Panteleimonas plaža Neos Panteleimonas, Olimpijska regija

Plaža Panteleimonas u Olimpskoj regiji

Plaža Panteleimonas je pretposlednja plaža u nizu od Plake do dvorca Platamon. Manje više slična je kao i sve na toj ruti tj. šljunkovito-peščana, s tim da je na plaži Panteleimonas nešto finiji pesak, a sitniji šljunak.

Inače, ova plaža pripada naselju Paralia Panteleimonos, za koje ne možemo reći da je letovalište, već više kao vikend naselje sa nekoliko kuća, kampova, par kafića prodavnica i restorana. Kako nije planski, odnosno urbanistički zbrinuto na pravi način, za parking ćete morati već nekako sami da se snađete, što bi rekao čuveni Minimaks.
Dakle, nema pravog parkinga, a pošto su ulice veoma uske, imaćete ograničen manevarski prostor za parkiranje pogotovo u delovima koji su bliži plaži. Logično, što se više budete udaljavali od plaže sve ćete lakše i lakše moći da pronađete parking.
Zbog gore pomenute urbanističke zbrke, nažalost ne postoji put niti šetalište koje prati plažu, već na nju možete izaći iz malih bočnih uličica, ili iz dvorišta kampa ili smeštaja koji su prvi do obale.


Osnovne karakteristike plaže Panteleimonas

  1. Peščana plaža
  2. Nažalost ne postoji put niti šetalište koje prati plažu
  3. Postoje tuševi, spasioci, kabine za presvlačenje, kao i tereni za odbojku na pesku
  4. Postoji nekoliko barova koji nude ležaljke i suncobrane
  5. Postoje sportovi na vodi
  6. Postoji mogućnost da pronađete prirodan hlad

Kada je reč o samoj plaži Panteleimonas, ona je dijametralna suprotnost od naselja kojem pripada, što znači da je veoma prostrana, uređena i lepo organizovana. To znači da na plaži postoje tuševi, spasioci, kabine za presvlačenje, kao i tereni za odbojku na pesku.
Naravno na plaži postoji nekoliko barova koji nude ležaljke i suncobrane, a tu su i sportovi na vodi. To što uz plažu ne postoji šetalište, niti put, nećete verovati ima i svoje dobre strane, a to je, pretpostavljate, manja buka od automobila, kao i mogućnost da pronađete prirodan hlad! Eto i neke koristi od manjka urbanizacije.

Pored prirodnog hlada, plaža Panteleimonas krije još jedan kec u rukavu, a to je prelep pogled. Dakle, dok se brčkate moći ćete da uživate u pogledu na zamak koji se nalazi na uzvišenju odmah pokraj plaže. Dok tako gledate u zamak, sligurno ćete se zapitati da li su ti mučenici što su gradili toliki objekat, bar u pauzi imali snage i mogućnosti da se malo brčnu na ovoj plaži?
Na kraju, primećeno je da svi naši turisti koji posećuju oblast oko dvorca Platamon, počnu nakon par dana da mešaju imena svih plaža i letovališta u blizini i posle petog dana plaže nazivaju po događajima koji su se odvijali na njima, tipa: „Znaš onu plažu gde su krofne tri evra?“ ili „Onu plažu kod kafića što liči na zamak“ itd...

Znajte da je to u potpunosti normalno, jer u okruženju od 5 km postoje sledeći veoma slični toponimi: Panteleimonas beach (ili Panteleimonas paralia), Neos Panteleimonas, Platamon dvorac, Palaios Panteleimonas i Platamon.


Opise i slike smeštaja u Neos Panteleimonasu možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Ocena plaže: 72/100

Parking: Teško ga je pronaći

Autor teksta i fotografija: www.letougrckoj.com


Tags: Plaža Panteleimonas, Paralia Panteleimonas, Panteleimonas beach, Neos Panteleimonas, Panteleimonas plaža, Panteleimonas plaža olimpska regija, Panteleimonas plaža slike, Panteleimonas plaža opis, Panteleimonas plaža utisci, Panteleimonas plaža iskustva, Panteleimonas plaža tekst, Panteleimonas plaža informacije, Panteleimonas plaža parking, Panteleimonas plaža sa decom, Panteleimonas plaža za decu, Panteleimonas slike plaže, Panteleimonas plaža deca, Neos Panteleimonas plaža, Neos Panteleimonas plaža slike