Orange (Portokali) plaža (Kavourotripes) Sitonija Sarti, Sitonija

Orange (Portokali) plaža (Kavourotripes) na Sitoniji

A sada, ovo je momenat koji ste svi čekali. Vreme je da predstavimo u istočnom uglu Sitonije na Halkidikiju, plažu Orange, poznatiju i kao Pomorandža, Kavourotripes ili Portokali, peščanu, sa tirkiznom vodom kao sa razglednice, dugačku samo 45 metara!

Nemojte da Vas dužina zavara, plaža Portokali je osvajač šampionskog prstena u kategoriji najinstagramatičnije plaža Sitonije i večiti je izazivač plaže Lagomandra sa zapadne obale za šampionski pojas najlepše plaže Sitonije.




Osnovne karakteristike plaže Orange

  1. Jedna od najlepših plaža Sitonije
  2. Velike gužve na plaži (posebno u sezoni)
  3. Nedostatka dobre parking pozicije
  4. Tirkzna boja mora
  5. Pesak koji se ne lepi za telo
  6. Mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana u plažnom baru

Nažalost, kako tehnika ne može verodostojno preneti koliko fantastično izgleda plaža Portokali (Orange beach) najbolji savet je da se lično uverite u to. Naravno, kako ne biste imali nerealna očekivanja od ove plaže, zaboravite šalu sa početka teksta i pođite bez predrasuda. Jer prvi utisak je važan, možda će se neko razočarati zbog velike gužve na plaži, možda zbog nedostatka dobre parking pozicije, ali ne dozvolite da Vas te propratne stvari izbace iz ravnoteže i probajte da maksimalno uživate u prirodnoj lepoti ovog mesta.




Priroda nije štedela kada je opremala Orange beach tj. plažu Portokali. Napravila je malu peščano-stenovitu uvalu, sa tirkznom bojom mora i peskom koji se ne lepi za telo. U toj uvalici postoji niz manjih plaža od kojih je najduža ona koju nazivamo Portokali i ona je dugačka “samo” 45 metara. Kako važi za najlepšu plažu na Sitoniji, ovde su gužve neminovne. Ovde postoji i jedan bar koji nudi ležaljke, ali ukoliko ne poranite i zoru prevarite, teško da ćete bezecovati slobodno mesto.




Ukoliko želite da istražite celu uvalicu moraćete da krenete kozijim puteljkom kroz žbunovite predele. Obavezno gledajte gde gazite da ne biste stali u ...jeste - ne pitajte kako znam. Ovaj predeo je popularan po tome što postoji veliki broj šator kampera. Nakon stotinak metara probijanja kroz šiblje gore-dole doći ćete do malene plaže Kavourotripes koja je u suštini ista kao i Orange samo je široka 18 metara. Jedina razlika je što ovde već ulazite u nudističku zonu, pa ukoliko niste u tom fazonu bolje se držite Portokalija (Orange-a).




Ako se odlučite da produžite još dalje doći ćete do plaže rezervisane za nudiste. Osim prelepe prirode, ovde postoji i jedno umetničko delo u vidu sirene uklesane u kamenu odmah pokraj ulaska u vodu. Ceo potez ove mikro uvale je veoma posećen tako da je velika gužva u svim delovima istog.

Parkiranje na plaži Portokali

Plaža Portokali tj. Orange beach se nalazi nedaleko od Sartija na putu ka Vurvuruu. Postoji znak, ali ukoliko ne vodite dovoljno računa lako je promašiti skretanje, pa je možda bolja ideja da se držite GPS-a. Sa magistrale se skreće na mali zemljani put kojim se vozite nekih 300 metara i onda kud koji mili moji.

Parkirate se gde stignete među borovima, uz oprez da nikog ne zagradite. Postoji opcija da se spustite automobilom skoro do same plaže, ali to je više za terenska vozila i malo iskusnije vozače, jer je strmina velika, a put sačuvaj bože, pa puta dva! A, i nije fora da iz auta uskočite odmah u more, već se prvo malo aklimatizujte, prošetajte, i osetite miris borova i mora.


Opise i slike smeštaja u Sartiju možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 70/100

Ocena plaže: 87/100

Parking: Besplatan


Autor teksta i fotografija: www.letougrckoj.com


Tags: Orange plaža, Orange plaža Sitonija, Orange plaža Halkidiki, plaža Orange, plaža Orange Sitonija, Orange plaža Sarti, plaža Orange Sarti, plaža Orange Halkidiki, Portokali plaža, Portokali plaža Sitonija, Portokali plaža Halkidiki, Portokali plaža Sarti, plaža Portokali, plaža Portokali Sitonija, Kavourotripes plaža, Kavourotripes plaža Sitonija, Kavourotripes plaža Sarti, Kavourotripes plaža Halkidiki, Orange plaža slike, Orange plaža opis, Orange plaža utisci, Orange plaža iskustva, Orange plaža informacije, Orange plaža parking, Orange plaža tekst, Orange plaža ležaljke, Oranz plaza sitonija, Oranž plaža sitonija