Lefkada Detaljan turistički vodič Ostrvo Lefkada

Lefkada - Detaljan turistički vodič

Ostrvo Lefkada nalazi se na zapadu Grčke i pripada grupi jonskih ostrva. Smeštena je između Krfa i Kefalonije, a sa kopnenim delom Grčke je povezana mostom dužine 50m. Prelazak preko mosta se ne naplaćuje, tako da je dolazak na ostrvo izuzetno lak i jednostavan. Most je dugačak 1800 metara i vodi tačno do glavnog grada ostrva.
Osnovne karakteristike ostrva Lefkada

 1. Lefkada je jedino grčko ostrvo na koje se može stići automobilom a da se ne koristi nikakvo plovno sredstvo.
 2. Prelezak mosta odnosno pontona koji povezuje kopno i ostrvo Lefkadu je besplatan.
 3. Ime Lefkada nastalo je od grčke reči "Leukos" u značenju "beo"
 4. Čak 70% Lefkade pokrivaju planine
 5. Najviši vrh je Stavrota (1.182m)
 6. Na zapadu ostrva se nalaze najlepše plaže.

Ime Lefkada nastalo je od grčke reči "Leukos" u značenju "beo", a odnosi se na bele stene koje možete videti najviše na zapadnom delu ostrva.

Ostrvo je površine svega 330 kvadratnih kilometara. Možete da putujete od severa do juga za sat vremena vožnje, a celo ostrvo može se obići za svega dva sata umerene vožnje magistralnim putem.

Ostrvo Lefkada je jedinstveni dragulj Grčke, koje vas svojim prirodnim lepotama, predivnim plažama, bisernom bojom mora i bujnom vegetacijom ostavlja bez daha. Klima na ostrvu je mediteranska, sa blagim zimama, vrlo toplim letima, ali koja su osvežena severozapadnim vetrom, Maestrom.
Čak 70% Lefkade pokrivaju planine, a najviši vrh je Stavrota (1.182m). Na zapadnoj strani ostrva koja je prilično strma, nalaze se i najlepše plaže. Lefkada ima plodne doline i kanjone sa brojnim plantažama, a takođe i bogatu floru koja obuhvata masline, čempres, borovo drveće, kao i posebne vrste hrasta, aromatičnog bilja i retkih cvetova.

Ostrvo ima mnogo izvora, a najpoznatiji je Kerasia u Sivrosu, impresivne kanjone poput onih u Melisi, i dva slana jezera u severnom delu ostrva koja su rezervat za mnoge vrste ptica. Uživaćete i u neverovatnim prizorima odvajanja mora, pri čemu se stvaraju rtovi, prirodne uvale, zalivi i ono što je posebno atraktivno, impresivni fjordovi.

Biljni svet je izuzetan, a dominiraju masline, čempresi, u oči upadaju guste borove šume, kao i jedna posebna vrsta hrasta, a bogato je i nekim retkim vrstama cveća, kao i raznovrsnim lekovitim biljem.
Mreža puteva na Lefkadi je odlična

Savetujemo da istražite ostrvo što više, jer ćete samo na taj način moći da upoznate neverovatne prirodne lepote koje poseduje ovaj mali raj. Mreža puteva je odlična, tako da ćete moći da stignete i do najmanjih plaža, a takođe vam srdačno preporučujemo da obiđete i mala planinska tradicionalna sela koja imaju svoj specifičan šarm i osobitost.

Na Lefkadi se proizvodi najbolje vino u Grčkoj, "Bertzami"

Ovde se prave po tradicionalnim receptima maslinovo ulje, med (od tamjana), grožđe i vino. Na Lefkadi se između ostalog proizvodi i kako kažu najbolje vino u Grčkoj, "Bertzami". Pored vina možete da probate i neke od njihovih aromatičnih likera (od nane i ruže), kao i neku vrstu soka od badema, koji se zove Soymada.

U svojoj ponudi jela nudi se naravno mediteranska kuhinja, ali sa dosta uticaja Italijanske kuhinje, jer su sva ostrva Jonskog mora bila dugo vremena pod upravom Mletačke republike.
Atrakcije na Lefkadi

 1. Dimosari vodopadi
 2. Rt Lefkatas
 3. Klisura Melisi
 4. Surfovanje u Vasilikiju

Tokom boravka na Lefkadi imaćete priliku da posetite veliki broj različitih zanimljivih mesta, jer su svi prilično blizu jedan drugog. Tako svakodnevno kreću krstarenja od luke Nidri do okolnih ostrva Škorpije, Madouri, Meganisi, Itake i Kefalonije gde se možete kupati.

Dimosari vodopadi

Dimosari vodopadi, u blizini Nidrija oduzeće vam dah. Do njih se dolazi uskim putevima i kroz mnoštvo prirodnih lepota. Ova turistička atrakcija Nidrija zajedno sa planinskim pejzažima Lefkade, odvešće Vas kroz putovanje u različite epohe istorije i civilizacije.
Rt Lefkatas i klisura Melisi

Jedna poseta u sumrak rtu Lefkatas, kojeg karakterišu ogromne litice svakako će vas oduševiti dok uživate u zalasku sunca. Jednako impresivan zalazak sunca i pogled na Jonsko more je i sa vrha planine Eglovi, a preporučujemo i šetnju kroz klisuru Melisi i učenje tradicionalnih običaja ostrva kao što su bucolik venčanja u mestu Kari ili učenje folklornih igara.

