Tigania plaža Sitonija Kriarici, Sitonija

Plaža Tigania u blizini Sikije na Sitoniji

Tigania je peščana plaža sa tirkiznom bojom vode i veoma podseća na plažu Orange (aka Portokali), samo što nema borovu šumu koja je okružuje, već stene. Veća je od plaže Orange, tako da nećete imati utisak prevelike gužve. Mada kao što sam već napomenuo u sezoni ćete jedva uspeti da pronađete ležaljku u kafiću ukoliko malo okasnite.

Da mi je neko pre deset godina rekao da će na ovom mestu biti jedna od najpopularnijih plaža na Sitoniji, otvoreno bih mu rekao, ala lažeš. Kako je u fudbalu talenat samo 10%, a ostalo rad, tako su i lokalni preduzetnici shvatili da fantastična priroda ništa ne znači, ako se na pravilan način ne uredi i prilagodi potrebama sve zahtevnijih turista. Tako je uz puno truda, rada i kreativnosti stvoreno mesto za koje slobodno možemo reći da je pravi mali raj, pa plaža Tigania danas spada među top 3 plaže na Sitoniji.Ni starosedeoci koji se bave čuvanjem kozica i proizvodnjom sira, ne verujem da bi iz prve uspeli da potrefe put za plažu Tigania. Zato se ne sekirajte ako par puta omašite put koji vodi do ove prelepe skrivene plažice. Držite levo i nećete pogrešiti, a ako ne uspete, uvek možete otvoriti kiosk sa viršlama.
Kako stići na plažu Tigania i gde parkirati

Poenta je da stignete do parkinga budućeg letovališta Krirarici i to onog koji je najbliži plaži Tigania. Parking je asfaltiran, ima ga dovoljno i besplatan je. Nakon što se parkirate sledi vam spust do plaže, jedno 300 metara pa vodite računa o tome koliko stvari nosite sa sobom jer imajte na umu da treba da se vraćate uzbrdo.
Preporučuje se minimalizam, znači samo osnovno. Na sreću spust nije zahtevan i nisu potrebne planinarske veštine, ali uspon zna da bude dosta naporan. Takođe, dobra vest je da na plaži postoji lep bar sa ležaljkama i suncobranima, koji u špicu sezone ume da bude dupke pun i da jednostavno nema mesta. Zato je preporuka u ovom delu sezone da se porani.
Pored ovog načina parkiranja, postoji opcija i da se kolima spustite tih 300 metara, kako ne biste pešačili. Iako put izgleda kao roler-koster video sam sve vrste i tipove vozila kako su uspela u ovoj akrobaciji, tako da sve je do Vas. Ko sme, taj može!
Sama plaža se sastoji iz tri dela, odnosno dve malo šire plaže, sa leve i desne strane i jedne male uvalice između. Plaže sa leve i desne strane su fizički odvojene i moraćete malo da pešačite ukoliko želite da pređete sa jedne na drugu.


Tigania je idalno mesto za roditelje sa malom decom

Takođe, ovo je idealno mesto za roditelje sa malom decom, jer pored pristupačnog peščanog plićaka, okolo se nalazi mnogo stena sa mnoštvom rakova, tako da je super za ronjenje. U moru je takođe pesak, dok se samo na pojedinim mestima, malo dublje može naići na stene.


Opise i slike smeštaja u Sikiji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 95/100

Ocena plaže: 87/100

Parking: Besplatan na parkingu iznad plaže (na 50 ili 300 metara od plaže)

Autor teksta i fotografija: www.letougrckoj.com


Tags: plaža tigania, tigania, tiganija, Tigania plaža Sitonija, Tigania plaža, Tigania Sitonija, Tigania plaža Sikia, Tigania plaža Sikija, Tigania Sikija, Tigania plaža Sarti, Tigania Sarti, Tigania plaža slike, Tigania plaža utisci, Tigania plaža iskustva, Tigania plaža opis, Tigania plaža informacije, Tigania plaža tekst, Tigania plaža mapa, Tigania plaža bar, Tigania plaža ležaljke, Tigania plaža za decu, Tigania plaža deca, Tigania plaža sa decom, Tigania plaža parking, Tigania plaža kako stići, Tigania plaža gde je