Vasiliki mesto Lefkada Ostrvo Lefkada

Vasiliki letovalište na Lefkadi

Vasiliki je veoma zanimljivo i specifično letovalište smešteno na jugu Lefkade, udaljeno 38 kilometara od glavnog grada ostrva, Lefkasa i oko 60 kilometara od aerodroma Preveza. Nalazi se u istomenom zalivu, dugom luku peskovite obale prošarane sitnim kamenčićima.

Vasiliki je svakako najpoznatiji zbog svoje jedinstvene geografije koja ovaj zaliv čini sjajnim mestom za sportove na vodi kao što su jedrenje, surfovanje i sve popularniji kite-surfing, ali i sve koji obožavaju da grade kule u pesku, brčakaju se u plićaku, plivaju i rone. U zaleđu plaže nalaze se mnogobrojni kafići, barovi, restorani, ali i tradicionalne tavrene sa ambijentalnim terasama koje koriste predivne panoramske poglede na grad.
Osnovne karakteristike letovalište Vasiliki

  1. Drugo po veličini turističko odmaralište na Lefkadi
  2. Vasiliki je omiljena destinacija za surfovanje u Grčkoj
  3. Postoji veliki broj kafića, restorana, suvenirnica, marketa i brojnih servisa i školi posvećenih jedrenju i surfovanju
  4. Vasiliki je luka iz koje možete trajektom stići do Kefalonije (Fiskardo) ili Itake (Frikes)
  5. Iz Vasilikija se možete uputiti na veliki broj avantura i izleta
  6. Vasiliki je i nezvanična poslovna prestonica ostrva
  7. U Vasilikiju postoji noćni život

Vasiliki je drugo po veličini turističko odmaralište na Lefkadi, a mnogi će vam reći da se ova obala može videti i kao jedna plaža, ali i kao mnogo malih uvala koje se nastavljaju jedna na drugu, pa ovde možete naći i prilično mirne i tihe delove ove duge obale.

Ovo šarmantno i slikovito mesto zadržalo je dosta od svog tradicionalnog izgleda, mira i tipično grčke gostoljubivosti, a locirano je u zagrljaju večito zelenih obronaka prekrivenih visokim četinarima, čempresima, maslinama i borovima. Ova zaista divna okolina grada pruža mnogo mogućnosti za aktivan odmor uz pešačke i biciklističke staze, jahanje konja i druge sportove.

Samo mesto Vasiliki nalazi se na istočnoj strani ove duge uvale, a njen zapadni deo najčešće se naziva Ponti – i šetnja od jednog do drugog dela gradića je veoma lepa i prijatna, jer će vas provesti pored svih kafića, restorana, suvenirnica, marketa i brojnih servisa i školi posvećenih jedrenju i surfovanju. Takođe, ova dva dela su povezana i magistralnim putem.
Vasiliki je prestonica surfovanja u Grčkoj

Vasiliki je prilično miran s početka i na samom kraju letnje sezone, a zaista oživljava tokom jula i avgusta, kada povoljni vetrovi ovu plažu podižu na pravu evropsku prestonicu surfovanja. Zanimljivo je da ovde u poslepodnevnim časovima duva vetar koji ima i svoje ime - Erik. A on čini da se čitavim zalivom zatalasaju šarena jedra, a neke vratolomije koje porfesionalci izvode ravne su najzanimljivijim cirkuskim spektaklima, pa se ne može reći da će vam ovde biti dosadno.
Vasiliki je istovremeno važna luka iz koje možete trajektom do Kefalonije i Itake

Ukoliko vas je zanimalo kako izgleda tradicionalni grčki pristan, ova luka neće vas razočarati. U njoj su smeštene baštice mnogobrojnih kafića, restorana i poslastičarnica, a tu je i šoping zona. Kako je ovo jedna od popularnih stanica mnogih ljubitelja plovidbe, ovde možete videti predivne velike i male jahte, brodiće i jedrilice, a odavde kreće i dnevni trajekt kojim možete otploviti do predivne Kefalonije (Fiskardo) i Itake (Frikes) - a ukoliko ste pravi avanturista, ovaj put se može “skratiti” nekoliko puta ukoliko krenete brzim gliserima.