U avgustu se održavaju festivali govora i umetnosti zadnjih više od 50 godina, a tokom ovih dana možete čuti narodnu muziku i plesne predstave iz celog sveta, kao i videti pozorišne komade na otvorenom.

Surfovanje u Vasilikiju

Za ljubitelje sporta, Lefkada nudi mnogo akcije. Na samom jugu ostrva u mestu Vasiliki nalazi se klub za jedrenje. Čitav zaliv Vasiliki i plaža Ai Giannis su idealna mesta za jedrenje na dasci. Takođe, ostali sportovi poput paraglajdinga, planinskog biciklizma, planinarenja i alpinizma će sigurno ispuniti potrebe i najzahtevnijih posetilaca.
Lefkada plaže

Na OVOM linku pročitajte koje su TOP 10 najlepših plaža na Lefkadi

 1. Agiofili plaža Lefkada
 2. Agios Ioannis plaža Lefkada
 3. Agios Nikitas plaža Lefkada
 4. Egremni plaža Lefkada
 5. Gialos plaža Lefkada
 6. Katizma plaža (Kathisma) Lefkada
 7. Megali Petra plaža Lefkada
 8. Mikros Gialos (Poros) plaža Lefkada
 9. Milos plaža Lefkada
 10. Pefkoulia plaža Lefkada
 11. Porto Katsiki plaža Lefkada
 12. Vasiliki plaža Lefkada

Agios Ioannis je najbliža plaža glavnom gradu Lefkadi. Dugačka je i peščana sa tirkizno plavom bojom vode. Na plaži nalaze se stare vetrenjače od kojih je jedna pretvorena u tavernu. Plaža je poznata po surferima.
Agios Nikitas je malo ribarsko mesto, sa ne tako velikom plažom, ali odličnom za uživanje. Glavna ulica koja vodi do plaže je pešačka zona i u njoj imate mnoštvo taverni i barova.

Agiofili plaža nalazi se blizu zaliva Vasiliki. Plaža je mala sa belim kamenčićima i kristalno tirkiznom bojom vode. Sjajno mesto za plivanje, a naročito za ljubitelje ronjenja.
Plaža Ammousa se nalazi u zalivu na samom jugu Lefkade, oivičena stenama, sa krupnim belim kamenjem. Iznad plaže je parking, kafić i taverna. Voda je veoma mirna, par jedrilica je uvek usidreno u zalivu, ako želite da uživate u pogledu izvolite. Prelepa Ammousa je odlična za porodicu.

Gialos plaža se nalazi 35 kilometara južno od grada Lefkade, na zapadnoj obali. Do plaže se dolazi iz sela Athani. Ovo je dugačka šljunkovita plaža sa tirkiznom bojom vode. Već nakon dva metra ulazite u duboku vodu, a na dnu ćete videti poprilično veliko kamenje. Pristup plaži je solidan, put je asfaltiran do same plaže, ali se ide dosta krivudavim i vijugavim putem. Na samom prilazu plaži imate parking koji je besplatan.

Egremni plaža je verovatno najlepša na celom ostrvu, a privlači goste svojom neverovatnom bojom priobalja. Tirkizna boja vode, sitan šljunak i mali bar na plaži sa odličnom muzikom učiniće da i vama ovo mesto ostane u srcu. Inače, čak 350 stepenica vode vas do ovog raja.
Katizma je prelepa dugačka plaža. Mnogi na nju dolaze zbog odlične pristupačnosti, parkinga, besplatnih suncobrana i tuševa. Na ovoj plaži ćete baš uživati. Voda je tirkizno plava. Iznad plaže nalaze se i prodavnice, a od taverni izdvajamo tavernu Colpa sa prelepim bazenom koji je besplatan za posetioce.
Mikros Gialos jedna je od lepših plaža na jugu. Nalazi se u malom zalivu sa mirnom vodom i do nje se lako stiže kolima. Iza plaže nalaze se mnoge taverne, restorani i barovi. Voda je bistra i za pravo uživanje.

Milos plaža se zbog svoje skoro netaknute prirode i nepristupačnosti nalazi na listi najlepših plaža na Lefkadi. Lokacija joj je između Agios Nikitas mesta i Kathizme. Plaža je kombinacija peska, šljunka i u samom plićaku manjih kamenčića. Boja je tirkizno plava. Plaža zbog svoje nepristupačnosti nema nikakvi taverni, barova, najma suncobrana i ležaljki. Za sve to morate da se snađete sami. Kao i ostale plaže na zapadnoj obali, i na ovoj ume da bude vetra koji stvara visoke talase.
Plaža Nikiana je mala i šljunkovita, poslednjih godina je postala izuzetno popularna, jer se dosta hotela izgradilo na tom delu obale. Sama plaža je veoma bizu glavnog puta pored obale i ima fenomenalan pogled na kopneni deo Grčke. Voda je ovde mirna i čista, a na obali nema suncobrana niti ležaljki za rentiranje.Važi za jednu od najlepših plaža na istočnoj strani ostrva.

