Sarti mesto Sitonija Sitonija

Sarti letovalište na Sitoniji

Sarti se nalazi na istočnoj obali Sitonije, čuvenog drugog prsta Halkidikija. U ovu prelepu primorsku varoš uvek ste dobrodošli i sigurno ćete biti lepo ugošćeni od strane ljubaznih meštana. Kako je, na sreću, gradić bio pošteđen razvoja masovnog turizma, Sarti je ostao mesto u kome su priroda, lokalni običaji, tradicija i kultura ostali netaknuti.

Inače, Sarti su osnovale grčke izbeglice iz Male Azije, koji su morali da napuste svoja ognjišta pod najezdom Turaka. Stanovništvo se prvo bavilo poljoprivredom i ribolovom, da bi tek od 70ih godina prošlog veka zaživeo turizam. Danas je to najzastupljenija privredna grana u ovom mestu.
Sarti ima prelepo šetalište uz more dužine skoro 2 km

Sarti je prelepo turističko mesto koje se konstantno razvija i iz dana u dan unapređuje svoju ponudu. Najveća prednost Sarija, posle prelepe pelaže, je upravo šetalište pokraj nje koje je dugačko skoro 2 km. Pa ko ne bi poželeo večernju šetnju pokraj mora, gde pri kraju šetališta ka centru se nalazi veliki broj kafića i sjajnih restorana. Takođe, nedaleko od Sartija postoji lepo uređen i moderan park za decu, kao i igralište za fudbal. Ukoliko vam zatreba bankomat, u centru Sartija ga možete pronaći.
Sarti kao najpopularniji turistički centar Sitonije nudi dosta toga

  1. Sarti je veoma popularan kod porodica sa decom
  2. U Sartiju postoji lepo uređen i moderan park za decu kao i teren za fudbal i košarku
  3. Ne postoji banka ali tu je bankomat
  4. Ima šetalište uz more dugačko skoro 2 km
  5. U noćnim časovima Sarti postaje živahan gradić u kome zabava nekada traje i do ranih jutarnjih časova
  6. Postoji nekoliko prodavnica, veliki broj restorana, kafića i gyros fast food-ova

Sarti je dobar izbor i za one koji letuju sa decom, kao i bez dece. Preko dana oni koji vole, mogu upražnjavati sportove na vodi i pesku, dok oni koji preferiraju miran odmor, imaju mogućnost da se opuste kraj mora, uz koktele i laganu muziku.
Po zalasku sunca Sarti pokazuje svoje drugo lice, postaje živahan gradić u kome zabava nekada traje i do ranih jutarnjih časova. Na glavnom trgu okuplja se veliki broj ljudi i kreću u svoju večernju šetnju. Ovde vam je na raspolaganju veliki broj kafića i taverni, a ukoliko ste romantična duša možete posetiti plažu gde se na stolovima lokalnih kafića nalaze male sveće.
Za nabavku osnovnih potrepština ima nekoliko prodavnica i piljara, a osim marketa sa hranom, tu su neizbežne prodavnice garderobe, suvenira, dečijih igračaka, rekvizita za plažu i nekoliko zlatara. Naravno, naći ćete i veći broj taverni sa ukusnim domaćim i internacionalnim specijalitetima, naročito od ribe, kao i piceriju, pekaru i par lokala sa girosom.


Plaže letovališta Sarti

Sarti poseduje tri plaže, od kojih naravno glavnu ulogu zauzima glavna gradska plaža, dok i sa leve i desne strane letovališta Sarti postoje plaže koje nisu preterano velike, a ni posebno posećene. Tako da ukoliko želite da se osamite birajte plaže Ahlada i Platania.


Ahlada (Achlada) plaža Sarti Sitonija

Letujete u Sartiju ili njegovoj okolini, a pritom pišete roman ili jednostavno samo želite da se u potpunosti osamite? Ako je ovo slučaj, onda je plaža Ahlada najbolji izbor za Vas. Kada krenete od Sartija ka mestu Vurvuru odmah na izlasku iz Sartija videćete znak za Achlada beach (plažu Ahlada), i čim skrenete odmah nakon 100 metara videćete račvanje sa dva putića.Platania plaža Sarti

Neće cura svaka, u Sarti gde je gužva i gnjavaža, pored ovako lepih prigradskih plaža. Zato brže bolje kreni odakle god poš'o, jer na Plataniju si uvek dobrodošo.

Znam, reći ćete zašto bi iko išao na prigradski plažu Platanija kad ima prostranu i lepu plažu Sarti? Šta da vam kažem, stvarno ste u pravu, kada na to dodamo još da prilikom ulaska u vodu možete naleteti i na neki kamen na Plataniji (koga nema na Sarti plaži) onda stvarno Vaši argumenti postaju jači i nema nikakve logike dolaziti ovde. Ali ja bih ipak rekao reč-dve u odbranu plaže Platanija.Sarti gradska plaža Sitonija

Gradska plaža Sarti je peskovita i dugačka oko 3 kilometara. Nagrađena je plavom zastavom kao dokaz visokog kvaliteta mora i sadržaja koje nudi. Duž plaže se nalazi nekoliko kafića gde mogu iznajmiti suncobrni ili ležaljke, kao i popiti omiljen osvežavajući napitak. S gradske plaže imate odličan pogled na najviši vrh trećeg poluostrva Halkidikija, čuvenog Atosa.Plaže u blizini Sartija

Sve o plažama u blizini Sartija možete pročitati u OVOM odvojenom tekstu.

U blizini Sartija vam je na raspolaganju veliki broj plaža koje svakako vredi posetiti. To su Armenistis plaža sa kristalno čistom vodom, zatim Banana plaža, Portokali sa malom plažicom Kavourotripes koja je pravi raj na zemlji. Obiđite i Platanitsi (Platanici) plažu na kojoj se nalazi poznati Africafe bar ili možda Klimataria plažu sa belim peskom gde je voda uvek mirna.


Opise i slike smeštaja u Sartiju možete pogledati OVDE.


Tags: letovalište sarti, Sarti, Sarti mesto, Sarti mesto Sitonija, Sarti letovalište, Sarti letovalište Sitonija, Sarti prodavnice, Sarti restorani, Sarti slike, Sarti utisci, Sarti opis, Sarti iskustva, Sarti komentari, Sarti deca, Sarti sa decom, Sarti za decu, Sarti za roditelje, Sarti letovanje, Sarti park, Sarti parkiranje, Sarti slike mesta, Sarti mesto slike, mesto Sarti, letovalište Sarti, Sarti Sitonija, Sarti Halkidiki