Plaže u blizini Leptokarije Olimpska regija

Plaže u blizini Leptokarije

 1. Mylos (Molos) beach Leptokarija (3.7 km)
 2. Plaka plaža Leptokarija (4.4 km)
 3. Skotina Beach (5 km)
 4. Panteleimonas plaža (6 km)
 5. Castel beach Platamon (7 km)
 6. Gritsa Beach Olimpska regija (11 km)
 7. Platamon plaža (11 km)
 8. Variko Beach Olimpska regija (12 km)
 9. Nei Pori plaža Olimpska regija (15 km)
 10. Nei Pori nudistička plaža (17 km)
 11. Nea Mesangala plaža (21 km)

U blizini Leptokarije postoji nekoliko lepih plaža među kojima se izdvajaju: Skotina Beach, Castel beach Platamon, Panteleimonas plaža, kao i Platamon plaža.

Gradska plaža Leptokarija je nosilac plave zastave za čistoću mora i sadržaje. Na plaži možete naći kafiće koji nude svoje ležaljke i suncobrane, a potrebno je samo da naručite jedno piće. Plaža je veoma dugačka i široka, tako da prostora za komfor uvek ima. Tuševi su postavljeni na svakih 50 metara, a osim kupanja i sunčanja ovde možete uživati i u sportovima na pesku (naročito odbojci na plaži).

Možda od nekog čujete da je more u Leptokariji prljavo, ali to je potpuna neistina. Naravno, dogodi se nekad da se more malo zamuti u popodnevnim satima od morske trave i peska, ali to je privremeno i svakako ne utiče na čistoću mora.

1. Mylos (Molos) beach Leptokarija - Nalazi se na 3.7 km od Leptokarije

Mylos (Molos) beach (Aka Lemon beach) je peskovito-šljunkovita plaža, sa sitnim šljunkom u vodi. Naravno i na ovoj plaži more je plitko, kao i na većini u Olimpskoj regiji. Na samoj plaži postoje kabine za presvlačenje, kao i tuš. Tu su i ranije pomenute taverne koje nude ležaljke i suncobrane.
2. Plaka plaža Leptokarija - Nalazi se na 4.4 km od Leptokarije

Plaka plaža je za drugi vid turizma od onog na koji smo navikli, plaža na kojoj se ne gleda da li je more više ili manje plavo, da li ima ili nema algi i trava, da li je šljunak, pesak ili kamenje u vodi. Ovo je mesto gde se ne prave selfiji, ne gleda na sat, već isključivo uživa u trenutku i mogućnosti da se bude pored mora i dopusti svim čulima da uživaju.
3. Skotina Beach - Nalazi se na 5 km od Leptokarije

Kao što i Dimitrije Pantić tepa svojoj podstanarki, tako i svi turisti, tepaju ovoj plaži, skot, skotina... ma divna plaža. Šalu na stranu, Skotina Beach ili po srpski Skotina plaža je mesto sa dve karakteristike koje je u potpunosti izdvajaju od ostalih i čine jedinstvenom u čitavoj Grčkoj.
4. Panteleimonas plaža - Nalazi se na 6 km od Leptokarije

Plaža Panteleimonas je pretposlednja plaža u nizu od Plake do dvorca Platamon. Manje više slična je kao i sve na toj ruti tj. šljunkovito-peščana, s tim da je na plaži Panteleimonas nešto finiji pesak, a sitniji šljunak.

Inače, ova plaža pripada naselju Paralia Panteleimonos, za koje ne možemo reći da je letovalište, već više kao vikend naselje sa nekoliko kuća, kampova, par kafića prodavnica i restorana. Kako nije planski, odnosno urbanistički zbrinuto na pravi način, za parking ćete morati već nekako sami da se snađete, što bi rekao čuveni Minimaks.
5. Castel beach Platamon - Nalazi se na 7 km od Leptokarije

Castel beach Platamonas se nalazi odmah ispod dvorca Platamon i to je poslednja u nizu plaža koje počinju od letovališta Plaka i čine jednu veliki mega plažu. Mnogi ovi plažu svrstavaju u plažu Panteleimonas, jer ne postoji neka prirodna barijera koja ih razdvaja.

