Porto Koufo mesto Sitonija Sitonija

Porto Koufo letovalište na Sitoniji

Da li znate šta su to Nemci krili u zalivu Porto Koufo za vreme Drugog svetskog rata? Zašto je Porto Koufo pravi magnet za ljubitelje ribolova? Saznajte to i još mnogo toga u ovom tekstu.

Porto Koufo (Porto Kufo) je lepo turističko mestašce zavučeno u svoj zaliv na jugozapadnoj obali Sitonije. Udaljen svega oko 2 kilometra od Toronija i 25 kilometara od Neos Marmarasa, Porto Koufo donosi jednostavan spokoj i mir vašem letovanju, a da istovremeno možete uživati i u odličnom večernjem provodu po kome je Sitonija sve poznatija.

O ovom mestu sve možete saznati već iz njegovog imena: Porto Koufo doslovce znači „nema“ ili „gluva“ luka - i zaista je tako: miris mora i borovine, lepa marina u centru gradića duž koje se nižu brodići i jedrilice, sveža riba i odlični morski plodovi, daleko od bilo kakve buke, uključujući i valjanje talasa i huk mora.
Porto Koufo je pravi magnet za pecaroše

Spokoju i tišini umnogome doprinosi i uvučenost u skoro sasvim zatvoren zaliv. Ovo čini Porto Koufo idealnom lukom, bez mnogo jakih vetrova, a morsku obalu dugom, ravnom i peščanom. Ovaj zaliv poznat je i kao jedna od najboljih, najsigurnijih i istovremeno - najdubljih luka čitave Grčke, što doprinosi prirodnom bogatstvu i velikom diverzitetu podvodnog sveta, što je dobra vest kako za ljubitelje gurmanluka, školjki i hobotnica na meniju, tako i za strastvene ronioce, pecaroše ili podvodne ribolovce.

Porto Koufo je čuven po odličnim ribljim restoranima

Porto Koufo ima i svoje dugo i lepo uređeno šetalište pored mora i luke, koje tokom večeri sasvim oživljava, jer iako nema tako mnogo posetilaca koji žele da čitav odmor provedu u ovom zalivu, gotovo svim gostima Halkidikija preporučuje se da probaju sveže morske plodove i izvrsne specijalitete u konobama i tavernama Porto Koufa, pa se češće nego što bi se pretpostavilo ovde čeka za slobodan sto.
Ipak ova „gužva“ nikada ne traje do previše kasno, jer ova tiha luka ne pruža mnogo mogućnosti za provod, ali zato je živahniji Toroni u blizini, a i kosmopolitski, nezaboravni Neos Marmaras je na samo dvadesetak minuta vožnje kolima.

Na sve to možemo dodati i da na samom kraju marine Porto Koufa postoji jedna lepa kafanica, u kojoj uz pogled na more možete uživati u živim zvucima tradicionalnog, grčkog buzukija. Šta više se i može očekivati od pravog odmora...?
U zalivu Porto Kufo su Nemci tokom Drugog svetskog rata „krili“ svoje podmornice

Zanimljivosti i značaju, ali i neverovatnoj dubini ovog zaliva doprinosi i angedota od „bezdanu“ tako dubokom da su ga Nemci tokom II svetskog rata odabrali kako bi u njemu „krili“ svoje podmornice.
Priroda Porto Kufa će Vas naprosto oduševiti

Porto Kufo je, uz sav svoj mir, povučenost i dremljivost ipak vrlo interesantno i prirodno raskošno mesto. Sama plaža ne nalazi se, kao u većini mesta, pored same marine, već tačno naspram nje, a kako biste sagledali ovaj gradić u celini, meštani će vam svakako predložiti da se popnete na brdovite vrhove iznad luke i uživate u pogledu koji iznenađuje i oduševljava: s jedne strane, pogled se pruža na zaliv koji je toliko zatvoren da izgleda kao jezero, a sa druge na visoke, kamenite litice prošarane borovinom i niskim rastinjem.
Ne propustite izlet iz Porto Koufa do Kartalije

Ka jugu, kako se obala Sitonije dalje nastavlja nalazi se nepristupačna, divlja obala, puna pećina, krševitih rtova i podvodnih grebena.

Prirodni fenomeni samog jugozapada srednjeg „prsta“ Halkidikija sasvim su nedostupni sa kopna, pa je ovo veoma atraktivan pomorski izlet, jer možete otkriti brojna mesta zanimljiva za kupanje i ronjenje, a u neke od pećina iskusniji meštani mogu vas i uvesti svojim čamcima. Ukoliko vam ponude izlet do Kartalije, nemojte propustiti, jer je ovo krajnji rt Sitonije i izlazi na otvoreno Egejsko more.


Porto Koufo plaža Sitonija

Plaža Porto Koufo je ne tako širok pojas finog zlatastog peska, a najupečatljiviji utisak je da ste na nekom planinskom jezeru, jer je horizont maltene sasvim zatvoren, a voda brzo prolazi svoj spektar do duboko plave. Plaža je mestimično uređena i organizovana, i ispred nekih kafića ima nešto duži plićak, ali treba imati na umu da voda ovde brzo dobija veću dubinu, te da je potreban oprez ukoliko putujete sa klincima koji još uvek uče da plivaju.

Kako ovo mesto nije toliko posebno razvijeno, na ovoj dugoj plaži sa mestimičnom prirodnom hladovinom čak ni tokom vrhunca sezone nema preteranih gužvi koje bi mogle da vam upropaste doživljaj. Iza samog puta koji prolazi pored plaže naći ćete i sasvim dovoljno prostora za parking, što pruža mogućnost da ostavite kola odmah pored plaže.
Plaže u blizini Porto Koufa

Sve o plažama u blizini Porto Koufa možete pročitati u OVOM odvojenom tekstu.

Iz Porto Koufo-a lako možete obići i popularne plaže poput Destenike, Tristinike, Kalamicija, Klimatarije i drugih obala koje nas očaravaju svojim peskom, bojama i posebnim doživljajem, pa se Porto Kufo zaista nameće kao savršen izbor za iskusnije putnike i prave ljubitelje Grčke, koji žele najbolju kombinaciju svih lica Sitonije – i Halkidikija: laku dostupnost, blizinu najpopularnijih plaža i letovališta, fantastičnu prirodnu okolinu, mirno i tiho okruženje lišeno prevelike gužve i maltretiranja.


Opise i slike smeštaja u Porto Koufu možete pogledati OVDE.


Tags: porto koufo, porto kufo, Porto Koufo mesto, Porto Koufo mesto Sitonija, Porto Koufo Sitonija, Porto Koufo riblje taverne, Porto Koufo riblji restorani, Porto Koufo sveža riba, Porto Koufo sveži morski plodovi, Porto Koufo pecanje, Porto Koufo ribolov, Porto Koufo izlet, Porto Koufo šta videti, Porto Koufo slike mesta, Porto Koufo mesto slike, Porto Koufo slike, Porto Koufo opis, Porto Koufo mesto opis, Porto Koufo iskustva, Porto Koufo mesto iskustva, Porto Koufo utisci, Porto Koufo mesto utisci, Porto Koufo informacije, Porto Koufo mesto informacije, Porto Koufo šta obići, Porto Koufo zaliv, Porto Koufo marina, Porto Koufo restorani, Porto Koufo taverne, Porto Koufo 2 svetski rat, Porto Koufo luka, Porto Koufo Kartalije, Porto Koufo Kartalija