Tristinika plaža Sitonija Toroni, Sitonija

Plaža Tristinika kod Toronija na Sitoniji

Legenda kaže da je nekada davno na ovom mestu rasla gusta trska, a naselje koje se nalazilo odmah pored dobilo ime Tristinika, po njoj. Međutim, iz nepoznatog razloga celokupna populacija ovog malog ribarskog naselja migrirala je ka severu, i na teritoriji današnje Srbije oformila grad Trstenik, po trsci koju su zatekli tamo, a koja im je zaličila na onu koju su imali u zavičaju.

Plaža Tristinika je peščana, sa peskom u vodi, a na obali nema prirodnog hlada. Ukoliko ste ljubitelj trčanja po plićaku, ovo je idealno mesto za vas. Možete trčati 1 km u jednom pravcu širokim plićakom, bez izbegavanja kamenja. Predveče kada turisti odu, ovo postaje zona pecaroša i ljubitelja roštilja.Trstenik i Tristinika - Ima neka tajna veza

Tek od sredine XX veka počele su povratne organizovane (ovaj put autobusima i automobilima) migracije Trsteničana na ovu plažu. Svaki Trsteničan koji poseti plažu Tristiniku odmah oseti povezanost sa lokalnim habitatom i dobije želju za što dužim ostankom na istoj.

Zato ukoliko ste iz Trstenika nemojte, a da niste posetili plažu Tristinika. Naravno, i ukoliko niste iz Trstenika to nije razlog da ne posetite ovu zanimljivu plažu i otkrijete da možda posedujete istu pasiju kao i trsteničani prema njoj.
Plaža Tristinika je veoma popularna kod kampera

Šalu na stranu, za plažu Tristinika pre bismo mogli da kažemo da je sajam kamp opreme na otvorenom. Ovde možete videti sve novo što je izašlo od kamp kućica, kampera, šatora i opreme. Prosto je neverovatno kako ova plaža pored Trsteničana privlači i mnogobrojne kampere iz svih krajeva sveta.

Pola plaže zauzima klasičan kamp, dok drugu polovinu zauzimaju kamperi svih oblika i namena. Naravno, kako je plaža veoma dugačka i široka, ima savim dovoljno mesta i za obične putnike namernike sa civilnim vozilima.Kako stići na plažu Tristinika

Na magistrali postoji znak za plažu Tristinika, a kada se isključite, vozićete se do odvajanja za Tristiniku i Aretes beach koje je jasno obeleženo. Put za Tristiniku nije asfaltiran, već zemljani i za divno čudo nije toliko loš. Dakle nema previše truckanja, a na kraju puta dolazite do šikane gde ima dosta prostora za parking.
Sa desne strane (kada se gleda ka moru) plaže Tristinika se nalazi taverna na malom uzvišenju sa prelepim pogledom na more i plažu.


Opise i slike smeštaja u Toroniju možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Ocena plaže: 73/100

Parking: Besplatan, ima ga dovoljno.


Autor teksta i fotografija: www.letougrckoj.com


Tags: Tristinika plaža, Tristinika plaža Sitonija, Tristinika plaža Toroni, Tristinika plaža Halkidiki, Plaža Tristinika, Plaža Tristinika Sitonija, Plaža Tristinika Toroni, Tristinika plaža slike, Tristinika plaža opis, Tristinika plaža utisci, Tristinika plaža iskustva, Tristinika plaža informacije, Tristinika plaža tekst, Tristinika plaža komentari, Tristinika plaža za decu, Tristinika plaža deca, Tristinika plaža sa decom, Tristinika plaža ležaljke, Tristinika plaža parking, Tristinika plaža kamping, Kako stići na plažu Tristinika, Tristinika plaža kampovanje