Vurvuru mesto Sitonija Sitonija

Vurvuru letovalište na Sitoniji

Zamislite beogradsko naselje Kaluđericu. Sada zamislite da je ona 10 puta manja i da se nalazi pokraj lepog tirkizno plavog mora. Eto, to Vam je u ukratko letovalište Vurvuru.

Mesto Vurvuru se nalazi na Sitoniji, drugom prstu Halkidikija, južno od Agios Nikolaosa, od Soluna udaljeno oko 120km. Ovo nije klasičan tip letovališta, na kakav ste navikli tj. kakav se može videti na Halkidikiju. Obično su letovališta na Sitoniji mali gradići sa centrom, šetalištem i trgom. Vurvuru nažalost nema ništa od toga i svojim izgledom više podseća na vikend naselje sa jednom glavnom ulicom oko koje se odvijaju sve aktivnosti.

Opet nažalost ni ta glavna ulica nije preterano široka, već je ostavljeno taman toliko mesta da mogu dva automobila da se mimoiđu. To dalje implicira da je verovatno cena zemljišta ovde veoma visoka, a da je za urbanistički razvoj grada zaduženo lokalno stanovništvo.
Vurvuru je pravo mesto za roditelje sa decom

Ipak pored svih svojih nedostataka kojih ima, Vurvuru ima lepo i plitko tirkizno more, idealno za decu. Stoga i ne čudi što su posetioci Vurvurua uglavnom porodice sa dečicom. Ukoliko Vam je smeštaj u prvom redu do plaže, odmah nakon buđenja možete da kročite na lepu peščanu plažu sa prozirnom vodom i mirnim morem.
Vurvuru ima dobru ponudu restorana, taverni, kafića i prodavnica

Iako malo, mesto Vurvuru, ima dobru ponudu restorana, taverni, kafića, mesta za kampovanje, barova na plaži, picerija, supermarketa, rent-a-car agencija i suvenirnica. Stanovništvo se ovde uglavnom bavi turizmom, kao i proizvodnjom meda, rakije cipura, vina, ali i ribolovom. U gradiću postoji mala ribarska zajednica i par taverni sa veoma ukusnim ribljim specijalitetima.


Ostrvo Diaporos

Preko puta Vurvurua se nalazi kompleks od 9 malih ostrva, među kojima su: Ampelitsi, Kalogria, Peristeri, Agios Isidoros, Prasonisi, koja okružuju glavno ostrvo Diaporos. Diaporos je prilično veliko ostrvo i poseduje prirodan zaliv dugačak 700 metara koji se koristi kao zaštita za brodove u slučaju nevremena. Veći deo ostrva je prekriven borovom šumom.
Kako stići na ostrvo Diaporos

Na ostrvo Diaporos se može stići samo vodenim putem, jer ne postoji most koji povezuje glavno kopno Sitonije sa njim. Na sreću u Vurvuru-u, kao i njegovoj okolini postoji veliki broj agencija koje se bave iznajmljivanjem različitih vrsta čamaca i glisera. Na ostrvu Diaporos se nalazi nekoliko prelepih peščanih plaža, kao što su plaža Mirsini (Myrsini Beach) i Plava laguna (Blue Lagoon), zato, ako Vam se ukaže prilika da posetite ostrvo Diaporos, nemojte je propustiti.


Plaže letovališta Vurvuru

  1. Vurvuru Gradska plaža Sitonija
  2. Karidi plaža Sitonija

Ukoliko izuzmemo ostvo Diaporos na kome se nalaze dve prelepe plaže, u Vurvuru postoje tri plaže. Pored glavne Gradske plaže tu su još i plaža Karidi, sa desne strane (kada se gleda ka moru) i plaža Livari sa leve strane. Sve su peščane, sa plitkom vodom, idealne za porodice sa manjom decom, koji su i njihovi najčešći posetioci.


Gradska plaža Vurvuru

Vurvuru je peščana plaža i sa prozirnom vodom, bez mnogo talasa. Veoma je plitka, a samim tim i veoma pogodna za manju decu. Kako je plaža dugačka skoro 3,5 km u zavisnosti od toga gde se na njoj nalazite zavisi i ponuda u smislu kafića, ležaljki i sportova na vodi. Takođe, i čistoća same plaže zavisi od toga kako se vlasnik objekta koji direktno izlazi na nju o tome stara.Karidi plaža Sitonija

Dragi Roditelji sa malom decom, što ste čitali knjiga na plažama, čitali ste, što ste se odmarali zavaljeni u ležaljci uz zvuke talasa, odmarali ste se, što ste obilazili plaže po Skijatosima, Lefkadama, Kefalonijama i Mikonosima, obilazili ste. Sada je došlo vreme za Karidi plažu, od milošte zvanu Dečija plaža. Da se razumemo, nije to ništa loše, o contre, ovo je jedna sasvim posebna dimenzija grčkog turizma.
Šta obići u blizini Vurvurua

Sve o plažama u blizini Vurvurua možete pročitati u OVOM odvojenom tekstu.

U blizini Vurvurua se nalazi veliki broj lepih peščanih plaža. Pored susednih plaža Karidi i Livari, kao i onih na ostrvu Diaporos, tu su plaže Karagatsi, Lagonisi, Latura. Takođe veoma leko se stiže i do plaža na zapadnoj obali, pa ne propustite priliku da posetite Lagomandru.


Opise i slike smeštaja u Vurvuru-u možete pogledati OVDE.


Tags: Vurvuru, Vurvuru mesto, Vurvuru mesto Sitonija, Vurvuru mesto Halkidiki, Vurvuru Sitonija, Vurvuru letovalište, Vurvuru letovalište Sitonija, Mesto Vurvuru, Vurvuru mesto slike, Vurvuru slike mesto, Vurvuru mesto utisci, Vurvuru mesto iskustva, Vurvuru mesto informacije, Vurvuru mesto opis, Vurvuru mesto deca, Vurvuru mesto sa decom, Vurvuru mesto za decu, Vurvuru mesto tekst, Vurvuru mesto roditelji, Vurvuru iskustva, Vurvuru slike, Vurvuru opis, Vurvuru opis mesta, Vurvuru utisci, Vurvuru komentari, Vurvuru Diaporos, Vurvuru ostrvo Diaporos, Diaporos Vurvuru, Kako stići na ostrvo Diaporos, Diaporos kako stići, Vurvuru kafići, Vurvuru prodavnice, Vurvuru parking, Vurvuru šta obići, Vurvuru šta videti, Vurvuru izleti, Vurvuru šta posetiti