Lefkada mesto (Lefkas) Lefkas (Grad Lefkada), Ostrvo Lefkada

Lefkas ili Grad Lefkada - Mesto koje ni malo ne liči na Grčka letovališta

Lefkas je glavni grad ostrva Lefkade, smešten na samom severu, gde počinje plutajući most preko uskog kanala koji povezuje ovo ostrvo sa kopnenom Grčkom. Lefkas je finansijski i administrativni centar čitavog ostrva i sa okolnim naseljima koji mu pripadaju ima negde oko 11.000 stalnih stanovnika.

Okružen je prelepim jonskim morem, kanalima i lagunom. Sam grad je urbano planiran i dobro organizovan. Inače, presudan uticaj na današnji izgled grada izvršila je Venecija, koja je u srednjem veku vladala ostrvom.Pijaca i Lidl na Lefkadi

Ukoliko ste ljubitelj šopinga ili jednostavno želite da kupite namirnice, sveže voće, povrće ili ribu onda je Lefkas pravo mesto za to. U gradu postoje dva velika javna parkinga, a pored gradske pijace gde se možete snabdeti svežim voćem, povrćem, ribom ili morskim plodovima, tu je i veliki broj prehrambenih prodavnica, među kojima i Lidl.
Grad Lefkada, šta videti?

  1. Arheološki muzej
  2. Narodnu biblioteku
  3. Tvrđavu Agia Mavra

Centar Lefkasa je uglavnom autentičan, sa starim građevinama, nekoliko crkava, i dosta lepo uređenih kafića i restorana. U gradu možete posetiti Arheološki muzej, Narodnu biblioteku, kao i izložbu post vizantijskih ikona eptanizijske umetnosti.

Grad Lefkada tvrdjava Agia Mavra

U blizini grada, na samo 1 km od centra nalazi se tvrđava Agia Mavra. Podignuta je u XIV veku veku od strane sicilijanske porodice Toko, koja je tada gospodarila ostrvom. Smeštena je na samoj ivici zaliva koji je ujedno zaštićena zona, jer se na tom mestu nalazi veliki broj retkih vrsta ptica. I danas uspravno stoji nad ostrvom, a tokom leta se u njoj održavaju brojne kulturne manifestacije.
Glavna pešačka ulica i gradski trg u Lefkasu

Sva dešavanja u gradu odvijaju se u glavnoj pešačkoj ulici koja prolazi kroz centralni trg, ili na obali, gde se takođe nalazi niz kafića i diskoteka. Ovde ćete uživati u zvukovima tradicionalne muzike, kao i performansima uličnih glumaca i muzičara.

U kafićima obično pored naručenog vina dobijate i gratis meze, uz koje je piće mnogo ukusnije. Grci obožavaju slatkiše, tako da ćete duž glavnog šetališta koje nosi ime Agora, naići na mnogo poslastičarnica i mesta gde možete probati tradicionalni grčki waffle.
U gradu Lefkadi živi dosta starosedelaca, što samo pokazuje da ostrvo ne živi samo za turizam, koji je tek prethodnih godina u ekspanziji. Tradicionalne živopisne kuće karakterišu uske ulice grada, dok se u vazduhu oseća miris cveća iz obližnjih bašti. Meštani su ovde ljubazni, uslužni, i nenametljivi, što će samo pojačati lep utisak o ovom mestu.
Na istočnoj strani grada se nalazi najmodernija marina u Grčkoj, koja može da usidri do 620 plovila, a takođe nudi i veliki broj dodatnih usluga. Iz grada polazi nekoliko autobuskih linija koje pokrivaju gotovo celo ostrvo.
Plaže u okolini Lefkasa

  1. Plaža Agios Ioannis
  2. Plaža Pefkoulia
  3. Plaža Agios Nikitas
  4. Plaža Milos
  5. Plaža Katizma
  6. Plaža Nikiana

Plaža Agios Ioannis je udaljena svega 3 km od Lefkasa. Ovo je dugačka peščana plaža, sa tirkizno plavom bojom vode i ostacima nekadašnjih kamenih vetrenjača koje joj daju posebnu draž. Zbog čestog vetra koji duva sa otvorenog mora, ova plaža postala je jedna od napopularnijih za ljubitelja surfovanja i jedrenja, i to posle čuvene plaže Vasiliki. Iza plaže nalazi se nekoliko taverni sa veoma ukusnim morskim specijalitetima, ali i ponudom sa menija internacionalne kuhinje.

Plaža Pefkoulia nalazi se blizu letovališta Agios Nikitas, na oko 10 km od grada Lefkade. Tokom leta može se desiti da bude prenatrpana, jer važi za jednu od najlepših, i najpopularnijih na ostrvu. Iako lako dostupna (sa dobrim brojem parking mesta), plaža je polu divlja i ovde je priroda gotovo netaknuta. Izuzetno je pogodna za porodice sa malom decom.

Plaža Agios Nikitas se nalazi na oko 14 km od Lefkasa. Centralna ulica letovališta Agios Nikitas direktno Vas vodi ka šljunkovitoj plaži (šljunak je izuzetno sitan i lep), a duž nje se nalazi i dobar broj restorana, kafića, taverni, prodavnica suvenira, pekara i svih drugih neophodnih turističkih radnjica.

Plaža Milos je udaljena oko 15 km od grada Lefkade. Ova čudesna plaža je pravi dragulj Lefkade koji se nalazi neposredno uz letovalište Agios Nikitas. Nažalost do nje ne postoji put, tako da je dolazak znatno otežan. Koji su načini da se stigne na plažu Milos?

Plaža Katizma se nalazi 15 km zapadno od Lefkasa, nedaleko od mesta Agios Nikitas. Kao i većina plaža na zapadnom delu ostrva, Katizma je lepa peščana plaža okružena visokim liticama, a karakteriše je i prelepa tirkizna boja mora. Plaža je uređena, sa ležaljkama i suncobranima, ima dobru ponudu sportova na vodi, a tu su i barovi i restorani.

Nikiana je gradić sa prelepom plažom koji se nalazi oko 9 kilometara od glavnog grada Lefkade. Plaža ima sjajan pogled na prelepi kopneni deo Grčke, i važi za jednu od najlepših na čitavoj istočnoj obali ostrva.


Opise i slike smeštaja u gradu Lefkas (Lefkada) možete pogledati OVDE.


Autor fotografija i teksta: www.letougrckoj.com

Tags: lefkas, grad lefkada, lefkada glavni grad, pijaca na lefkadi, lidl na lefkadi, lefkas sta videti, grad lefkada sta videti, lefkas sta obici, grad lefkada sta obici, lefkas pijaca, lefkas lidl, lefkas slike, grad lefkada slike, lefkas utisci, lefkas iskustva, grad lefkada utisci, grad lefkada iskustva, lefkas tvrdjava, lefkas tvrđava, lefkada tvrdjava Agia Mavra, grad lefkada tvrdjava Agia Mavra, Agia Mavra, lefkas marina, lefkas luka, Plaže u okolini Lefkasa, lefkas plaže u blizini, lefkas plaže, grad lefkada plaze, grad lefkada plaze u blizini, ostrvo lefkada