Međutim, ova plaža se od susedne plaže Panteleimonas razlikuje po većem prisustvu šljunka u odnosu na pesak, po položaju koji je odmah ispod okomitog brda na kome se nalazi zamak, kao i po mnogo težem pronalaženju parkinga, pogotovo u špicu sezone.
6. Gritsa Beach Olimpska regija - Nalazi se na 11 km od Leptokarije

Plaža Gritsa je najšira plaža koju sam ja video u Grčkoj, a video sam ih veliki broj. Prosto čovek ne zna da li se nalazi u kamenoj pustinji ili na plaži. U slučaju nužde, lagano bi mogla da se koristi i kao pista za avione manje i srednje veličine.
7. Platamon plaža - Nalazi se na 11 km od Leptokarije

Platamon plaža je veoma specifična, i do sada nisam naleteo na nešto slično. Ne govorim o veoma uskoj plaži sa krupnim šljunkom i kamenjem koja se nalazi ispod puta koji ide uz more. Za taj deo ne možemo reći da je nešto posebno atraktivan i interesantan turistima, već je reč o pet polukružnih plaža koje su tanano ušuškane u, ljudskom rukom građene, male uvalice, odnosno marine. Umesto da se tu nalaze brodovi, napravljeno je pet malih peščanih plažica.
8. Variko Beach Olimpska regija - Nalazi se na 12 km od Leptokarije

Plaža Variko (Variko Beach) je jedna od dve plaže letovališta Limani Litochorou. Za razliku od susedne Gritsa plaže, koj je veoma široka, posećena i šljunkovita, plaža Variko je peščana, slabije posećena i ne toliko široka plaža.

Čini se da kada je reč o brizi uloženoj u organizaciju i uređenje letovališta, najveći deo resursa otišao plaži Gritsa, dok je Variko plaža nekako ostavljena sama sebi na staranje. To se najviše vidi u čistoći same plaže, kao i sadržajima koje nudi, odnosno bolje reči ne nudi.
9. Nei Pori plaža Olimpska regija - Nalazi se na 15 km od Leptokarije

Kada bi Novi Beograd izlazio na more, njegova plaža bi po mom skromnom mišljenju izgledala upravo kao plaža letovališta Nei Pori. Sve je ravno, široko, dugačko, daleko i reklo bi se da ovo mesto uopšte nema problema sa manjkom slobodnog prostora, čak naprotiv. Prilog ovoj tvrdnji je da je samo plaža široka 60 metara, a dugačka skoro 3 km, pa vi vidite koliko tu peska ima.
10. Nei Pori nudistička plaža - Nalazi se na 17 km od Leptokarije

Nudistička plaža Nei Pori se nalazi između samog letovališta Nei Pori i slabo naseljenog mestašca Kastri, koje je još uvek u povoju. Puteva iza plaže nema, već se tu nalazi samo jezero, tako da je ovo idealno mesto za uživanje u miru i tišini, uz kreketanje žaba. Sama plaža je peščana, sa plitkim morem i prozirnom vodom.
11. Nea Mesangala plaža - Nalazi se na 21 km od Leptokarije

Pusto, pusto, pusto je baš sve, od Kastrija do Nea Mesangale... Šalu na stranu, ali ukoliko od letovališta Mesangala očekujete nešto gala, grdno ste se prevarili, a i otkud gala 20-tog u mesecu, što bi rekla Ružica Sokić u kultnoj “Tesnoj koži”.

Plaža “letovališta” Nea Mesangala se nadovezuje na nudističku plažu Nei Porija. Po prirodnim odlikama ista je kao i plaža u Nei Poriju, samo je dosta uža. To znači da je ovo lepa peščana plaža, veoma dugačka, sa plitkim morem i ponekom tavernom koja nudi ležaljke i suncobrane na samoj plaži.
Opise i slike smeštaja u Leptokariji možete pogledati OVDE.


Tags: Plaže u blizini Leptokarije, Plaže u blizini Leptokarije Olimpska regija, Leptokarija plaže u blizini, Leptokarija plaže, Leptokarija obliznje plaze, Leptokarija najlepše plaže u blizini, plaže u blizini Leptokarije, plaže blizu Leptokarije, Leptokarija plaže blizu, Plaže kod Leptokarije, Plaže u okolini Leptokarije, Leptokarija plaže okolo, Leptokarija plaže u okolini, Leptokarija plaže iskustva, Leptokarija plaže slike, Leptokarija plaže opis, Leptokarija plaže utisci, Leptokarija spisak plaža u blizini, spisak plaža u blizini Leptokarije