Plaža Porto Katsiki već nekoliko godina unazad proglašavana za najlepšu plažu u celoj Grčkoj. Porto Katziki inače znači zaliv koza, jer su nekada samo koze mogle da pristupe ovom delu ostrva. Danas na svu sreću možemo i mi da vidimo deo raja. Veoma popularna plaža na kojoj u toku sezone veoma često bude velika guža. Ali neka vas to ne obeshrabljuje. Plaža je vredna posete u svakom momentu.

Veliki parking obezbeđen je za vozila, silazak na plažu obezbeđen je sa 50 stepenica. Pored samog parkinga nalaze se male kamp prodavnice u kojima možete kupiti grickalice i osveženje,kao i par barova. Boja vode je tirkizna sa peskom i sitnim šljunkom. Pošto se nalazi u zalivu nije mnogo vetrovita i ali talasi umeju da budu česti, ako je vetar jak,kao i kod većina plaža na zapadnoj obali. Na plaži imate mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.
Plaža Vasiliki se nalazi u istoimenom zalivu, a karakteriše je miks šljunka i peska. Poslednjih godina zbog čestog vetra ova plaža je najposećenija od srane onih koji vole sportove na vodi kao što je jedrenje.

Letovališta na Lefkadi

 1. Agios Nikitas mesto Lefkada (Plaže u blizini Agios Nikitasa na Lefkadi)
 2. Lefkada mesto (Lefkas)
 3. Nidri mesto Lefkada (Plaže u blizini Nidrija)
 4. Vasiliki mesto Lefkada

Agios Nikitas - Uprkos tome što postoji realan problem parkiranja u Agios Nikitasu, gde je zabranjen ulazak automobilom u sam gradić, tokom većine dana, mislim da odlična lokacija grada, gde za svega nekoliko minuta možete stići na neke od najlepših plaža ostrva odnosi prevagu i svrstava Agios Nikitas u najbolju polaznu tačku za obilazak Lefkade.

Pored toga glavni grad ostrva je na 15-tak minuta vožnje, tako da to što ćete se parkirati malo dalje i prepešačiti 400 metara više svakog dana nije ništa prema benefitima koje donosi ovo mesto.
Lefkada mesto (Lefkas) je glavni grad ostrva Lefkade, smešten na samom severu, gde počinje plutajući most preko uskog kanala koji povezuje ovo ostrvo sa kopnenom Grčkom. Lefkas je finansijski i administrativni centar čitavog ostrva i sa okolnim naseljima koji mu pripadaju ima negde oko 11.000 stalnih stanovnika.
Nidri je nalveći turistički centar na Lefkadi. Nalazi se na istočnoj obali ostrva i udaljen je samo 20 kilometara od glavnog grada. Do njega se veoma lako i brzo stiže iz pravca grada Lefkade, odličnim putem. Sam grad ima odličnu poziciju, jer se odavde veoma brzo stiže do gradića Vassiliki na jugu ostrva i po mnogima najlepše plaže Lefkade, Porto Katsiki.
Vasiliki je veoma zanimljivo i specifično letovalište smešteno na jugu Lefkade, udaljeno 38 kilometara od glavnog grada ostrva, Lefkasa i oko 60 kilometara od aerodroma Preveza. Nalazi se u istomenom zalivu, dugom luku peskovite obale prošarane sitnim kamenčićima.

Vasiliki je svakako najpoznatiji zbog svoje jedinstvene geografije koja ovaj zaliv čini sjajnim mestom za sportove na vodi kao što su jedrenje, surfovanje i sve popularniji kite-surfing, ali i sve koji obožavaju da grade kule u pesku, brčakaju se u plićaku, plivaju i rone. U zaleđu plaže nalaze se mnogobrojni kafići, barovi, restorani, ali i tradicionalne tavrene sa ambijentalnim terasama koje koriste predivne panoramske poglede na grad.
Opise i slike smeštaja na Lefkadi možete pogledati OVDE.


Tags: Ostrvo Lefkada, Lefkada vodič, Lefkada turistički vodič, Lefkada detaljan turistički vodič, Lefkada kompletan turistički vodič, o ostrvu lefkada, kako stići na ostrvo lefkada, Lefkada ostrvo, Lefkada šta videti, Lefkada šta obići, Lefkada šta posetiti, Lefkada informacije, Lefkada slike ostrva, Lefkada slike, Lefkada utisci, Lefkada iskustva, Lefkada opis, Lefkada atrakcije, letovališta na lefkadi, lefkada letovališta, mesta na lefkadi, lefkada mesta, lefkada gradovi, lefkada spisak mesta, Lefkada plaže, lefkada plaze