Najlepše plaže na Sitoniji Sitonija

Najlepše plaže na Sitoniji

  1. Tigania plaža Sitonija
  2. Orange (Portokali) plaža (Kavourotripes) Sitonija
  3. Armenistis plaža Sitonija
  4. Plaža Lagomandra Sitonija
  5. Kalogria plaža Sitonija
  6. Klimatarija plaža Sitonija
  7. Kriaritsi (Kriarici) plaža Sitonija
  8. Plaža Kalamici Sitonija
  9. Koviou Beach na Sitoniji
  10. Platanitsi plaža Sitonija

Zamislite najaču ligu u fudbalu na svetu. Nekome je to Engleska, a nekom Španija. Čak I desetoplasirani na tabeli bi bio veoma ozbiljan protivnik prvaku, recimo naše lige. Tako je i sa Sitonijom. Čak I desetoplasirana plaža sa ove liste biće u rangu najbolje plaže na Kasandri. Gde je jaka konkurencija, kvalitet je izvesniji. Dakle krenimo redom….

1. Tigania plaža Sitonija

Tigania je peščana plaža sa tirkiznom bojom vode i veoma podseća na plažu Orange (aka Portokali), samo što nema borovu šumu koja je okružuje, već stene. Veća je od plaže Orange, tako da nećete imati utisak prevelike gužve. Mada kao što sam već napomenuo u sezoni ćete jedva uspeti da pronađete ležaljku u kafiću ukoliko malo okasnite.


Opise i slike smeštaja u Sikiji možete pogledati OVDE.2. Orange (Portokali) plaža (Kavourotripes) Sitonija

A sada, ovo je momenat koji ste svi čekali. Vreme je da predstavimo u istočnom uglu Sitonije, plažu Orange, poznatiju i kao Pomorandža ili Portokali, peščanu, sa tirkiznom vodom kao sa razglednice, dugačku samo 45 metara! Nemojte da Vas dužina zavara, plaža Portokali je osvajač šampionskog prstena u kategoriji najinstagramatičnije plaža Sitonije i večiti je izazivač plaže Lagomandra sa zapadne obale za šampionski pojas najlepše plaže Sitonije.


Opise i slike smeštaja u Sartiju možete pogledati OVDE.
3. Armenistis plaža Sitonija

Što bi neki pametniji ljudi od mene rekli (čitaj, moja žena), “pa ovo je prava plaža”. Zato dobrodošli na Armenizis, pravu plažu! Na samom početku, ono najvažnje, da li ova plaža ima plavu zastavu?! Naravno, dobre šale nikada dosta, jer zapravo koga briga za plavu zastavicu pored ovakve lepote. Čak i da ima roze zastavicu sa sivim tufnama, opet bih se, sa podjednakim uživanjem bućnuo u ovu kristalno čistu vodu.

Kada se pogleda sadržaj koji nudi plaža Armenizis, kao što su sportovi kako na kopnu, tako i u vodi, kafiće, dimenzije plaže, broj posetilaca i generalni utisak, mogli bismo da zaključimo da je reč o jednoj veoma ozbiljnoj plaži, koja možda spada i u top tri plaža na Sitoniji.


Opise i slike smeštaja u Sartiju možete pogledati OVDE.
4. Plaža Lagomandra Sitonija

Ovo je plaža koju nije potrebno predstavljati, poznata kod ljubitelja prirodnih lepota, najlepša od najlepših, omiljena plaža svih pa i mene, naša voljena i jedina, Lagomandra! Naravno njeni stalni izazivači u superteškoj kategoriji za osvajanje šampionoskog pojasa najlepše plaže Sitonije i celog Halkidikija su favorizovana Orange beach i uvek neugodni Platanici.


Opise i slike smeštaja u Neos Marmarasu možete pogledati OVDE.
5. Kalogria plaža Sitonija

Rano jutro, vi locirani negde na severu Sitonije ili u njenoj okolini, tek razbuđeni, oko vas deca skakuću živahno i nestrpljivo kao da imaju baterije koje se tri puta brže pune od vaših. Naravno prvo što ćete pomisliti je šta ćete doručkovati, a odmah zatim i gde ćete na plažu? Kako bi Vam olakšali ovu drugu dilemu predstavljamo Vam plažu, koja nije preterano čuvena, ni poznata, a ima sve što treba da ima jedna fantastična plaža.


Opise i slike smeštaja u Nikitiju možete pogledati OVDE.
6. Klimatarija plaža Sitonija

Šumadija na moru je pravi slogan koji bi najbolje opisao Klimatariju. Tu su mala razbacana zelena brda, koja u kontrastu sa morem ostavljaju prelep utisak. Tu je mnoštvo ljudi, čuje se graja i svi jednostavno uživaju u ovom malom prirodnom raju. Ovde Vam nije potrebna “plava zastava” da biste znali da je reč o vanserijskoj plaži.

