Fava plaža Sitonija Vurvuru, Sitonija

Plaža Fava na Sitoniji

Odlazak na plažu Fava u blizini mesta Vurvuru na Sitoniji, daće Vam utisak da ste se vratili u jednu čuvenu Američku seriju još iz prošlog veka. Na koju seriju? Saznajte u ovom kratkom tekstu.

Plaža Fava je peščana sa veoma sa postepenim ulaskom u more. Idealna je za decu, tako da je Fava odlična alternativa već pretrpanoj Karidi. Kako nije postignut dogovor da se otvori kafić (što ne znači da neće) trenutno morate da donesete svoj plažni mobilijar. Gužve nema čak i u špicu sezone, a more je veoma mirno čak i kada pušu vitrovi.
Ukoliko želite da se vratite u eru čuvene serije Dinastija, i da osetite duh tog već odavno prošlog vremena, onda je plaža Fava pravi izbor za Vas. Zapravo sama plaža nema preterane veze sa Dinastijom i Karingtonima, već sve oko plaže podseća na američke bogataše iz ranih osamdesetih. Tu je lepo i planski osmišljeno malo naselje sa uređenim putevima, uličnim fenjerima, trotoarima, lepim vilama koje imaju ogromna dvorišta, pa ovde ljudi ''ne sede'' jedni drugima na glavi. Celo naselje se nalazi u lepoj borovoj šumi.

Koncept naselja koje okružuje plažu Fava je fenomenalan, ali postoji jedan mali problemčić. Izgleda kao da o njemu niko nije brinuo od kada su ga izgradili, tako da ćete imati utisak kao da ste u nekom vremeplovu. Najbliži osećaj tome je kada na Kubi vidite one stare automobile. Izgleda da je neko stanarima rekao, evo izgradili smo vam sve ovo planski i uređeno, a vi samo održavajte i nemojte ništa da dirate. Nažalost, oni su to ozbiljno shvatili i evo već skoro 50 godina sve izgleda u izvornom stanju.
Kako je naselje ostalo zarobljeno u vremenu, sa plažom Fava se desila takođe veoma interesantna stvar. Naime, iako je ovo prelepa peščana plaža koja se sastoji iz nekoliko manjih delova, i lako može da parira čak i susednoj, čuvenoj plaži Karidi, na Favu kao da su svi zaboravili. Ne mogu da se setim, ali mislim da je čak nisu ni propisno obeležili znakovima. Takođe, čudno je i to da na plaži ne postoji niti jedan kafić sa ležaljkama i da plažu nazivaju divljom, a baš naprotiv ona je sve drugo samo divlja nije.
Zaista čudne stvari se dešavaju na ovom delu Sitonije, nedaleko od Vurvurua. Možda su se komšije iz gore spomenutog naselja dogovorili na skupštini stanara da sve mora ostati kao iz peroida kasnih sedamdesetih i da kafić ukoliko želi da se nalazi na plaži Fava morda da pušta hitove poput: Sultans of Swing, Mamma Mia, American Pie itd... Izgleda da nije bilo zainteresovanih, pa su ostali bez plažnog bara.
Možda postoje još neka nepisana pravila ove plaže, koja nažalost ja ne znam, pa ne mogu da Vam ih prenesem. Možda mora da se nosi retro kupaći kostim ili tako nešto. Elem ispred glavnog ulaza se nalazi parking koji datira, već pogađate iz kasnih 70ih, a tako i izgleda. Mesta je moglo biti i više, jer se povećava broj ljubitelja ove retro plaže, ali snaći ćete se već nekako.


Opise i slike smeštaja u Vurvuruu možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Ocena plaže: 78/100

Parking: Besplatan

Autor teksta i fotografija: www.letougrckoj.comTags: Plaža Fava, Fava plaža, Fava plaža Sitonija, Fava Sitonija, Fava beach, Fava beach Sitonija, Fava plaža Vurvuru, Fava Vurvuru, Fava plaža slike, Fava plaža opis, Fava plaža iskustva, Fava plaža utisci, Fava plaža tekst, Fava plaža informacije, Fava plaža parking, Fava plaža sa decom, Fava plaža za decu, Fava plaža deca