Toroni mesto Sitonija Sitonija

Toroni letovališe na Sitoniji

Toroni je malo ribarsko naselje na jugu drugog poluostrva regije Halkidiki - Sitonije. Udaljen je oko 135 kilometara od Soluna i odlikuje ga kombinacija prirodno guste šume i veličanstvenog pogleda na more zaliva Torones.

U ovom veoma mirnom i povučenom letovalištu nalazi se nekoliko taverni u kojima ćete imati priliku da probate tradicionalne specijalitete, kao i nekoliko odlično opremljenih prodavnica, za sve što vam može biti potrebno na odmoru.
Ovo je malo porodično letovalište sa samo 233 stanovnika, koji se uglavnom bave turizmom, poljoprivredom i ribolovom. U naselju se takođe nalazi i jedna mala osnovna škola. Od kada je cela regija Halkidiki doživela turistički bum, Toroni je postao značajan grad na turističkoj mapi Grčke.


Toroni je veoma mirno mesto bez prevelike gužve

Ovde su noći mirne i tihe, pa ako vam treba odmor od gužvi, buke, galame, posla - Toroni je pravo mesto za vas. Nekoliko taverni pružiće vam pravi užitak tradicionalne grčke kuhinje, a naravno, tu je i nekoliko odlično snabdevenih prodavnica u kojima možete naći sve što Vam je potrebno za odmor, kao i dosta suvenira.
Današnji Toroni predstavlja jednu od opština poluostrva Sitonije, a njegova prelepa 2,5 km duga peščana plaža čini ga jednim od popularnijih destinacija čitave severne Grčke. Toroni je magistralnim putem dobro povezan sa Neos Marmarasom (udaljen 21 km) na zapadnoj, i Sartijem (udaljen 30 km) na istočnoj obali drugog prsta Halkidikija.
Toroni šta videti i obići?

  1. Tvrđavu Likitos
  2. Plažu Destenika

1. Tvrđava Likitos

Iako je gradić Toroni mali ima neverovatnu prošlost i igrao je važnu ulogu u istoriji Grčke. Prema mitologiji Toroni je bila žena Proteusa, sina Posejdona. Antički Toroni, sagrađen je još u VIII i VII veku pre nove ere od strane doseljenika, a tokom V veka pre nove ere, bio je jedan od najznačajnijih gradova na Halkidikiju. Posedovao je sopstvenu valutu i bio je deo atinskog saveza. U vizantijsko doba, oblast je pripadala Agios Oros manastirima.
Gradić Toroni bio je i član atinske lige, sve dok ga nisu zauzeli Spartanci. Godine 348. pre nove ere osvojio ga je Filip II, a 168. pre nove ere osvajaju ga Rimljani. Antički Toroni bio je najveći i najbogatiji grad na Halkidikiju i iz tog perioda danas su ostali delovi zaštitnog zida (tvrđave) i citadele. Takođe, ostaci luke pronađeni su na dnu mora zatim velike granitne stene, kao i nekadašnje skladište grada i u njemu veliki broj vrednih predmeta iz tog perioda koji su prebačeni u Nacionalni muzej Grčke.

2. Plaža Destenika

Destenika je prelepa peščana plaža sa prozirnom vodom i postepenim ulaskom u istu. Kada se gleda ka moru sa skroz leve strane se nalazi kafić koji nudi ležaljke i parking, tako da se u tom delu plaže nalaze malobrojni turisti koji su u obilasku plaža po Sitoniji, dok se sa desne strane nalaze starosedeoci.
Plaže Toronija

Sve o plažama u blizini Toronija možete pročitati u OVOM odvojenom tekstu.

Letovalište Toroni poseduje veoma dugačku i lepu Gradsku plažu, a takođe tu je i plaža Destenika, kao i malena plažica Plaža Ema (aka Plaža Karakas). Sve one su peščane i veoma slične. Takođe, ukoliko se prošetate do tvrđave Likitos, od nje levo se nalazi mala izolovana neuređena šljunkovita plažica, pa ko želi da se izoluje ovo je pravo mesto za to.


Opise i slike smeštaja u Toroniju možete pogledati OVDE.


Tags: Toroni, Toroni mesto, Toroni mesto Sitonija, Toroni letovalište, Toroni letovalište Sitonija, Toroni selo, Toroni selo Sotonija, Toroni slike, Toroni slike mesta, Toroni iskustva, Toroni utisci, Toroni opis, Toroni komentari, Toroni tekst, Toroni informacije, Toroni šta videti, Toroni šta obići, Toroni šta posetiti, Toroni izlet, Toroni šta videti u blizini, Toroni mesto utisci, Toroni mesto slike, Toroni mesto iskustva, Toroni mesto opis, Toroni mesto informacije, Toroni deca, Toroni sa decom, Toroni za decu, Tvrđava Likitos, Likitos tvrđava, Toroni Likitos, Likitos Toroni