Dvorac Platamon Platamon, Olimpska regija

Dvorac Platamon (XIII vek), Olimpijska regija

Da li ste znali da je Dvorac Platamon bio u sklopu Dušanovog carstva (Srpskog carstva) tokom XIV veka?

Čitava Olimpska regija obiluje arheološkim nalazištima, pa će i ljubitelji kulture i istorije moći da krenu stopama Aleksandra Makedonskog, koji je u gradu Dionu okupio svoju vojsku i krenuo na Persiju.

Ako Vas ove digresije nisu odvele predaleko, uspećete da stignete i do velike tvrđave Platamon, koju su krstaši izgradili tokom XIII veka, a koja Vas je i povela sa plaže u predivno podnožje Olimpa. Podignuta između 1204. i 1222. godine, nekada je branila strateški važan prolaz ka dolini Tempe, u koju su grčki pesnici smestili Apolona i njegove Muze.Turci su zamak osvojili 1389. godine kada su krenuli u pohod na jug Grčke. Tada je zamak obnovljen i dodatno utvrđen, kako bi kontrolisao ovaj tesnac. Narodno oslobodilački pokret Grčke je oslobodio ovaj zamak nekoliko godina kasnije, savladavši vojnike koji su ga branili.Sama tvrđava okružena je masivnim zidinama nad kojima se uzdiže visoka šestougaona kula koja motri na morsku obalu, jedan od najvažnijih puteva kroz Grčku i visoke vrhove Olimpa. Novija istraživanja pokazuju da je na ovom mestu postojao i stariji, antički grad za koji mnogi stručnjaci smatraju da može biti Heraklion, mada samo srce grada još nije pronađeno, a pretpostavlja se da sa današnjom tvrđavom deli neke delove zidina.Opise i slike smeštaja u Platamonu možete pogledati OVDE.


Autor fotografija i teksta: www.letougrckoj.com


Tags: Dvorac Platamon, Platamon dvorac, Platamon tvrdjava, tvrdjava Platamon, zamak Platamon, Platamon zamak, kula Platamon, Platamon kula, Platamon utvrđenje, utvrđenje Platamon, Dvorac Platamon slike, Dvorac Platamon opis, Dvorac Platamon informacije, Dvorac Platamon utisci, Dvorac Platamon iskustva, Dvorac Platamon olimpska regija, Dvorac Platamon olimpijska regija