Paralija mesto Olimpska regija Olimpska regija

Paralija letovalište u Olimpskoj regiji

Letovalište Paralija (grčki: ''plaža'') smešteno je u oblasti Pieria na severu Grčke, u podnožju čuvene mitske planine Olimp. Pripada Olimpskoj regiji ili u narodu poznatijoj kao Olimpijskoj i nalazi se na udaljenosti oko 60km južno od Soluna, u blizini Olimpik beach-a (2km) i Katerinija (6km). Ovo letovalište koje izlazi na Egejsko more svojim jedinstvenim imidžom predstavlja idealnu destinaciju za mnoge turiste koji dolaze iz Srbije, budući da se srpski jezik priča na svakom ćošku.
Paralija je trgovački centar, tj. pravo mesto za šoping

Boravak u Paraliji možete doživeti na pravi način samo ako se odlučite da probate nešto iz bogate domaće grčke kuhinje. Jela sa više vrsta sireva, musake, nezaobilazni girosi i suvlakiji, zatim razne salate i grčka baklava uz odličnu ponudu domaćih vina sigurno će vam nabaciti osmeh zadovoljstva na lice, ali i koji kilogram viška. Kada završite obrok, okrenite se ka moru i uživajte u pogledu koji nude restorani na obali, a koji se pored mora, po vedrom danu pruža i do vrhova planina.

Budući da je ovo letovalište ujedno i trgovački centar regije, ovde ćete sa lakoćom potrošiti novac predviđen za letovanje. Brojne atraktivne radnje odeće, obuće i sportske opreme, razne potrebštine za kuću, ekskluzivno krzno, zlatare i parfimerije garantuju da ćete imati šta da pazarite.

Prodavci pored engleskog znaju i srpski jezik, tako da se slobodno cenjkajte uz osmeh i puno razumevanje - pa neka bolji pobedi. Prehrambenih prodavnica u samom letovalištu ima na pretek, ali za veći broj namirnica i povoljniju kupovinu možete otići van grada do velikog hipermarketa Lidl. Ako šoping turu u Paraliji završite sa ostatkom novca, bez brige možete ga potrošiti u Solunu, Kateriniju, do kojih postoje redovne linije lokalnih autobusa.
Noćni život u Paraliji

Ovo letovalište predstavlja epicentar zaljubljenika u noćni život

Svako veče u Paraliji je intenzivno i burno, jer ovo letovalište predstavlja epicentar zaljubljenika u noćni život. Nekoliko diskoteka sa sjajnim i impresivnim dizajnom, nude razne tematske večeri i atmosferu koja se ne gasi čak ni kada Sunce izlazi, naprotiv, tad tek postaje vrelo. Ništa manje veselo nije i u mnogobrojim kafićima koji rade do kasno, kao i tradicionalnim tavernama sa raznovrsnom muzikom.
Šta posetiti u blizini Paralije

  1. Tradicionalno selo Stari Pantelejmon (Palios Panteleimonas)
  2. Planinu Olimp
  3. Dvorac Platamon
  4. Dion arheološko nalazište kod Olimpa
  5. Stari manastir Svetog Dionisija Olimp planina
  6. Novi manastir svetog Dionisija Olimp planina

Posetioci Paralije na raspolaganju imaju bogatu ponudu izleta u bližim ili nešto daljim mestima. Ukoliko ste u mogućnosti obavezno posetite tradicionalno planinsko selo Stari Pantelejmon (Palios Panteleimonas), koje se nalazi na planini Olimp i ima veliki broj izuzetno šarmantnih taverni. Da ne pričamo o prelepom pogledu na celu Olimpijsku regiju.

U blizini se nalazi i prelep venecijanski zamak gradića Platamon. Takođe, možete posetiti i Solun, Nei Pori, Larisu, Svetu Goru, ostrvo Skijatos, Pelu, Verginu, čuvene Meteore, kao i mnogo drugih interesantnih mesta.
Plaže blizini u Paralije

Sve o plažama u blizini Paralije možete pročitati u OVOM odvojenom tekstu.

Južno od Paralije je nadaleko poznati Olimpik beach, koji praktično predstavlja nastavak plaže Paralija. Rastojanje između ovih mesta se lako prelazi, budući da su udaljeni svega 2km jedno od drugog. Mnoštvo aktivnosti u vodi, ali i van nje su u ponudi na ovim plažama, tako da se turistima ostavlja opcija bavljenja sportom na uređenim terenima na obali.

Lagan vetar sa Olimpa ume zavarati čak i najiskusnije ljubitelje sunca, s toga vam savetujemo oprez. Ako ipak želite da izbegnete vrevu i gužvu usled pomame gostiju na plaži, savetujemo raniji dolazak. Takođe, za zalazak Sunca se uputite na neku plažicu van grada, kao što su Pydna plaža Makrigialos i Makrigialos plaža na severu, odnosno Variko Beach Olimpska regija, Gritsa Beach Olimpska regija i Mylos (Molos) beach Leptokarija na jugu.
Plaža u Paraliji je peščana i čista, jer joj se posvećuje adekvatna pažnja koja rangira ovo mesto visoko na lestvici. Na dugačkoj Olimpijskoj rivijeri ima dovoljna mesta za sve, čak i u zenitu sezone. Plaža se pruža severno i južno od grada sa širinom od oko 100m i kristalno prozirnim morem u koje možete ulaziti 50-ak metara do mesta kada već morate zaplivati.


Opise i slike smeštaja u Paraliji možete pogledati OVDE.


Tags: Paralija, Paralija mesto, Paralija letovalište, Paralija mesto Olimpska regija, Mesto Paralija, Letovalište Paralija, Paralija slike, Paralija slike mesta, Paralija mesto slike, Paralija opis, Paralija utisci, Paralija iskustva, Paralija komentari, Paralija informacije, Paralija tekst, Paralija sa decom, Paralija za decu, Paralija deca, Paralija šoping, Paralija restorani, Paralija prodavnice, Paralija noćni život, Paralija šta videti, Paralija šta posetiti, Paralija šta obići, Paralija šta posetiti u blizini