Paralija plaža Katerini Paralija, Olimpska regija

Gradska plaža Paralija kod Katerinija u Olimpskoj regiji

Paralija je skoro pa 3 kilometara dugačka peščana plaža, koja svojim celim tokom prati istoimeno letovalište. Duž cele plaže nalazi se mnoštvo kafića koji nude ležaljke na pesku. U vodi je takođe pesak, a more je toliko plitko da može da se odigra čak i vašarsko kolo, i to tako da i dalje svi budu u plićaku. Toliko je plitko da čak i ako postoji harmonikaš koji svira kolo, i on će biti u plićaku.
Kako reč paralija na grčkom znači plaža, ovde ćemo se baviti upravo opisivanjem plaže Plaže. Zapravo, kada opisujemo plažu Paralije, mi opisijuemo plažu grada koji se zove Katerini i koji je udaljen od svoje plaže (Paralije) 8 km. Međutim, kako se odomaćio termin Paralija za ime našeg omiljenog letovališta, onda zašto ga ne koristiti u tom obliku.

Još kada bismo na sve ovo dodali da se Paralija nalazi u Olimpskoj, a ne Olimpijskoj regiji, jer se nalazi pored planine Olimp, a ne pored mesta Olimpijada, bili bismo baš omraženi, te ćemo reći da Vam predstavljamo plažu Paralije u Olimpijskoj regiji.


Osnovne karakteristike plaže Paralija

  1. Peščana plaža
  2. Ovde možete iznajmiti i pedalinu ili kajak
  3. Veoma posećena plaža (često ume da bude gužva)
  4. More je veoma toplo
  5. Često se pojavljuju meduze

Ako za neku plažu u Grčkoj možemo reći da je najviše domaća, tj. plaža kakva bi izgledala da je u Srbiji, onda je to zasigurno plaža Paralije. Ukoliko ''neste školovali'' strane jezike, budite bez brige, jer će Vam srpski jezik ovde biti sasvim dovoljan.

Pored igranja kola i okretnih igara u vodi i na plaži, ovde možete iznajmiti i pedalinu ili kajak. Interesantno je da koliko god ova plaža bila dugačka i široka, na njoj je uvek gužva. Ukoliko ste želeli da se osamite i na miru uživate u pogledu ka pučini, ovo nije mesto za Vas. Sve je živahno i poletno. Naravno od tolikog sveta voda se obavezno zamuti pa umesto plave, bude braon boje. Ukoliko više preferirate „plavo more“ i mirnije varijante, krenite ka Olimpik plaži.
Još jedna, za neke prednost, a za druge mana, je što je voda na plaži Paralija veoma topla. Tako da kada spojimo toplo more sa plitkom vodom i mnogo kafića, dobijemo idealno mesto za roditelje sa malom decom. Međutim, mora nešto i sreću da kvari, a to je da se ovde često pojavljuju meduze. Ima dana kada ih bukvalno ima ko komaraca pored Dunava u leto. Ukoliko na plažu dolazite automobilom izbegavajte centar letovališta za parkiranje, zbog gužve, već birajte levu ili desnu stranu letovališta.


Opise i slike smeštaja u Paraliji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Ocena plaže: 70/100

Parking: Lakše ga je pronaći na obodima letovališta

Autor teksta i fotografija: www.letougrckoj.com


Tags: Paralija, Paralija plaža, Paralija plaža Katerini, Paralija plaža Olimpska regija, Paralija plaža slike, Paralija plaža opis, Paralija plaža utisci, Paralija plaža iskustva, Paralija plaža meduze, Paralija plaža informacije, Paralija plaža mapa, Paralija plaža komentari, Paralija plaža tekst, Paralija plaža deca, Paralija plaža sa decom, Paralija plaža za decu, Paralija plaža parking, Paralija plaža ležaljke, Paralia plaža Katerini, plaža paralia Katerini, plaža paralija grčka