Egremni plaža Lefkada Ostrvo Lefkada

Egremni plaža na Lefkadi

Plaža Egremni – jednostavno neprikosnovena. Ako neku plažu Jonskog mora (ali i šire), možemo da krunišemo za miss, onda je to svakako plaža Egremni. Ona je ta zbog koje turisti rado dolaze, ali se rado i vraćaju na Lefkadu. Ovaj biser Jonskog mora se nalazi na mnogim turističkim prospektima, top listama i vodičima, a naravno ništa manje i na Instagram profilima.
Kako stići na Egremni

  1. Morskim putem - Postoje dnevni izleti, kao i taksi čamci
  2. Kopnenim putem - Treba preći 2 x 350 stepenika i 1200 metara peške

Plaža je dugačka oko 2,5 km, pokrivena belim peskom i šljunkom, ali i okružena belim liticama, što sve zajedno daje dodatnu čar Egremni plaži. Ipak, ovakvo okruženje traži od posetilaca da budu uporni i istrajni ako žele da se sunčaju i kupaju na Egremni plaži, jer prilaz nije lak, čak naprotiv, vrlo je zahtevan. Ovo važi za one koji Egremni plažu žele da posete kolima, jer postoji i druga varijanta. A, to je morskim putem, odnosnom brodićem.

Verujem, da oni koji čitaju ovaj tekst i koji se zanimaju za Egremni, znaju da je razoran zemljotres (2015. godine) na duže vreme onemogućio prilaz plaži s kopna, što se na svu sreću promenilo 2021. godine. I ne samo da su čuvene stepenice obnovljenje (i dalje ih ima 350 nakon renoviranja), već je i sređena i asfaltirana prečica preko brda, i to kada se ide od mesta Vasiliki, što mnogo olakšava put sa te strane do plaže Egremni, ali i do plaže Porto Katsiki, tako da se sada ovaj put više preporučuje.
Osnovne karakteristike plaže Egremni

  1. Šljunkovito-peščana plaža
  2. Veoma dugačka plaža na kojoj nikada nije gužva
  3. Jedna od najlepših plaža na Lefkadi
  4. Teška za prilaz kopnenim putem (treba preći 350 stepenika i 1200 metara peške)
  5. Tirkizna boja mora
  6. Ovo je "divlja" plaža, odnosno na njoj nema gotovo nikakvog sadržaja

I kada prevalite sve ove prepreke (uzak i nekvalitetan put, pa 350 stepenika), i konačno se spustite na obalu, čeka vas nagrada u vidu tirkizno plave do mlečno plave boja mora, često veoma bistre, ali koja zna i da penuša zbog čestih talasa koji zapljuskuju ovu plažu. Zbog povoljnog vetra, Egremni plaža je odlično mesto ako volite da surfujete na dasci. Međutim, za ovaj sport na vodi na samoj plaži nema sadržaja, pa imajte u vidu da ćete svu opremu morati da ponesete sa sobom.
Egremni je "divlja" plaža, odnosno na njoj nema gotovo nikakvog sadržaja, pa je obavezno da sa sobom ponesete sve što vam treba, ako planirate da dan provedete na njoj. Doduše, postoji restoran, ali na vrhu stepenika, i to je to. Pored ovoga poseban oprez za neplivače i decu, jer dubina mora brzo postaje ''preko glave'', talasi često znaju da se iznenada pojave, i to vrlo snažni i visoki, a i već pomenuti vetar zna jako da duva. Zato se Egremni i ne preporučuje porodicama, naročito sa malom decom.
Za sve druge ovo je prava egzotika, raj na zemlji, nestravni spoj prirodne lepote kopna i mora, koji jednostavno morate videti, osetiti, opipati… Jer priča je jedno, a doživljaj ove plaže nešto sasvim drugo. Spektakularan pejzaž kome kada pridodate neverovatne zalaske sunca vredi svakog uloženog truda, odnosno putešestvija koje vas čeka na putu do ove čudesne plaže. Na kraju će se sve isplatiti, i brzo ćete zaboraviti kako se stigli na Egremni, bar do trenutka kada treba poći nazad…
Gde parkirati na Egremniju

Ukoliko se odlučite da na Egremni dođete automobilom, na raspolaganju ćete imati dve opcije. Prva je da parkirate malo pre "oficijalnog parkinga" pokraj puta i prošetate 50 metara ili da platite parking i ne šetate 50 metara. U svakom slučaju Vam sledi pešačenje od 2 x 1200 metara i 350 stepenika.


Opise i slike smeštaja na Lefkadi možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 10/100

Ocena plaže: 90/100

Parking: Možete se parkirati pokraj puta i prošetate 50 metara ili da platite parking i ne šetate 50 metara. U svakom slučaju Vam sledi pešačenje od 2 x 1200 metara i 350 stepenika.

Autor teksta i fotografija: www.letougrckoj.com


Tags: Egremni, Egremni plaža, Egremni plaža Lefkada, Egremni Lefkada, Plaža Egremni, Plaža Egremni Lefkada, Egremni slike, Egremni slike plaže, Egremni plaža slike, Egremni stepenice, koliko ima stepenica na plaži egremni, koliko ima stepenica na egremniju, Egremni iskustva, Egremni utisci, Egremni plaža iskustva, Egremni plaža utisci, Egremni opis, Egremni plaža opis, Egremni zemljotres, Egremni parking, Egremni plaža parking, Egremni gde parkirati, gde parkirati na Egremniju, kako doći na Egremni, Egremni za decu, Egremni sa decom, Egremni deca, Egremni kako stići, Egremni mapa