Neos Panteleimonas mesto Olimpska regija Olimpska regija

Neos Panteleimonas letovalište u Olimpskoj regiji

Neos Panteleimonas nalazi se u samom podnožju planine Olimp, na obali Egejskog mora, i jedno je od mesta koja su veoma primamljiva turistima iz čitave Evrope. Ovo šarmantno malo mesto udaljeno je od Soluna svega 110 kilometara, i prostire se iznad i ispod magistralnog puta, a kroz njega prolazi i regionalna pruga.
Tokom zimskog perioda ovde živi veoma malo ljudi, ali tokom maja i juna Neos Panteleimonas zna da poseti i do 120.000 turista. Interesantno je da se Neos Panteleimonas nalazi između Leptokarije i Nei Porija, koji su već dugi niz godina omiljeni kod turista sa Balkana, posebno iz Srbije i Bugarske, dok je sam Neos Panteleimon popularniji kod Grka i doneće vam više autentične atmosfere.
Zašto treba posetiti Neos Panteleimonas

Glavni razlog zbog koga ovo mesto treba posetiti čak i ako ste smešteni negde u blizini je zaista velika, čista i lepo uređena plaža. Paralia Panteleimon zove se i Castle Beach, i to ne po nekom popularnom plažnom baru već po srednjevekovnoj tvrđavi koja se uzdiže iznad obale na visini od oko 100 metara. Ova impozantna krstaška tvrđava podignuta je tokom XIII veka, a do nje se može stići automobilom ili različitim stazama.
Osnovne karakteristike letovališta Neos Panteleimonas

 1. Neos Panteleimonas ima veoma čistu i lepo uređenu šljunkovito-peščanu plažu na kojoj nije velika gužva
 2. Mesto se sastoji iz dva dela (Paralia Panteleimonas i Neos Panteleimonas) koji preseca magistrala
 3. Bilo da ste raspoloženi za letovanje sa klincima, romantično putovanje ili aktivan odmor u velikom društvu, Neos Panteleimonas može biti bolji izbor od obližnjih, popularnijih letovališta
 4. Neos Panteleimonas je popularniji kod domaćeg stanovništva nego stranih turista
 5. U mesto postoji veliki broj prodavnica i restorana
 6. Kako se nalazi u podnožju Olimpa, noći znaju da budu svežije
 7. Postoji problem sa pronalaženjem parkig mesta u sezoni

Neos Panteleimon mesto je za opušten, aktivan odmor, sa jednom od najlepših plaža, obiljem zelenila i fantastičnom klimom. Bilo da ste raspoloženi za letovanje sa klincima, romantično putovanje ili aktivan odmor u velikom društvu, Neos Panteleimon može biti bolji izbor od obližnjih, popularnijih letovališta.

Glavna ulica prolazi odmah iznad plaže, i ovde ćete naći sasvim solidno snabdevene prodavnice, nekoliko pekara, suvenirnica i tradicionalnih taverni gde možete probati sve grčke specijalitete, od suvlakija i bujurdi do slanih pita, lignji i baklava, mada se mora priznati da su skuplje nego kafanice u tradicionalnom selu Stari Pantelejmon (Palios Panteleimonas).
Prodavnice, kafići i restorani u Neos Panteleimonasu

 1. Prvi Lidl naći ćete u komšijskoj Leptokariji
 2. U šoping možete do Soluna ili duplo bliže Larise

Kako se Neos Panteleimon ne može pohvaliti prevelikim izborom prodavnica, prvi Lidl naći ćete u komšijskoj Leptokariji, kao i butike, veliki izbor kafića, restorana i poslastičarnica, a ako ste spremni za pravi šoping možete i do Soluna, mada je i grad Larisa zanimljiviji izbor, a duplo je bliže. Možete obići i Katerini, koji se nalazi na samo 40-ak minuta vožnje, a mnogima je dovoljno i mesto Platamon, svega 10-ak minuta vožnje daleko.

