Novi manastir svetog Dionisija Olimp planina Planina Olimp, Olimpska regija

Novi manastir svetog Dionisija na planini Olimp

Novi manastir svetog Dionisija lociran je na oko 3 km od mesta Litohoro, a njegova priča i sudbina usko je vezana za Stari manastir koji nosi isto ime. Naime, Stari manastir je 1821. godine za vreme ustanka Grka, od strane Osmanlija pod direktivom Veli Paše opljačkan i spaljen, da bi ga 1943. godine tokom Drugog svetskog rata, nacističke gotovo skroz uništile eksplozivom.
Ipak, monasi su za vreme ovog nemilog događaja uspeli da spasu što se tada spasti moglo. Sačuvali su dosta predmeta, ikona, kao i nekoliko moštiju, i to se sve nekoliko godina čuvalo među narodom, da bi se izgradnjom novog manastira 1950. godine, ovi predmeti i mošti preneli u manastirski muzej.
Godine 1989. u manastiru je uvedena zabrana ulaska žena, prema tradiciji zaveštanoj od strane svetog Dionisija i prema svetogorskim propisima. Ova zabrana odnosi se na ćelije monaha, radionice, trpezariju i glavnu crkvu posvećenu Uspenju Bogorodice. Napolju se nalazi nova crkva posvećena svetom Dionisiju, izložbena sala i manastirska prodavnica, gde je ženama naravno ulaz dozvoljen.
Inače, Sveti Dionisije, je poreklom iz Tesalije, a živeo je u XVI veku. Pre nego što je došao na Olimp, nosio je titulu igumana svetogorskog manastira Filotej. Takođe, proveo je određeno vreme i na Pelionu, kao pustinjak, a poznat je bio i po svom vrednom misionarskom radu u Makedoniji, pod vlašću Osmanlija.


Opise i slike smeštaja u Olimpskoj regiji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći

Autor fotografija: www.letougrckoj.com


Tags: Novi manastir svetog Dionisija, sveti Dionisije, Olimp planina manastir, Olimp planina manastiri, Sveti dionisije olimpijski