Psakudija (Psakoudia) mesto Sitonija Psakudija, Sitonija

Da li je Psakudija idealno porodično letovalište na Sitoniji?

Psakudija je jedno od najmanjih i najmirnijih letovališta na Sitoniji, ali da li ima sve što je neophodno za pravi porodični odmor?

Letovalište Psakudija locirano je na Halkidikiju, između Kasandre i Sitonije, utisak je, na idelanom mestu za posetu brojim letovalištima oba ova popularna poluostrva. Žila kucavica Psakudije je njegova glavna ulica (ujedno i jedina u letovalištu) koja se pruža duž obale. Ovde se pored restorana i taverni, nalazi i nekoliko marketa u kojima možete kupiti osnovne namirnice.

Za veće kupovine možete otići u Nikiti gde se nalazi Lidl. Ovo je mirno i tiho mesto, bez buke i vreve, pa je time i pravi kandidat za letovanje porodica sa decom. Tome doprinosi i čista i lepa plaža sa laganim ulaskom u more, peščano i plitko dno, čak i nekoliko desetina metera od obale, što će roditelji posebno ceniti.
Plaža Psakudija

Plaža je dugačka oko 4 kilimetara, prilično je široka, a sastoji se od peska i sitnog šljunka. Postoje delovi gde su postavljene ležaljke i suncobrani, a naravno ima i sasvim dovoljno mesta gde sami možete postaviti svoj plažni mobilijar. More je mirno, prilagođeno za decu i neplivače, a duž obale se nalazi veliki broj barova i taverni koji između ostalog nude divan pogled na more.

Takođe, desni deo plaže kada se gleda ka moru bogat je borovinom koja pravi prirodan hlad, što je veoma zgodno za one koji ne vole da budu direktno izloženi suncu, ili za beg od vrućine u delovima dana kada sunce najjače sija. Na plaži postoje i tereni za odbojku, tuševi, zatim škola ronjenja, a ovde se mogu upražnjavati i sportovi na vodi.
Iskustva gostiju o Psakudiji

Iskustva gostiju o Psakudiji su velikom većinom pozitivna, i više od toga, pa se mnogi slažu da bi se ponovo vratili ovde. Ipak, ono što se navodi kao mali minus je morska trava koja se ponekad pojavljuje u vodi, i koja pomalo kvari idiličnu vizuru iz posmatračevog oka, na zaista lepo okruženje.
Plaže u blizini Psakudije

Pored glavne plaže, okolina Psakudije krije i nekoliko lepih uvala i skrivenih mesta na obali, koje preporučujem da posetite ukoliko ne volite gužvu, ili jednostavno želite da se osamite i uživate u prirodnim lepotama koje vas okružuju.

Sledeće plaže možete posetiti u blizini Psakudije:

  1. Plaža Agios Ioannis
  2. Plaža Akti Koviou
  3. Plaža Gerakini
  4. Plaža Kalives
  5. Plaža Kalogria
  6. Plaža Metamorfozis
  7. Plaža Spathies


Šta obići u blizini Psakudije

  1. Manastir Ormilija

  2. Drevni grad Olintus

Manastir Ormilija

Ovaj neobično lep manastir udaljen je oko 7 kilometara od Psakudije, metoh je svetogorskog manasitra Simona Petra. Zanimljivo je da je ovo ženski svetogorski manastir, te predstavlja jedno od mesta gde možete videti riznice i sakralne predmete tipične za Svetu Goru. Ormilija se smatra Kapijom Atosa, a kroz nju možete ući pravo u rani srednji vek i doba Vizantije. Ovaj manastir odlikuje makedonska i svetogorska arhitektura preuzeta i za nove, dograđene delove.

