Stari manastir Svetog Dionisija Olimp planina Planina Olimp, Olimpska regija

Stari manastir Svetog Dionisija na Planini Olimp

Na padinama planine Olimp, na oko 17 km od mesta Litohoro nalazi se Stari manastir Svetog Dionisija. Podignut je davne 1542. godine, a u njegovom osnivanju učestvovao je i ovaj svetac. Posle Božanskog otkrivenja, sveti Dionisije je osnovao i posvetio manastir Svetoj Trojici, ali je ipak kasnije u narodu manastir ostao zapamćen isključivo po imenu njegovog osnivača - svetog Dionisija Olimpskog. Takođe, on je u tadašnjoj kapeli ovog manastira i sahranjen, a ostaci groba i dan-danas postoje.
Ubrzo po osnivanju, u manastiru je započeto pravljenje ikona, a u nekima je i ovaj budući svetac učestvovao. Takođe uz to, uvećana je i manastirska biblioteka, sa mnogim važnim zapisima. Godine 1821. manastir je spaljen od strane Osmanlija, a 1878. godine za vreme Olimpske pobune bio je sklonište za žene i decu iz Litohora, da bi ga Nacisti 1943. godine gotovo potpuno uništili eksplozivom, jer je služilo kao utočište grčkim borcima otpora.
Od tada je manastir premešten na novu lokaciju „Metochi“ (Novi manastir), kao i ikone, razni predmeti od religijskog značaja i nekoliko moštiju, koji su zahvaljujući monasima, ali i sreći, sačuvani. Danas je Stari manastir svetog Dionisija u fazi renoviranja.
Sa leve strane od ulaza u portu manastira, nalazi se mali puteljak koji se strmo spušta i vodi ka Svetoj pećini. U zavisnosti od Vašeg tempa i fizičke kondicije treba će Vam od pola sata do čitavih sat vremena da odete i vratite se. Uspot možete uživati u predivnoj prirodi Olimpa.
Tu je mali planinski potočić, u kome lako možete spaziti pastrmku ili žapca kako se baškari u bistroj vodi. Voda u potoku je toliko hladna da čak i u najtoplijim letnjim danima nećete uspeti da stopalo u njemu držite par minuta.
Sve do Svete pećine kretaćete se utabanom i brdovitom stazom pokraj ranije spomenutog potoka, čiji će Vas huk pratiti u stopu. Samo pratite putokaze i nećete promašiti put. Možda će Vam se u jednom trenutku dok budete hodali ovom predivno stazom za oko zapasti drvo koje ima oblik glave jelena. Pošto na jednom delu staze ima dosta kamenja, nije neobično naići i na po koju zmiju.
Sveta pećina na Olimp planini

Sveta pećina, je mesto na kome je sveti Dionisije proveo i deo svog života kao pustinjak. Prava šteta bi bila ne posetiti ovo mesto ukoliko ste u obilasku manastira, pa zato poneste udobne cipele i obavezno posetite i ovo duhovno mesto.


Opise i slike smeštaja u Olimpskoj regiji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 70/100 (ne preporučuje se odlazak sa malom decom do Svete pećine)

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći

Autor fotografija: www.letougrckoj.com


Tags: Stari manastir Svetog Dionisija, Sveti Dionisije, Sveta pećina, Sveti dionisije olimpijski, Olimp planina manastir, Sveta pećina Olimp, Olimp Sveta pećina, manastir Svetog Dionisija, manastir Svetog Dionisija Olimp, manastir Svetog Dionisija mapa, manastir Svetog Dionisija kako stići