Platanitsi plaža Sitonija Sarti, Sitonija

Plaža Platanitsi kod Sartija na Sitoniji

Plaža Platanitsi je čista copy-paste plaža, plaže Armenistis. Bukvalno su identične po obliku, po okruženju borova, a interesantno je da se na obe plaže nalazi i kamp. Suštinska razlika je u boji peska i vode. Na plaži Armenistis, pesak je skoro bele boje, pa samim tim je i boja mora tirkizna, dok je na plaži Platanitsi pesak žućkaste boje, pa i voda ima tamniju nijansu. Inače, ove dve plaže razdvaja samo 8,5 kilometara.

Priroda u ovom kraju nije škrtarila, pa je stvorila čak tri prelepe plaže: Plažu Platanitsi, plažu Armenistis i plažu Orange (Portokali). Plaža Platanitsi je udaljena samo 5 km od Sartija, pa veliki broj posetilaca, pored kampera, upravo dolazi iz ovog letovališta. Urbana legenda kaže da kada su talasi na plaži Sarti, da ih na Plataniciju nema. Međutim, malčice je drugačije u praksi.
Da biste stigli do plaže Platanitsi potrebno je da imate dobrog suvozača navigatora, jer je znak za ovu plažu obično sakriven u grmlju pokraj glavne magistrale. Nakon što pronađete pravi put, da biste stigli do plaže potrebno je proći kroz kamp. Do sada je ulaz za posetioce plaže (koji nisu u kampu) bio besplatan, bez mnogo formalnosti na ulazu, ali kako se to može promeniti u svakom trenutku, uzmite ovu informaciju sa rezervom.

Čitav kamp i plažu okružuje lepa borova šuma, pa Vam cvrčci i miris borovine neće faliti. Na plaži postoji lep bar (Afrika bar) koji nudi i ležaljke. Tokom dana ovde se organizuju i žurke sa DJ-om koji uglavnom piči grčke narodnjake za omladinu iz kampa koja je na raspustu, ali ponekad pusti i neku stranu pesmu nakon koje obično pada atmosfera i ubrzo se vraća na proverene stvari.

U levom delu plaže (kada se gleda ka moru) se nalazi manji greben sa živahnim podvodnim svetom, tako da ukoliko volite ronjenje gađajte levu stranu. Desni deo je pristupačniji sa peščanom podlogom i nešto strmijim ulazom u vodu, zato ovde roditelji sa decom posebno treba da obrate pažnju.


Opise i slike smeštaja u Sartiju možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 80/100

Ocena plaže: 83/100

Parking: ima ga dovoljno


Autor teksta: www.letougrckoj.com
Autor fotografije: RmX86/www.pixabay.com


Tags: Platanitsi plaža, Platanitsi plaža Sitonija, Platanitsi plaža Sarti, Platanitsi plaža Halkidiki, Platanitsi Sarti, Platanitsi Sitonija, Platanitsi plaža slike, Platanitsi plaža opis, Platanitsi plaža iskustva, Platanitsi plaža utisci, Platanitsi plaža informacije, Platanitsi plaža tekst, Platanitsi plaža parking, Platanitsi plaža sa decom, Platanitsi plaža deca, Platanitsi plaža za decu, Platanitsi plaža kamp, Platanitsi plaža kampovanje, Platanitsi plaža bar, Platanitsi plaža ležaljke