tada su svi pozvani da dođu i uvere se u gostoljubljivost stanovnika ovog mesta, koje i dalje živi u službi očuvanja tradicije. Sve kuće ovde su obložene kamenom, vrata i prozori su od drveta i što je najvažnije na kućama nećete videti klima uređaje i satelitske antene.Mnogi istorijski podaci, uglavnom Romejski, vezuju Partenonas za sam početak X veka. Mesto se u spisima pominje kao Parthenopolis, Partheni ili Parthenionas. Tačna lokacija romejskog Partenona do danas nije određena, ali se pretpostavlja da je sasvim blizu pozicije današnjeg sela.
Crkva Svetog Stefana i Narodni muzej u Partenonasu

U tradicionalnom selu Partenonas možete posetiti : Crkvu Svetog Stefana, koja je izgrađena 1837. godine, Narodni muzej, koji je osnovan 1995. godine, gde je izložena kolekcija tradicionalnih alata i oružja, a koji je smešten u staroj kamenoj zidanoj školi u selu, kao i fabriku gde se proizvode vina i cipuro (tradicionalna grčka domaća rakija).


Opise i slike smeštaja na Sitoniji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatan/ ima ga dovoljno


Autor fotografija: www.letougrckoj.com


Tags: Parthenonas, Partenonas, etno selo na sitoniji, Paulova taverna, Partenonas Neos Marmaras, Partenonas Sitonija, selo Partenonas Neos Marmaras, selo Partenonas Sitonija, Tradicionalno selo Partenonas, Partenonas mapa, Partenonas kako stići, Partenonas taverne, Partenonas riblji restorani, Partenonas restorani, Partenonas utisci, Partenonas slike, Partenonas opis, Partenonas iskustva, Partenonas informacije, Partenonas tekst, Crkva Svetog Stefana Partenonas