Šta reći o plaži čije su najveće mane gužva i kako doći do parking mesta? Klimatarija je zasigurno najlepša među četvercem koju pore ove plaže čine još i Linaraki, 5 Steps in the Sand i Tourkolimnionas.Klimatarija je i ozbiljan kandidat za najlepšu plažu Sitonije, a to nije mala stvar. Još jedna interesantna činjenica je da je plaža Tigania, takođe kandidat za najlepšu plažu Sitonije, od Klimatarije udaljena samo 700 metara vazdušnom linijom.


Opise i slike smeštaja u Sikiji možete pogledati OVDE.
7. Kriaritsi (Kriarici) plaža Sitonija

Kriarici je mesto koje pleni svojom raznovrsnošću, zanimljivom konfiguracijom terena sa pregršt uspona i padova. Ovde možete probati neke nove stvari koje nikada niste probali i naučiti neke nove. Idealno je kako za početnike tako i za one sa iskustvom. I koliko god dugo posećujete ovo mesto uvek ćete se ponovo izgubiti, a neki bogami i u njega zaljubiti. Zato dragi vozači ne propustite da posetite ovo jedinstveno mesto. Možete vežbati kretanje pod ručnom uzbrdo, vožnju po truckavici, polukružno u raskrsnici, parkiranje u kosu ili pravu garažu i ne samo to.


Opise i slike smeštaja u Sikiji možete pogledati OVDE.
8. Plaža Kalamici Sitonija

Na samom jugu poluostrva Sitonije, negde na tačno pola puta između Toronija i Sartija, nalazi se plaža Kalamici, sestra bliznakinja plaže Thalatta koja se nalazi sa njene desne strane i nudističke plaže Kalamici koja se nalazi sa njene leve strane.

Pristup plaži je dosta jednostavan, ali u poslednje vreme kuburi s parkiranje. Svađa između nje i parkinga produbljena je nakon izgradnje prelepe pešačke staze uz more, gde su napravljena uređena parking mesta, a shodno tome i smanjena mogućnost da se kao nekada parkirate na samoj plaži sa pogledom na Atos. Što priznaćete napaćenom automobilu i znači nakon toliko pređenih kilometara, da i on uživa u pogledu sa mogućnošću da se osveži u moru ako se ne povuče ručna. Da kucnemo u drvo, makar je za sada parking besplatan.


Opise i slike smeštaja u Kalamiciju možete pogledati OVDE.Autor fotografija: Giannis Kotronis (website https://www.hotel-artphotography.com/)


9. Koviou Beach na Sitoniji

Kao što se ni Panteliji ne dolazi slučajno na grob tako se ni na plažu Koviou nikako ne može doći neplanirano. Ukoliko ste tip koji iz automobila voli da šacuje lepe plaže, ovu nikada ne biste pronašli, a ukoliko volite da pratite horizontalnu i vertikalnu putnu signalizaciju ni tu se puno ne biste usrećili, jer istini za volju iako znak postoji za plažu, neće Vam biti jasno ni gde treba da se ide ka njoj, a ni gde je parking, a kamoli gde se ista nalazi.

Kako se vozite glavnim magistralnim pravcem, kako je svojevremeno govorio gospodin Alvirović, iz Nikitija ka Neos Marmarasu, nakon jednog putnog roler-kostera (put bukvalno izgleda kao tobogan) gde se sa desne strane nalazi plaža Agios Ioannis, nakon što prođete kućicu sa prelepim vidikovcem sa desne strane, usporite i na narednoj malo oštrijoj levoj krivini parkirajte se slobodno sa desne strane na malom proširenju i stigli ste (naravno ukoliko ste imali sreće da pronađete slobodno parking mesto)!


Opise i slike smeštaja u Nikitiju možete pogledati OVDE.
10. Platanitsi plaža Sitonija

Plaža Platanici (Platanitsi Beach) je čista copy-paste plaža, plaže Armenistis. Bukvalno su identične po obliku, po okruženju borova, a interesantno je da se na obe plaže nalazi i kamp. Suštinska razlika je u boji peska i vode. Na plaži Armenistis, pesak je skoro bele boje, pa samim tim je i boja mora tirkizna, dok je na plaži Platanici pesak žućkaste boje, pa i voda ima tamniju nijansu. Inače, ove dve plaže razdvaja samo 8,5 kilometara.

Priroda u ovom kraju nije škrtarila, pa je stvorila čak tri prelepe plaže: Plažu Platanici (Platanitsi Beach), plažu Armenistis i plažu Orange (aka Portokali). Plaža Platanici je udaljena samo 5 km od Sartija, pa veliki broj posetilaca, pored kampera, upravo dolazi iz ovog letovališta. Urbana legenda kaže da kada su talasi na plaži Sarti, da ih na Plataniciju nema. Međutim, malčice je drugačije u praksi.


Opise i slike smeštaja u Sartiju možete pogledati OVDE.


Autor fotografije: RmX86/www.pixabay.com


Tags: Najlepše plaže na Sitoniji, sitonija najlepše plaže, najlepše plaže sitonija, top plaže na sitoniji, Sitonija najlepše plaže