Plaka plaža Leptokarija Plaka Litohoro, Olimpska regija

Plaža letovališta Plaka u Olimpskoj regiji

Plaka plaža je za drugi vid turizma od onog na koji smo navikli, plaža na kojoj se ne gleda da li je more više ili manje plavo, da li ima ili nema algi i trava, da li je šljunak, pesak ili kamenje u vodi. Ovo je mesto gde se ne prave selfiji, ne gleda na sat, već isključivo uživa u trenutku i mogućnosti da se bude pored mora i dopusti svim čulima da uživaju.

Ovde biste lako mogli da zamislite Hemingveja kako sedi i piše. Samim tim i ja povlačim izjavu datu na početku drugog pasusa, i rado bih došao u riblju tavernu i uživao ceo dan tu, bez i da uđem u more.
Letovalište Plaka ima dve plaže

  1. Plaka plažu
  2. Lemon beach tj. Molos beach

Letovalište Plaka ima dve plaže i to sa leve strane (kada se gleda ka moru) rezervisanu isključivo za lokalce i zalutale turiste i sa desne strane, gde se nalazi široka i dugačka šljunkovita plaža, koja je poznata po imenima Lemon beach, kao i Molos beach (u suštini imena različitih taverni). Ovde ćemo pričati o plaži sa leve strane koja nema neko posebno ime te ćemo je zvati plaža Plaka.
Ne verujem da postoji neki turista koji ustane ujutru i kaže danas ću da idem na plažu Plaka, i da stvarno ode i bude tamo. Mada iskustvo nas je učilo da ne treba biti isključiv, tako da verovatno neko sa namerom poseti ovu pažnju, ali većina posetilaca su zalutali turisti ili ljudi koje privuče neka od lokalnih ribljih taverni koje nude sjajne morske specijalitete u prelepom ambijentu.
Za plažu Plaka možemo reći da je više kamenita plaža nego šljunkovita. Kamen i krupan šljunak su na sve strane. Nekako bi to preživeli, da i u vodi nije krupno kamenje i šljunak, pa čak i ukoliko imate šunjalice za more neće Vam biti od velike koristi. Ovde samo možemo da stanemo i gledamo starije lokalce kako sa gracioznošću leoparda ulaze u vodu, bez ikakvih sandalica i šunjalica.

S takvom lakoćom i preciznošću zaobilaze svaki oštri kamen ili ježa, verovatno do tančina poznajući konfiguraciju terena. Naravno budu u vodi 20 sekundi i izlaze napolje, čisto da bi se osvežili i pokazali nam da je ovo njihov kraj. To bi se najbolje dalo uporediti sa gledanjem umetničkog klizanja, i želje da se pokuša isto, a da se prethodno nije uopšte stalo na klizaljke.
Naravno ne može se osporiti šarm ribljih taverni ove plaže, sa plavim stoličicama i kariranim stolnjacima gde možete probati tek ulovljenu ribu. Vlasnici taverni čak ostave i ležaljke sa suncobranima na plaži, pa ko voli nek izvoli.

Iako je plaža Plaka daleko od idealnog mesta za brčkanje, ona ipak ima dušu (za razliku od mnogih plaža u blizini) i osobeni karakter. Recimo kao stvoreno je za pisce romana. Malo pišete, malo razgovarate sa lokalcima, malo pijuckate cipuro, malo gledate u more i raznobojne čamce lokalnih ribara.


Opise i slike smeštaja u Olimpskoj regiji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 0/100

Ocena plaže: 25/100

Parking: Besplatan/Ima ga sasvim dovoljno

Autor teksta i fotografija: www.letougrckoj.com


Tags: Plaža letovališta Plaka, Plaka Litohoro, Plaka plaža, Plaka plaža Olimpska regija, Plaka plaža slike, Plaka plaža opis, Plaka plaža iskustva, Plaka plaža utisci, Plaka plaža komentari, Plaka plaža tekst, Plaka plaža mapa, Plaka plaža parking, Plaka plaža Leptokarija