Antički grad Pidna (Pydna) Makrigialos, Olimpska regija

Antički grad Pydna kod Makrigialosa u Olimpskoj regiji

Pidna (Pydna) je bio gradić u antičkoj Makedoniji, i najvažnije mesto u čitavoj oblasti Pierija. Nalazi se 16 km severoistočno od Katerinija i svega 2,5 km od letovališta Makrigialos. Arheolozi su otkrili da su ljudi na ovom mestu živeli i pre Grka, a da je njihov grad verovatno uništio supervulkan sa Santorinija, pre oko 3.000 godina.

U davna vremena na ovom mestu bio je hram posvećen nekom od olimpskih bogova ili boginja, a veruje se da je njega posetio između ostalih i Aleksandar Makedonski. Inače, utvrđeni grad vizantijske ere zauzima samo mali deo drevne Pidne.
Hrišćanstvo dopire do Pydne verovatno već u IV veku, i u to vreme napravljena je i prva bazilika. Inače, vizantijsku Pydnu prati i promena imena u Kltron ili Kitros, a kasnija izgradnja veće kupolaste crkve na ovom mestu rađena je po modelu Svete Sofije iz Soluna. Danas su ostaci zamka i vizantijske crkve Kitrosa zajedno sa zapadnom kapijom (okrenutom ka crkvi), kao i temelji gostionice i mala bazilika, jedini vidljivi ostaci vizantijskog grada.
U XIII veku ovaj grad je pretvoren u tvrđavu Krstaša - Franaka (1204. godine). U to vreme unutar same bazilike napravljen je bunar 22 metra dubok sa kamenom fontanom, a pored bunara nalazila se cisterna. Uz to, prokopan je i podzemni hodnik koji je trebalo da omogući lak beg iz tvrđave. Potom, tokom XIV veka, stanovnici Pidne preselili su se u novo mesto, današnji Kitros.


Opise i slike smeštaja u Olimpskoj regiji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatan/Ima ga sasvim dovoljno

Autor fotografija: www.letougrckoj.com


Tags: Antički grad Pydna, arheološko nalazište, pidna, Makrigialos, arheološko nalazište Pidna, arheološko nalazište Pydna, antički grad pidna, vizantijska tvrđava pidna, vizantijska tvrđava pydna, Makrigialos arheolosko nalaziste, Makrigialos tvrdjava, Makrigialos pydna, Makrigialos pidna