Dion arheološko nalazište kod Olimpa Dion, Olimpijska regija

Arheološko nalazište Dion u Olimpskoj regiji

Dion je danas arheološko nalazište, a nekada je bio jedan od najvažnijh gradova-država antičke Makedonije. Nalazi se u podnožju moćnog Olimpa, 4 km od mora i na 17 km od grada Katerinija. Drevni grad svoje ime duguje bogu Zevsu (Dios - odnosno „Zevsov“), predvodniku bogova sa Olimpa.
Prvo pominjanje imena Dion dolazi u V veku pre nove ere, od strane čuvenog grčkog istoričara Tukidida, koji je opisao prolazak spartanskog generala Braside kroz ovo mesto na putu za Makedoniju. Tokom vremena, u Dionu su održavane Olimpijske igre, slavljene pobede, ali i obredi žrtvovanja, a i sam Aleksandar Makedonski je pre bitaka posećivao ovo mesto i tu prinosio žrtve.


Muzej u Dionu

Muzej u Dionu je otvoren 1983. godine, i tu se mogu videti eksponati iz samog Diona, ali i sa Olimpa, kao i iz Pidne ili Ritinija. Ovde su pronađeni ostaci hramova, bazilika, vila, amfiteatra, gradskih zidina, javnih kupatila, pogrebnih spomenika, novčića, pa čak i muzičkih instrumenta (hidraulis, vrsta duvačkog instrumenta). Sam park je smešten u bujnom zelenilu sa gomilom potoka i vode i pleni svojom veličinom. Čitav obilazak može poprilično trajati, a iako je sve ravno, preporučuje se udobna obuća. Takođe, pored parka i muzeja, tu je i antičko pozorište, aktivno do dan danas, pošto se ovde, u avgustu mesecu, održavaju brojne predstave i koncerti što predstvlja pravu atrakciju za posetioce.

Ispred samog ulaza u ovaj kompleks postoji veliki parking za automobile i autobuse, a tu je i kafić, kao i prodavnica suvenira.


Opise i slike smeštaja u Olimpskoj regiji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatan/Ima ga sasvim dovoljno

Ulaz u Dion (arheološko nalazište) se naplaćuje.


Tags: Dion, antička makedonija, Dion arheološko nalazište kod Olimpa, Dion arheološko nalazište, Dion stari grad, Dion antička grčka, Dion Olimp, Dion kod Olimpa, Muzej u Dionu, Dion šta videti, Dion iskustva, Dion opis, Dion slike, Dion izlet, Dion poseta, Dion muzej, Dion utisci, Dion tekst, Dion informacije, Dion mapa, Dion gde se nalazi