Platamon mesto Olimpska regija

Platamon letovalište u Olimpskoj regiji

Platamon se smatra jednim od najpoznatijih letovališta u čitavoj Olimpskoj regiji tj. oblasti Pieria. U centru gradića se nalazi veliki broj radnji, barova, kafića, restorana, prodavnica suvenira, kao i taverni. Pogodan je za porodičan odmor, ali ni ljubitelji vrhunske zabave neće ostati uskraćeni.
Osnovne karakteristike letovališta Platamon

  1. Pre svega, Platamon je porodično letovalište;
  2. Ima peščanu i šljunkovitu plažu;
  3. Platamon odlikuje bujna vegetacija, gde preovladavaju borovi, čempresi i jele, a poznat je i po čistom i toplom moru
  4. U blizini se nalazi veliki broj atrakcija koje možete posetiti

Platamon se nalazi u jugo-istočnom delu oblasti Pieria i udaljen je 36 kilometara od čuvenog letovališta Katerini, koji je ujedno i glavni grad ove regije. Ima oko 2200 stalnih stanovnika, a do njega se veoma lako stiže Nacionalnim autoputem E75 (Atina – Solun). Ime je dobio, ili po platanima koji ga okružuju ili po širokoj peščanoj plaži.
Sam gradić je sazidan na obroncima planine Olimp. Glavna karakteristika ove oblasti je bujna vegetacija, gde preovladavaju borovi, čempresi i jele, a poznata je i po čistom i toplom moru. Predlažemo vam da izdvojite malo vremena i krenete u šetnju pod debelim hladom borova do lokacija Artemis spring, muza proleća, svetilišta proleća i tradicionalnog mlina.
Šta posetiti u blizini Platamona

  1. Tradicionalno selo Stari Pantelejmon (Palios Panteleimonas) (8 km)
  2. Olimp planinu (40 km)
  3. Dvorac Platamon (5 km)
  4. Novi manastir svetog Dionisija Olimp planina (24 km)
  5. Stari manastir Svetog Dionisija Olimp planina (40 km)

Tokom leta u Platamonasu se organizuje veliki broj koncerata, pozorišnih predstava u okviru Olimp festivala. Vredi posetiti i Tradicionalno selo Stari Pantelejmon (Palios Panteleimonas), ili se upustiti u obilazak planine Olimp.
Dvorac Platamon

Ova istorijska građevina se nalazi na samom jugu oblasti Pieria, u neposrednoj blizini autoputa Solun – Atina, na jednom malom brdu. Zamak je sagrađen na ključnoj poziciji i dominira čitavom ovom oblasti. Prvobitna uloga zamka je bila da štiti grad Heraclia ili Heraclion koji je sagrađen u V veku i nalazio se odmah uz tvrđavu.

Dvorac je dogradio Franc, kralj solunski 1205. godine na vizantijskim temeljima. Tokom opsade koja je trajala od 1218. – 1224. godine u potpunosti je razoren od strane vojvode Hepirusa. Turci su zamak osvojili 1389. kada su krenuli u pohod na jug Grčke. Tada je zamak obnovljen i dodatno utvrđen, kako bi kontrolisao ovaj tesnac. Narodno oslobodilački pokret Grčke je oslobodio ovaj zamak nekoliko godina kasnije, savladavši albanske vojnike koji su ga branili.
Važne arheološke lokacije u okruženju Platamona

Drevni Dion (20 km). Jedan od najznačajnijih spomenika drevne Grčke su zidovi Diona, hramovi Zevsa i Demetre, antičko pozorište i nekropola Dion.

Levitra (15 km), arheološki lokalitet koji obuhvata: grad, citadelu i groblje.

Vergina (80 km) Tu je grobnica drevnih makedonskih kraljeva, palata, pozorište, groblje, hram Efkleiasa. Veruje se da je ovde grobnica koja sadrži ostatke velikog makedonskog kralja Filipa II.

Meteori (125 km). Gigantske stene Meteora impresivno dominiraju nad Kalambakom. To je prelep geološki fenomen i važan spomenik pravoslavlja. Meteori su označeni kao druga Sveta Gora i pod zaštitom su UNESCO.
Plaže u blizini Platamona

Sve o plažama u blizini Platamona možete pročitati u OVOM odvojenom tekstu.


Plaža Platamon koja se prostire 3 km južno od letovališta ka mestu Nei Pori je većim delom peskovita, dok je manji deo šljunkovit. Ova plaža je nagrađena plavom zastavom kao dokaz kvaliteta i čistoće, ali i sadržaja koje nudi. Pored plaže se nalazi veliki broj kafića, restorana i teverni.


Opise i slike smeštaja u Platamonu možete pogledati OVDE.


Tags: Platamon, Platamon mesto, Platamon letovalište, Mesto Platamon, Letovalište Platamon, Platamon slike, Platamon slike mesta, Platamon slike grada, grad Platamon, Platamon grad, Platamon mesto slike, Platamon opis, Platamon iskustva, Platamon utisci, Platamon komentari, Platamon informacije, Platamon tekst, Platamon šta videti, Platamon šta obići, Platamon šta posetiti, šta posetiti u blizini Platamona, Platamon Olimp