Agios Nikitas mesto Lefkada Agios Nikitas, Lefkada

Agios Nikitas - Da li parking sreću kvari?

Da li je problem sa parkiranjem dovoljan razlog da Vam pokvari idealno letovanje? Da li je odlična pozicija sa koje možete veoma lako i brzo posetiti neke od najlepših plaža kako na Lefkadi, tako i u celoj Grčkoj dovoljan razlog da Vam baš Agios Nikitas bude "baza" na Lefkadi? Ukoliko imate ove dileme, u daljem tekstu ću pokušati da Vam bar malo olakšam muke, prenoseći vam vlastite utiske i iskustva.

Uprkos tome što postoji realan problem parkiranja u Agios Nikitasu, gde je zabranjen ulazak automobilom u sam gradić, tokom većine dana, mislim da odlična lokacija grada, gde za svega nekoliko minuta možete stići na neke od najlepših plaža ostrva odnosi prevagu i svrstava Agios Nikitas u najbolju polaznu tačku za obilazak Lefkade. Pored toga glavni grad ostrva je na 15-tak minuta vožnje, tako da to što ćete se parkirati malo dalje i prepešačiti 400 metara više svakog dana nije ništa prema benefitima koje donosi ovo mesto.
Agios Nikitias ima idealnu poziciju za obilazak Lefkade

Mesto Agios Nikitas se nalazi na severo-zapadnoj obali ostrva Lefkada, nedaleko od glavnog grada Lefkasa. Iako je smešten u planinskom delu ostrva do njega se iz glavnog grada veoma lako stiže dobrim i širokim putem (biće vam potrebno oko 15 minuta vožnje), a na ulazu u sam grad se nalazi autobuska stanica.
Ako tražite mesto na Lefkadi koje je idealno pozicionirano za obilazak najlepših plaža ovog ostva, kao što su Porto Katsiki, Egremni, Katizma, Milos i druge, a želite da imate i sve pogodnosti koje jedno letovalište mora da ima (marketi, kafići, taverne, benzinska pumpa, pristupačna plaža za decu…) ne tražite dalje, Agios Nikitas je savršena destinacija za vas.
Centralna ulica ovog gradića, jedinog na zapadnoj obali koji ima izlazak na more, je ujedno i šetačka zona. Ova ulica direktno vodi na šljunkovitu plažu (šljunak je izuzetno sitan i lep), a duž nje se nalazi i dobar broj restorana, kafića, taverni, prodavnica suvenira, pekara i svih drugih neophodnih turističkih radnjica.

Plaža Agios Nikitas

Na samoj plaži nema prirodnog hlada, pa je najbolje da ga potražite u obližnjim tavernama i restoranima. Ulaz u vodu je blag i postepen, što ovu plažu čini idelanom za decu, ali i za one koji slabije plivaju. Takođe, ukoliko stazom krenete desno od glavne gradske plaže pronaći ćete nekoliko izuzetno lepih malih plažica sa prelepom bojom vode. Do tih plaža vam neće biti potrebno previše hodanja, jer su zaista blizu. One su savršene za one koje vole romantiku, ali i za one koji žele da se osame na plaži, jer ovde gotovo nikada nema gužvi. Zalazak sunca je ovde čudesan.Zašto odabrati Agios Nikitas za Vaš odmor?

  1. Blizina glavnog grada Lefkade
  2. Sadržaji i pogodnosti koje samo letovalište Agios Nikitas nudi
  3. Brza pristupačnost mnogobrojim plažama zapadne obale

U prethodnom delu teksta smo naveli utiske zašto su mesto i plaža Agios Nikitas tako popularni među turistima koji dolaze na Lefkadu. Dakle, to bi se moglo sažeti na TOP 3 najvažnije stvari: blizina glavnog grada Lefkade, sadržaji i pogodnosti koje samo letovalište Agios Nikitas nudi, i naravno brza pristupačnost mnogobrojim plažama zapadne obale, koje su ujedno i najlepše na čitavom ostrvu.
Ipak, naravno ne može sve biti savršeno. A, u slučaju Agios Nikitasa, ono što ''žulja'' turiste koji ga posete su parking mesta, odnosno njihov nedostatak. Činjenica je da je glavna ulica pešačka zona, odnosno da je zatvorena za saobraćaj, pa zbog toga i mnogobrojni smeštaji uz boravak, ne mogu gostima da ponude parking mesto. Zbog svega ovoga, opcije za parking su obližnji maslinjaci, zatim sam ulaz u letovalište ili proširenja uz put, pa ko se kako snađe.

Šta videti u blizini Agios Nikitasa, šta obavezno posetiti?

Sve o plažama u blizini Agios Nikitasa možete pročitati u OVOM odvojenom tekstu.

  1. Plaža Milos
  2. Plaža Pefkoulia
  3. Plaža Katizma
  4. Manastir Faneromeni

To su pre svega 3 plaže i to: plaža Milos koja je odmah iza brda, zatim plaža Pefkoulia koja je na distanci od 3 km, i plaža Katizma udaljena 3,5 km. Ljubiteljima istorije i religije preporučujemo posetu manastiru Faneromeni koji je lociran na 9km od Agios Nikitasa. Posvećen je Bogorodici, a zaštitnik je i ostrva Lefkade. Na istočnoj kapiji ovog manastira smešten je vidikovac, odakle se pruža čudesan pogled na plažu Agios Ioannis.


Kako stići iz Agios Nikitasa na plažu Milos?

Koji su načini da se stigne iz Agios Nikitasa na plažu Milos?

Postoje dva načina:

  1. Prvi je taksi brodićem koji kreće direktno sa plaže Agios Nikitas (cena je pristupačna).
  2. Druga opcija je da preko brda stazicom koja kreće iz centra Agios Nikitasa do plaže Milos. Trebaće Vam oko 20-ak minuta šetnje po uskoj i negde strmoj stazi, naravno zavisi i od toga u kakvoj ste kondiciji. Ali, svakako ovo kraće putešestvije će se isplatiti zbog prirodnih lepota koje vas čekaju na plaži Milos. Na plaži Milos postoje ležaljke sa suncobranima koje možete zakupiti, kao i mini bar, ali su cene paprene tako da se preporučuje da se ponese hrana, piće, plažni mobilijar i sve drugo što vam je neophodno.


Opise i slike smeštaja u Agios Nikitasu možete pogledati OVDE.


Parking: Na glavnoj magistrali, moži biti velika gužva tako da se pripremite na šetnju i imajte strpljenja.

Autor fotografija i teksta: www.letougrckoj.com


Tags: agios nikitas lefkada, letovaliste agios nikitas, mesto agios nikitas, agios nikitas, lefkada, agios nikitas iskustva, agios nikitas parking, agios nikitas plaza, agios nikitas utisci, plaze u blizini agios nikitasa, agios nikitas plaze u blizini, Šta videti u blizini Agios Nikitasa, šta posetiti u blizini agios nikitasa, Kako stići iz Agios Nikitasa na plažu Milos, kako stići na plažu milos lefkada, kako doći na plazu milos lefkada, brodić za plažu milos lefkada, agios nikitas smestaj, agios nikitas apartmani, agios nikitas opis, agios nikitas slike, lefkada plaze za decu, lefkada popularna letovalista, lefkada najbolje mesto, lefkada najbolje letovalište, Agios Nikitas mesto Lefkada, Agios Nikitas mesto, Agios Nikitas mesto Lefkada parking, Agios Nikitas parking, Agios Nikitas mesto parking, Agios Nikitas mapa, Agios Nikitas utisci, Agios Nikitas iskustva, Agios Nikitas opis