Vasiliki je dakle odlično razvijeno turističko mesto posvećeno gostoprimstvu i ima veoma razvijenu infrastrukutru, zbog čega je jedno od najboljih mesta da “bacite sidro” - bilo da dolazite kolima ili brodom. Čak i ukoliko ste rešili da se odmorite i od vožnje, gradski prevoz saobraća između Vasilikija i Lefkasa, Vasilikija i Nidrija, sa veoma frekventnim linijama tokom sezone.
Iz Vasilikija se možete uputiti na veliki broj avantura i izleta

Sve u Vasilikiju nekako je okrenuto sportu. Sama plaža obiluje sportskim sadržajima, zeleno zaleđe idealno je za laganu rekreaciju i odmor u prirodi, ovde se možete upustiti i u veoma uzbudljive avanture i izlete, naučiti da surfujete, jedrite na vetru ili se oprobate u ronjenju, a ako ste se već zatekli na jednoj od najvetrovitijih i najinteresantnijih plaža na Lefkadi, prava je šteta da se ne oprobate u ovim fantastičnim sporotvima.

Vasiliki je pravo mesto da se provede aktivan dan na suncu, u prijatnom pirkanju vetra i mirisu borovine i soli, ali ni večeri nisu za potcenjivanje. Veliki broj plažnih barova i nekoliko diskoteka ponudiće vam mogućnosti za pravi provod, bilo uz tradicionalni sirtaki i buzuki, bilo da ste više naklonjeni pop ili elektronskoj muzici.
Vasiliki je i nezvanična poslovna prestonica ostrva, pa ćete ovde pronaći i poneki kazino, a određeni broj hotela ili restorana mogu vam ponuditi kapacitete za poslovne sastanke, seminare i druge poslovne aktivnosti.

Vasiliki je jedno od najživljih i najinteresantijih mesta za odmor na Lefakdi i odlično je ukoliko želite da budete na sjajnoj plaži, uz veliku raznovrsnost sadržaja i ponuda, ukoliko ste naklonjeni sportu i zabavi, ali to nipošto ne znači da nije odlično mesto i za porodični odmor, pošto je velika i plitka plaža besprekorno čista i pod stalnim nadzorom, a u okolini ima i dosta dečijih sadržaja, igrališta i zabave za celu porodicu.
Plaže u blizini Vasilikija

Sve o plažama u blizini Vasilikija možete pročitati u OVOM odvojenom tekstu.

Lefkada je najpoznatija po svojim predivnim plažama i gotovo nestvarnim prizorima koje možete osmatrati ukoliko krenete na lagani obilazak ostrva brodom. Jedna od plaža do kojih se možete i prošetati je prelepa Agiofili, a kolima ili brodićima dostupne su vam i sve druge plaže na ovom ostrvu, jer se u ovom zalivu nalazi i jedna od najaktivnijih luka.


Opise i slike smeštaja u Vasilikiju možete pogledati OVDE.


Tags: Vasiliki, Vasiliki mesto, Vasiliki mesto Lefkada, Vasiliki Lefkada, Mesto Vasiliki, Lefkada Vasiliki, Vasiliki letovalište, Vasiliki grad, Vasiliki grad Lefkada, Vasiliki letovalište Lefkada, Vasiliki selo, Vasiliki selo Lefkada, Letovalište Vasiliki, Letovalište Vasiliki Lefkada, Vasiliki slike, Vasiliki slike mesta, Vasiliki opis, Vasiliki utisci, Vasiliki iskustva, Vasiliki mapa, Vasiliki luka, Vasiliki šta videti, Vasiliki šta obići, Vasiliki izleti, Vasiliki surfing, Vasiliki surfovanje, Vasiliki kite surfing, Vasiliki Fiskardo, Vasiliki trajekt, Vasiliki Fiskardo trajekt, Vasiliki deca, Vasiliki sa decom, Vasiliki za decu