Tradicionalno selo Stari Pantelejmon (Palios Panteleimonas) Palios Panteleimonas, Olimpska regija

Tradicionalno selo Stari Pantelejmon (Palios Panteleimonas)

Kao što znamo iz serije “Crni Gruja”, kaldrma nema fuge, pa se mora uklapat jedna do druge, jer u protivnom morate paziti kako prelazite džadu. Najbolje mesto da to otkrijete je upravo tradicionalno selo Stari Pantelejmon (Palios Panteleimonas), u kome je sve ostalo zamrznuto nekoliko vekova, i pravi način da malo “odmorite” od plaža i pođete u planine, jer tamo nema zime.

Stari Pantelejmon je tradicionalno selo u kome je vreme stalo. Iako je u potpunosti obnovljeno, zadržalo je autentističan šarm još iz perioda kada je nastalo. Kao i u svakom selu iz tog perioda, sva dešavanja su u centru, na glavnom trgu kod crkve. Tu je veliki broj restorana sa lokalnim specijalitetima, a okolne ulice krase radnje koje prodaju tradicionalne proizvode ovog kraja.

Takođe, ovo čarobno mesto ima neku tajnu vezu sa Parthenonasom na Sitoniji, pa ukoliko ste posetili ili jedno ili drugo mesto u onom drugom ćete svakako osetiti deža vi.Gde se nalazi Stari Pantelejmon

Etno selo Stari Pantelejmon (Palios Panteleimonas) je vekovima starije od svog imenjaka na obali, a udaljeno je 3 kilometra od obale. Velikim naporima meštana i značajnim sredstvima evropskih fondova, ovo mesto je potpuno rekonstruisano i obnovljeno, pa ćete moći da se prošetate mestašcem u kome je vreme zaustavljeno.Stari Pantelejmon je poznat po odličnim restoranima i čuvenom jagnjetinom

Prastara crkvica nasred sela, u senci stogodišnjeg stabla, slatkovodni i blagotovrni izvor predstaviće vam slikovitu prošlost Grčke i dočarati atmosferu. A kako se mislilo i na turističke potencijale, ovde ima mnogo malih, ambijentalnih kafanica u kojima možete probati kako tradicionalne grčke specijalitete, musake, salate tako svoja omiljena jela internacionalne kuhinje, a posebna preporuka je jagnjetina „koju ovde jede i onaj ko ne jede jagnjetinu“.Iz Starog Pantelejmona se pruža fantastičan pogled na celu Olimpsku regiju

U Palios Panteleimonu nema jedino ribe, a konobari i vlasnici ovih taverni i kafanica uputiće vas da ribu „jedete na Paraliji“, odnosno plaži. Međutim, čak i ako uspete da odolite istoriji, atmosferi, gurmanlucima i šarmu nećete odoleti ovom panoramskom pogledu. Sa visine na koju je ovo seoce uzdignuto pruža se fantastična panorama Olimpske regije i Egejskog mora, ali i planinskih vrhova okruženih oblacima, pa se nećete pitati zašto su ljudi antike baš Olimp ''naselili'' svojim bogovima.Šta sve možete pazariti u Starom Pantelejmonu

  1. Kesice začinskog, lekovitog ili aromatičnog bilja
  2. Med
  3. Razne tradicionalne slatke poslastice
  4. Slatko od kestena

Ovde se možete prošetati starim, kaldrmisanim ulicama, videti primere tradicionalnog planinskog graditeljstva, ali i kupiti poneki tipično grčki suvenir - kesice začinskog, lekovitog ili aromatičnog bilja, fantastičan med, žestoka pića i razne tradicionalne slatke poslastice podneblja, a mi preporučujemo slatko od kestena.

