Nei Pori mesto Olimpska regija Olimpska regija

Nei Pori letovalište u Olimpskoj regiji

U senci Olimpa, u južnom delu oblasti Pieria, samo 100km od Soluna smešteno je letovalište Nei Pori. Ovo mestašce kombinuje jedinstven pogled na Olimp - planinu bogova sa lakim pristupom moru.

Duga peščana plaža (6 km) nudi vam bezbroj trenutka zadovoljstva i opuštanja. Ona je dobro organizovana i nagrađena plavom zastavom Evropske unije za čistoću i sadržaje koje nudi. Voda je ovde toliko čista da vam za ronjenje neće biti potrebna maska.
Osnovne karakteristike letovališta Nei Pori

  1. Poseduje dugačku peščanu plažu (6 km).
  2. U Nei Poriju postoje ambulanta, apoteke, supermarketi, mesare, kiosci, bankomati.
  3. Relativno novo letovalište izgrađeno 70-tih godina 20. veka.
  4. Nema problema sa parkiranjem.
  5. Nei Pori se nalazi u ravnici.

U samom letovalištu i duž asfaltnog dela plaže možete naći taverne, restorane, picerije, pekare, kafiće, barove i noćne klubove. U Nei Poriju, takođe postoje ambulanta, apoteke, supermarketi, mesare, kiosci, bankomati i mnogo toga drugog što vam može zatrebati na letovanju. Pristup svim ovim mestima je jednostavan, a dobar urbanistički plan letovališta sa širokim ulicama i trgovima omogućavaju bezbedno lako i brzo kretanje.
U Nei Poriju postoji veliki broj prodavnica, restorana i taverni

U lokalnim tavernama obavezno probajte specijalitete kao što su: bujurdi (miks povrća i sireva sa začinima kuvanim u glinenim posudama),tipiti (testo od pikantnih sireva), musaku s patlidžanom, suvlaki. Možete odabrati i sveže salate s maslinovim uljem i razne vrste kuvane ribe ili morske plodove (hobotnicu, lignje, škampe) spremljene s velikom strašću i ljubavlju prema moru i hrani.

Nei Pori (u prevodu: Novo mesto) je relativno novo letovalište izgrađeno 70-tih godina 20. veka na zemljištu koje je pripadalo planinskom mestašcu Pori ili Pourlija, u delti reke Pinios. Smešten je oko 36 km od grada Katerini, koji je glavni administrativni centar ove oblasti, a sa njim je odlično povezan autobuskom linijom.
Šta obići i posetiti u Nei Poriju i njegovoj okolini

Top 10 stvari koje trebate da vidite i iskustva možete pročitati u OVOM odvojenom tekstu.

Tokom vašeg boravka u Nei Poriju možete posetiti obližnje letovalište Platamonas (čak i pešice) koje ima srednjovekovni dvorac Platamon i kvalitetan noćni provod, ali i druga živopisna sela u okolini, kao što su Stari Pori i Stari Panteleimon, zatim arheološko nalazište Dion, a za ljubitelje prirode tu je velika močvara, severni Delta Penaeus sa bujnom vegetacijom i zanimljivim biljnim i životinjskim vrstama.

Naravno, Meteori su nezaobilazni u ovoj oblasti. Pored jedinstvenog geološkog fenomena koji postoji više od šest miliona godina - skupa gigantskih stena u obliku kule, ovo mesto je atraktivno i zbog 24 manastira koji se nalaze na vrhovima.

Plaže u Nei Poriju

  1. Nei Pori plaža Olimpska regija
  2. Nei Pori nudistička plaža

Nei Pori pored svoje "gradske" plaže, u produžetku iste, poseduje i nudističku plažu. Ni na jednoj ni na drugoj skoro da nikada nije gužva, ali ne zato što nema posetilaca, već što su ovo ogromne plaže i teško se na njima može stvoriti gužva.

"Gradska plaža" je dugačka i široka peščana plaža, kao da je stvorena za porodice sa decom i starije osobe željne mira, odmora, čistoće i tišine. More je ovde uglavnom mirno i sasvim prozirno, ulaz u vodu plitak, pa je plaža privlačna i za kupače, ljubitelje izležavanja na plaži, sunčanja i koktela.

Kao jedina mana plaže uzima se nedostatak prirodne hladovine, pa je suncobran obavezan posebno ako planirate odmor sa mališanima. U zaleđu je gostoljubiv, miran gradić, odlično snabdeven svime što vam može trebati, a uz dugu promenadu nižu se kafići i taverne.Plaže u blizini Nei Porija

Sve o plažama u blizini Nei Porija možete pročitati u OVOM odvojenom tekstu.

Nei Pori u s vom nejbližem okruženju ima nekoliko lepih, prostranih peščanih plaža. Kada se krene ka Leptokariji peščane plaže smenjuju one šljunkovite, tako da ukoliko se zasitite peska, na samo 4 km imate letu šljunkovitu plažu u Platamonu. Ukoliko krenete na jug, tek Vas u Kokino Neru očekuje šljunkovita plaža.


Opise i slike smeštaja u Nei Poriju možete pogledati OVDE.


Tags: Nei Pori, Nei Pori mesto, Nei Pori mesto Olimpska regija, Nei Pori letovalište, Mesto Nei Pori, Selo Nei Pori, Nei Pori selo, Nei Pori opis, Nei Pori informacije, Nei Pori tekst, Nei Pori slike grada, Nei Pori slike, Nei Pori slike mesta, Nei Pori iskustva, Nei Pori utisci, Nei Pori parking, Nei Pori prodavnice, Nei Pori restorani, slike nei porija