Manastir je, zajedno sa Vatopedom bukvalno oživeo sredinom 70-ih godina XX veka, kada je igumanija Nikodimija sa sledbenicama i iskušenicama napustila Meteore kako bi sledila arhimandrita Emilijana. Pored lepog arhontarikija gde će vas dočekati kafa i ratluk, u ovom manastiru nalaze se lekarske i zubarske ordinacije, kao i biljne apoteke u kojima možete kupiti proizvode samog manastira na kome radi preko 120 monahinja.

Drevni grad Olintus

Olintus je drevni grad Halkidikija koji se nalazio na ravnicama iznad Toronija i smatra se jednim od najznačajnijih arheoloških nalazišta ovog poluostrva. Zanimljiva je i mitološka veza Olintusa sa Trojanskim ratovima: Olintus je Herkulesovog sina koji nam je poznatiji pod imenom Strimon – rečni bog koji će se, uprkos Zevsovim upozorenjima umešati u krvavi pokolj pod zidinama Troje.

Nabujali Strimon podavio je mnoge konje i junake u svom gnevu, jer je njegova inače čista i brza voda bila mutna od krvi, peska i zaprečena leševima ljudi i životinja. Nakon svog čina, reklo bi se pravedne, odmazde, Strimon u homerskim epovima - umire, a biće da se njegovo ime menja, baš kao i peščana obala koju je toliko voleo. Olintus stoga čuva neke neobične, mitološke veze sa maloazijskom Trojom, jer se Strimon smatra osnivačem i zaštitnikom ovog grada.

Na samom nalazištu, kao i u muzeju koji se nalazi na ovom arheološkom mestu možete videti neke zaista fantastične primere mozaika, obrise kuća i ulica ovog nekada moćnog grčkog polisa. Olintus bi svakako trebalo da bude na svakom putopisu za Halkidiki, jer je ovo nalazište i dalje živo i aktivno se proučava na brojnim svetskim univerzitetima.

Psakoudija kao polazna tačka za obilazak Sitonije i Kasandre

Psakoudia, je naravno idealna polazna destinacija za dnevne izlete na Kasandru i Sitoniju, ali razmislite i o posetiti nekom mestu u unutrašnjosti Halkidikija. Ako krenete ka Sitoniji, čekaju vas redom letovališta Metamorfozis, Nikiti, i plaže Agios Ioannis, Akti Koviou, Kalogria, Trani Ammouda, i mnoge druge. Na zapad, odnosno ka Kasandri tu su obližnji Gerakini, plaža Kalives, pa vas onda čeka ulazak na samo poluostrvo i Nea Potideu. I kontinentalni Halkidiki ima šta da ponudi.
Tu Poligiros, kao i adminitrativni centar Halkidikija. Nalazi se na distanci od 25 km. U Poligirosu je locirana i glavna bolnica na čitavom Halkidikiju, što je važna informacija, složićete se, zlu ne trebalo. Do Soluna ima 80-ak km.


Opise i slike smeštaja u Psakudiji možete pogledati OVDE.


Autor fotografija i teksta: www.letougrckoj.com


Tags: Psakudija mesto, Psakudija letovaliste, Psakudija iskustva, Psakudija utisci, Psakudija slike, Psakudija sitonija, Psakudija halkidiki, Psakudija kasandra, Psakudija smestaj, Psakudija opis, Psakudija mapa, Psakudija plaža, Psakudija morske trave, Psakudija trava, Psakudija za decu, Psakudija sa decom, Psakudija za porodicu, Psakudija porodicno letovaliste, porodicno letovaliste na sitoniji, mesto za decu na sitoniji, Iskustva gostiju o Psakudiji, psakudija prodavnice, psakudija restorani, Plaže u blizini Psakudije, Šta obići u blizini Psakudije, Manastir Ormilija, Drevni grad Olintus, šta videti blizu psakudije, šta posetiti blizu psakudije, psakudija sta videti, psakudija najbolje plaze, plaze oko psakudije, lidl blizu psakudije, Psakoudia mesto, Psakoudia mesto Sitonija, Psakoudia mesto Halkidiki, Psakudija mesto Sitonija, Psakudija mesto Halkidiki