Šta obići u blizini Starog Pantelejmona

  1. Nacionalni park Olimp
  2. Arheološko nalazište Dion
  3. Dvorac Platamon
  4. Stari manastir Svetog Dionisija
  5. Novi manastir svetog Dionisija


Nacionalni park Olimp

Iz Starog Penteleimona možete nastaviti put kolima, a za sve ljubitelje rekreativnog odmora ovde počinje pravi raj: Nacionalni park Olimp. Ukoliko ste ljubitelj prirode i hajkinga, ovo je pravo je mesto za vas. Pešačenje, planinski biciklizam, kao i sve popularniji planinski maratoni i mnogobrojne druge sportske aktivnosti našle su svoje utočište u okviru ovog Nacionalnog parka, pa nećete imati nikakav problem da pronađete prave aktivnosti za sebe.
Arheološko nalazište Dion

Čitava ova regija obiluje arheološkim nalazištima, pa će i ljubitelji kulture i istorije moći da krenu stopama Aleksandra Makedonskog, koji je u gradu Dionu okupio svoju vojsku i krenuo na Persiju.
Dvorac Platamon

Ako vas ove digresije nisu odvele predaleko, uspećete da stignete i do velikog dvorca Platamon, koju su krstaši izgradili tokom XIII veka, a koja vas je i povela sa plaže u predivno podnožje Olimpa. Podignuta između 1204. i 1222. godine, nekada je branila strateški važan prolaz ka dolini Tempe, u koju su grčki pesnici smestili Apolona i njegove Muze.
Sama tvrđava okružena je masivnim zidinama nad kojima se uzdiže visoka šestougaona kula koja motri na morsku obalu, jedan od najvažnijih puteva kroz Grčku i visoke vrhove Olimpa. Novija istraživanja pokazuju da je na ovom mestu postojao i stariji, antički grad za koji mnogi stručnjaci smatraju da može biti Heraklion, mada samo srce grada još nije pronađeno, a pretpostavlja se da sa današnjom tvrđavom deli neke delove zidina.


Stari manastir Svetog Dionisija

Na padinama planine Olimp, na oko 17 km od mesta Litohoro nalazi se Stari manastir svetog Dionisija. Podignut je davne 1542. godine, a u njegovom osnivanju učestvovao je i ovaj svetac. Posle Božanskog otkrivenja, sveti Dionisije je osnovao i posvetio manastir Svetoj Trojici, ali je ipak kasnije u narodu manastir ostao zapamćen isključivo po imenu njegovog osnivača - svetog Dionisija Olimpskog. Takođe, on je u tadašnjoj kapeli ovog manastira i sahranjen, a ostaci groba i dan-danas postoje.
Novi manastir svetog Dionisija

Novi manastir svetog Dionisija lociran je na oko 3 km od mesta Litohoro, a njegova priča i sudbina usko je vezana za Stari manastir koji nosi isto ime. Naime, Stari manastir je 1821. godine za vreme ustanka Grka, od strane Osmanlija pod direktivom Veli Paše opljačkan i spaljen, da bi ga 1943. godine tokom Drugog svetskog rata, nacističke gotovo skroz uništile eksplozivom.
Opise i slike smeštaja u Olimpskoj regiji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatan/ ima ga dovoljno


Autor fotografija: www.letougrckoj.com


Tags: Stari Pantelejmon, Tradicionalno selo Stari Pantelejmon, Stari Pantelejmon restorani, etno selo Stari Pantelejmon, Pantelejmon, Stari Pantelejmon grcka, Stari pantelejmon olimp, Stari Pantelejmon slike, Stari Pantelejmon iskustva, Stari Pantelejmon izlet, Stari Pantelejmon utisci, Stari Pantelejmon informacije, Stari Pantelejmon mapa, Stari Pantelejmon tekst, Stari Pantelejmon šta videti, Stari Pantelejmon šta obići, Stari Pantelejmon šta posetiti, Gde se nalazi Stari Pantelejmon, Stari Pantelejmon gde se nalazi, Šta obići u blizini Starog Pantelejmona