Makrigialos mesto Olimpijska regija

Makrigialos letovalište u blizini Soluna

Makrigialos ili Makrijalos je letovalište locirano na 50-ak kilometara južno od Soluna, i 20-ak kilometara severno od Keterinija, odnosno Paralije. Mesto je gde svoje vikendice ima dobar broj Grka iz okolnih većih gradova, a naročito Soluna. Pripada opštini Pidna-Kolindros, a njegovo ime u prevodu znači ''dugačka obala'', što je poprilično dobar opis, jer ga pre svega krasi dugačka peščano-šljunkovita plaža, doduše uska, gde je more toplo i sa postepenim povećanjem dubine.
Makrigialos je pre svega porodično letovalište

Zato je ovo letovalište najviše cenjeno od strane roditelja sa decom, a činjenica da ovde nema diskoteka, niti ludih žurki, kao ni onih mladih koji su previše bučni, privlači u velikom broju i osobe trećeg životnog doba, koji se ovde mogu prepustiti druženju i laganim šetnjama. Sve se u Makrigialosu svodi na opušten i miran odmor, daleko od buke i vreve.

Makrigialos je podeljen na dva dela koja preseca magistrala. U donjem delu je naravno obala, odnosno dugačka plaža tik iznad koje je ulica, tačnije šetalište, pa se za samu plažu ne može reći da je krasi neki naročiti ambijent. Naprotiv. Ali, srećom ta ulica nije previše prometna iako se tu nalazi dobar broj taverni, kafića, poslatičarnica i drugih neophodnih stvari koje jedno letovalište i treba da ima, pa postoji i određen prostor za lepo uživanje na plaži, za one kojima sve ovo ne smeta.
Osnovne karakteristike letovališta Makrigialos

  1. Porodično letovalište
  2. Postoji dobar broj taverni, kafića, poslatičarnica i drugih neophodnih stvari koje jedno letovalište i treba da ima
  3. U drugoj polovini jula, uživaćete u jednom jedinstevnom festivalu posvećenom školjkama
  4. Letovalište za opušten i miran odmor

Centar Makrigialosa je u gornjem delu mesta. Tu se nalazi veliki trg, lokalna crkva, raznovrsne radnjice, kao i jedan plato sa spomenikom podignutim u čast palim borcima za slobodu Grčke tokom oba svetska rata. Ovaj deo letovališta je takođe veoma lep za večernje šetnje i šoping. Ako se zadesite u Makrigialosu u drugoj polovini jula, uživaćete u jednom jedinstevnom festivalu posvećenom školjkama. Tih dana spremju se specijaliteti, a najviše školjke na žaru, pije se domaće vino, plešu tradicionalne igre, i letovalište dodatno dobija na šarmu i lepoti.


Gradska plaža Makrigialos

Plaža Makrigialos je prilično dugačka peščano-šljunkovita plaža istoimenog letovališta. Zapravo, plaža se nalazi u rupi, odnosno 2 metra je visinska razlika između nje i letovališta, kao i njegovog šetališta. To dalje implicira da se do plaže sa glavnog šetališta spuštate stepeništem.

Da vam kažem, nije baš prijatan osećaj da dok ležite na plaži iznad vas prolaze automobili. Ipak, srećna okolnost je da ulica koja prolazi celom dužinom plaže i na kojoj se nalazi mnoštvo taverni i kafića, nije naročito prometna.Plaže u blizini Makrigialosa

Sve o plažama u blizini Makrigialosa možete pročitati u OVOM odvojenom tekstu.

U blizini Makrogialosa, na samo 3 km udaljenosti se nalazi jedna veoma lepa peščana plaža, koja nije toliko poznata. Reč je o plaži Pydna, koja će za neke biti pravo otkrovljenje, mesto na koje će poželeti da se vrate. Naravno uz Pydnu na nekih 20-tak kilometara od Makrigialosa se nalaze čuvena letovališta Paralija i Olympic beach sa svojim peščanim plažama.
Šta obići u blizini Makrigialosa

  1. Antički grad Pidna (Pydna) (3 km)

Na samo 3 km od centra Makrigialosa se nalazi važno arheološko nalazište. Reč je o ostacima antičkog grada Pydna. Pored fascinantne istorije, ovo mesto pruža i prelep pogled na Solunski zaliv, kao i zapadnu obalu Halkidikija.

1. Antički grad Pidna (Pydna) - Nalazi se na 3 km od Makrigialosa

Pidna (Pydna) je bio gradić u antičkoj Makedoniji, i najvažnije mesto u čitavoj oblasti Pierija. Nalazi se 16 km severoistočno od Katerinija i svega 2,5 km od letovališta Makrigialos. Arheolozi su otkrili da su ljudi na ovom mestu živeli i pre Grka, a da je njihov grad verovatno uništio supervulkan sa Santorinija, pre oko 3.000 godina. U davna vremena na ovom mestu bio je hram posvećen nekom od olimpskih bogova ili boginja, a veruje se da je njega posetio između ostalih i Aleksandar Makedonski. Inače, utvrđeni grad vizantijske ere zauzima samo mali deo drevne Pidne.Opise i slike smeštaja u Olimpskoj regiji možete pogledati OVDE.


Tags: Makrigialos, Makrigialos mesto, Makrigialos mesto Solun, Makrigialos mesto Olimpska regija, Makrigialos Makedonija, Makrigialos letovalište, Mesto Makrigialos, Makrigialos mesto slike, Makrigialos slike mesto, Makrigialos mesto utisci, Makrigialos mesto iskustva, Makrigialos mesto informacije, Makrigialos mesto opis, Makrigialos mesto deca, Makrigialos mesto sa decom, Makrigialos mesto za decu, Makrigialos mesto tekst, Makrigialos mesto roditelji, Makrigialos iskustva, Makrigialos slike, Makrigialos opis, Makrigialos opis mesta, Makrigialos utisci, Makrigialos komentari, Makrigialos kafići, Makrigialos prodavnice, Makrigialos parking, Makrigialos šta obići, Makrigialos šta videti, Makrigialos izleti, Makrigialos šta posetiti, Makrigialos Solun