Olimpska regija Detaljan turistički vodič Olimpska regija

Olimpska regija - Detaljan turistički vodič

Olimpska oblast je locirana na severo-istoku kontinentalne Grčke, na mestu nestvarnih prirodnih lepota, koje čine miks planinskih pejzaža mitske planine Olimp (po kojoj čitava regija nosi ime) i plavetnila Egejskog mora. Olimp je poznata i kao planina antičkih bogova, najviša je u čitavoj Grčkoj, sa vrhom Mitikas na 2.918 metara nadmorske visine.
Olimpska oblast privlači svake godine veliki broj turista i to tokom cele godine. Pre svega ovo je zahvaljujući sadržajima koji se nude u samim letovalištima na obali mora, ali i mogućnostima za putešestvija u unutrašnjosti koja su u ovoj oblasti i više nego interesantna. Tako su letnji meseci naravno rezervisani za kupanje u plavom Egeju, proleće i jesen donose pregršt mogućnosti za ljubitelje šetnje utabanim stazama, zatim za vožnju bicikala ili za planinarenje, dok je zima rezervisana za uživanje na snegu.
Najpopularnija letovališta Olimpske regije

 1. Paralija (Plaže u blizini Paralije)
 2. Leptokarija (Plaže u blizini Leptokarije)
 3. Olimpik Bič (Plaže u blizini Olimpik Biča)
 4. Nei Pori (Plaže u blizini Nei Porija)
 5. Skotina Beach
 6. Platamon (Plaže u blizini Platamona)
 7. Makrigialos (Plaže u blizini Makrigialosa)
 8. Neos Panteleimonas

Centar ove oblasti je gradić Katerini, koji se ne nalazi na obali mora, te turistima nije preterano interesantan. Zato je tu "čuvena" Paralija, koja je uz Leptokariju, najčuvenije i posećenije mesto Olimpske regije. Ne treba zaboraviti ni Olimpik Beach, kao i Nei Pori. Ukoliko želite nešto mirniji odmor, a opet da budete u blizini dešavanja tu su Neos Panteleimonas, Skotina Beach, Makrigialos i Platamon.
Plaže Olimpske regije

Opis 10 najlepših plaža Olimpske regije možete pročitati OVDE.

 1. Castel beach Platamon
 2. Gritsa Beach Olimpska regija
 3. Leptokarija plaža
 4. Makrigialos plaža
 5. Mylos (Molos) beach Leptokarija
 6. Nea Mesangala plaža
 7. Nei Pori plaža Olimpska regija
 8. Nei Pori nudistička plaža
 9. Olimpik Bič (Olympic Beach) plaža
 10. Panteleimonas plaža
 11. Paralija plaža Katerini
 12. Plaka plaža Leptokarija
 13. Platamon plaža
 14. Pydna plaža Makrigialos
 15. Skotina Beach
 16. Variko Beach Olimpska regija

Olimpska oblast nudi gotovo 70 kilometara dugih i uglavnom međusobno povezanih peščanih plaža, koje se protežu pravcem sever-jug. Tu su čuvene Paralija i Olimpik bič, a za njima ne zaostaju i druge veoma popularne plaže kao što su: Leptokarija, Skotina, Nei Pori, Platamon, Paralija Panteleimonas i druge. U letovalištima, uz ove plaže, gostima su na raspolaganju mnogobrojni sadržaji kako za miran, tako i aktivan odmor. Ovde će užvati ljubitelji izležavanja na suncu, kupanja u moru, porodice sa decom, ali jednako i mladi željni dobre zabave.Aktivnosti i šta posetiti u Olimpskoj regiji

 1. Antički grad Pidna (Pydna)
 2. Dion arheološko nalazište kod Olimpa
 3. Dvorac Platamon
 4. Novi manastir svetog Dionisija Olimp planina
 5. Olimp planina
 6. Stari manastir Svetog Dionisija Olimp planina
 7. Tradicionalno selo Stari Pantelejmon (Palios Panteleimonas)

Olimpska regija ima dosta toga gostima da ponudi i u unutrašnjosti. Pre svega tu je poznato mesto Litohoro sa kućicama interesantne arhitekture, kaldrmisanim ulicama i mnoštvom kapela. Inače, baš iz ovog mesta kreću staze i putevi ka vrhovima Olimpa. A na Olimpu obavezno posetiti tradicionalno selo Stari Pantelejmon (Palios Panteleimonas), zatim stari manastir Svetog Dionisija i Svetu pećinu, kao i novi manastir svetog Dionisija, što su verovatno ključna mesta gde možete osetiti pravi duh ove moćne planine.

Takođe, treba izdvojiti i lokalitet Dion u podnožju Olimpa. Smešten je na oko 15 km od Katerinija, a dobio je ime po bogu Zevsu (Dios - odnosno „Zevsov“). Tokom vremena, u Dionu su održavane Olimpijske igre, zatim slavljene pobede, ali i obredi žrtvovanja. Veruje se takođe da je i sam Aleksandar Makedonski pre bitaka posećivao ovo mesto i tu prinosio žrtve.Bogatoj Olimpskoj regiji pripadaju i dvorac Platamon, koji se nalazi u istoimenom letovalištu, nadaleko prepoznatljiv kao jedan od simbola cele oblasti. Tu je i antički grad Pydna za koji se smatra da je bio jedan od najvažnijih mesta u čitavoj oblsti Pieria. Zanimljiva činjenica je da je ovde hrišćanstvo dopire verovatno već u IV veku, i u tom periodu napravljena je i prva bazilika.


Opise i slike smeštaja u Olimpskoj regiji možete pogledati OVDE.


Tags: Olimpska regija, Olimpska regija vodič, Olimpska regija Grčka, Olimpska oblast, Olimpska regija iskustva, Olimpska regija opis, Olimpska regija utisci, Olimpska regija tekst, Olimpska regija informacije, Olimpska regija slike, Olimpska regija šta videti, Olimpska regija spisak letovališta, Olimpska regija letovališta, Olimpska regija mesta, Olimpska regija spisak mesta, O olimpskoj regiji, Olimpska regija izleti, Olimpska regija šta posetiti, šta videti u Olimpskoj regiji