Sama plaža ovde sastoji se i od nekoliko kampova, pa je odlično mesto i za sve koji vole slobodniji, opušteniji i aktivniji odmor. Ukoliko vam spavanje u šatorima i nije omiljena aktivnost, između kampova nalaze manje ili više luksuzne vile, porodični hoteli i kućice pa ćete moći da odaberete nešto po svojim potrebama i željama.
Šta posetiti u blizini Neos Panteleimonasa

 1. Dvorac Platamon (Nalazi se u samom mestu)
 2. Tradicionalno selo Stari Pantelejmon (Palios Panteleimonas) (3 km)
 3. Novi manastir svetog Dionisija Olimp planina (20 km)
 4. Dion arheološko nalazište kod Olimpa (26 km)
 5. Stari manastir Svetog Dionisija Olimp planina (34 km)
 6. Olimp planinu (35 km)

Najlepša i najisplativija tura vodi kroz autentično, Tradicionalno selo Stari Pantelejmon (Palios Panteleimonas), koje je vekovima starije od svog imenjaka na obali, a udaljeno je 3 kilometra od obale. Velikim naporima meštana i značajnim sredstvima evropskih fondova, ovo mesto je potpuno rekonstruisano i obnovljeno, pa ćete moći da se prošetate mestašcem u kome je vreme zaustavljeno.

Iz Starog Penteleimona možete nastaviti put kolima, a za sve ljubitelje rekreativnog odmora ovde počinje pravi raj: Nacionalni park Olimp. Ukoliko ste ljubitelj prirode i hajkinga, okolina Neos Panteleimonasa pravo je mesto za vas. Pešačenje, planinski biciklizam, kao i sve popularniji planinski maratoni i mnogobrojne druge sportske aktivnosti našle su svoje utočište u okviru ovog Nacionalnog parka, pa nećete imati nikakav problem da pronađete prave aktivnosti za sebe.
Čitava ova regija obiluje arheološkim nalazištima, pa će i ljubitelji kulture i istorije moći da krenu stopama Aleksandra Makedonskog, koji je u gradu Dionu okupio svoju vojsku i krenuo na Persiju. Ako vas ove digresije nisu odvele predaleko, uspećete da stignete i do velikog dvorca Platamon, koju su krstaši izgradili tokom XIII veka, a koja vas je i povela sa plaže u predivno podnožje Olimpa.

Podignuta između 1204. i 1222. godine, nekada je branila strateški važan prolaz ka dolini Tempe, u koju su grčki pesnici smestili Apolona i njegove Muze. Sama tvrđava okružena je masivnim zidinama nad kojima se uzdiže visoka šestougaona kula koja motri na morsku obalu, jedan od najvažnijih puteva kroz Grčku i visoke vrhove Olimpa.

Novija istraživanja pokazuju da je na ovom mestu postojao i stariji, antički grad za koji mnogi stručnjaci smatraju da može biti Heraklion, mada samo srce grada još nije pronađeno, a pretpostavlja se da sa današnjom tvrđavom deli neke delove zidina.
Plaža letovališta Neos Panteleimonas

Kada se vratite na obalu mora u Neos Panteleimon, ovde će vas dočekati gotovo 3 km dugačka plaža, za koju smo već rekli da je jedan od glavnih razloga da posetite ovo letovalište. Na njoj ima nekoliko plažnih barova i šankova, a sa svojom velikom širinom, retko su kad velike gužve.

Besprekorno održavanje, predivna panorama i šumovita okolina iz godine u godinu osvajaju prestižnu Plavu zastavicu ovoj obali. Sam ulaz u more je postepen, ali nešto strmiji nego što je u obližnjem Nei Poriju, a kako nema jakih vetrova ni velikih talasa, pravi je raj za ljubitelje plivanja i brčkanja. Kako je priobalni pojas prekriven sitnim šljunkom i kamenčićima, klinci će se bolje snalaziti ako ipak budu u papučicama.
Opise i slike smeštaja u Neos Panteleimonasu možete pogledati OVDE.

Tags: Neos Panteleimonas, Neos Panteleimonas mesto, Neos Panteleimonas mesto Olimpska regija, Mesto Neos Panteleimonas, Neos Panteleimonas letovalište, Neos Panteleimonas slike, Neos Panteleimonas mesto slike, Neos Panteleimonas slike mesta, Neos Panteleimonas utisci, Neos Panteleimonas iskustva, Neos Panteleimonas opis, Neos Panteleimonas šta videti, Neos Panteleimonas šta posetiti, Neos Panteleimonas informacije, Neos Panteleimonas restorani, Neos Panteleimonas prodavnice, Neos Panteleimonas parking, Neos Panteleimonas šta obići, Neos Panteleimonas izlet, Neos Panteleimonas mapa