Nikiti mesto Sitonija Sitonija

Letovalište Nikiti na Sitoniji

Letovalište Nikiti (ili Nikitas) je jedno od najstarijih mesta na čitavom Halkidikiju. Nalazi se na severozapadu poluostrva Sitonija (drugi prst), na oko 39 kilometara istočno od Nea Moudanije i oko 95 kilometara jugoistočno od Soluna, a između letovališta Metamorfosis i Neos Marmaras.

Mesto se sastoji iz dva dela, starog i novog Nikitija (razdvaja ih magistrala) i ima oko 3.000 stanovnika. Stari deo grada se nalazi odmah do glavnog puta na jednom brežuljku, dok je novi deo naspram njega i ima izlaz na more.
Kratka istorija mesta Nikiti

Tokom klasičnog perioda, najznačajniji grad cele regije je bio Galipsos, koji se nalazio nešto južnije od današnjeg Nikitija. Godine 1300. većina zemljišta na kome se danas nalazi Nikiti je pripadala velikom broju manastira, kao što su Agios Oros, Xenophontos, Lavras i Xeropotamou.

Grad kakav danas poznajemo se prvi put pojavljuje u istoriji u XIV veku i to kao Neakitou. Kako je vreme prolazilo broj stanovnika se uvećavao, da bi u XV veku grad postao nezavistan. Turci su opustošili grad 1821. godine tokom rata za nezavisnost Grčke, a preživelo stanovništo ga je obnavljalo od 1822. do 1827. godine.
Svakog petka se u Nikitiju organizuje mala pijaca

U Nikiti svake godine dolazi na hiljade turista tokom letnje sezone, što ga čini jednim od najpopularnijih u ovom delu Grčke. Ovde se svakog petka ujutru, pa sve do 13 časova organizuje mala pijaca gde možete pronaći veoma ukusne i zdrave namirnice.


U Nikitiju se nalazi nekoliko velikih prodavnica među kojima i Lidl

U Nikitiju ima veliki broj pratećih turističkih objekata kao što su rent-a-car agencije, apoteke, bankomati, a tu je i šetačka zona sa velikim brojem taverni, picerija i kafića. Takođe, jedna od atrakcija je i plivački maraton koji se održava svake godine pod nazivom “Prelazak zaliva Toroni” u kome se pliva 26 kilometara od poluostrva Kasandra do grada Nikiti.
Nikiti je čuven po odličnom medu

Danas se lokalno stanovništvo najviše bavi turizmom i poljoprivredom, a najpoznatiji su po proizvodnji meda. Obilaskom Nikitija možete se diviti plažama koje kombinuju zelenu i plavu boju. Kada vetar nežno duva na obali njišu se borova stabla, a na moru prave mali talasi, što stvara idiličnu atmosferu mira i blagostanja.


Nikiti gradska plaža Sitonija

Ne kaže se za džabe “prema svecu i tropar”, tako i letovalište Nikiti koje važi za jedno od najpopularnijih na Sitoniji ima prelepu peščanu plažu po svojoj meri. Duga skoro pa 3 kilometra, gradska plaža Nikiti, je dostupna iz svakog dela istoimenog letovališta. Naravno, u centralnim delovima je malo više ljudi i teže se pronalazi parking, ali kako idete ka obodima gužva se smanjuje, a pronalazak parkinga ne predstavlja nikakvo opterećenje.
Plaže u blizini Nikitija

Sve o plažama u blizini Nikitija možete pročitati u OVOM odvojenom tekstu.

U široj okolini Nikitija se nalazi 17 plaža. Sve one prostiru se od Metamorfozisa na severu, pa do početka Neos Marmarasa na jugu. Na glavnom putu možete videti znakove za svaku plažu ponaosob. Takođe, kraj mnogih od njih postoji autobuska stanica, tako da se na većinu može stići i bez automobila. Sve plaže su javne i ulaz na njih je besplatan.


Opise i slike smeštaja u Nikitiju možete pogledati OVDE.


Tags: Nikiti mesto, Nikiti, Nikiti mesto Sitonija, Nikiti letovalište, Nikiti letovalište Sitonija, Nikiti pijaca, pijaca u nikitiju, kada je pijaca u Nikitiju, Nikiti kada je pijaca, Nikiti Lidl, Nikiti prodavnice, Nikiti restorani, Nikiti slike, Nikiti utisci, Nikiti opis, Nikiti iskustva, Nikiti komentari, Nikiti med, Med u Nikitiju, Nikiti deca, Nikiti sa decom, Nikiti za decu, Nikiti za roditelje, Nikiti letovanje