Megali Petra plaža Lefkada Ostrvo Lefkada

Megali Petra plaža na Lefkadi

Plaža Megali Petra nalazi se na čuvenoj zapadnoj obali Lefkade, a udaljena je oko 4 km od mesta Kalamitsi, 11 km od Agios Nikitasa, odnosno 10 km od plaže Kathisma. U prevodu sa grčkog Megali Petra znači ''veliko kamenje'', a ime je naravno dobila po ogromnim stenama koje se nalaze na njenoj obali, i koje su njen zaštitni znak.
Osnovne karakteristike plaže Megali Petra

  1. Šljunkovito-peščana plaža
  2. Postoje stene u moru koje se koriste kao improvizovane skakaonice
  3. Divlja i neorganizovana plaža, osim dela koji se naziva Kavalikefta i gde se mogu iznajmiti ležaljke
  4. Parking je svakako mana, jer ga praktično i nema

Deca, ali i oni stariji imaju priliku da ovde uživaju skačući u vodu baš sa ovih stena, koje se koriste kao improvizovane skakaonice, i ovo je svakako najčešći vid zabave na plaži Megali Petra. Ipak, treba biti oprezan jer vetar ovde ponekad duva, a i talasi znaju da se pojave, mada na ovoj plaži nisu naročito visoki i snažni.
Megali Petra je verovatno jedna od manje poznatih plaža na zapadu Lefkade, ali koju bez mnogo oklevanja treba posetiti. U pitanju je divlja i neorganizovana plaža iznad koje se uzdižu brda sa vegetacijom, i sve to stvara jedan lep i interesantan krajolik, bilo posmatran sa same plaže, bilo iz mora. A, tek zalasci sunca…
Ljubitelji prirode ovde će naći svoje parče raja. Mirna i opuštena atmosfera je gotovo zagarantovana, jer nema bučnih barova, glasne muzike i prenatrpanih taverni. Na obali vas čeka sitan šljunak izmešan sa peskom, a more je čisto i plavo i to u više nijansi, kao sa razglednice.
Sa plaže Kavalikefta je moguće stići na plažu Megali Petra

Inače, plažu Megali Petra deli samo jedna uvala od susedne plaže Kavalikefta. Treba imati na umu da je plaža Megali Petra nešto teže dostupna, i do nje se može doći pešice sa plaže Kavalikefta, ili preko brda, odnosno kroz šumicu. Tačnije, donekle vodi asfaltirani put, a jedan deo ćete morati pešice. Za ovaj poduhvat, mnogi bi rekli ne baš lak, toplo se preporučuje udobna obuća.
A sada nešto malo više o samom putu do ove plaže. U pitanju je asfaltiran, ali uzak i strm put, ne baš najboljeg kvaliteta, pa se preporučuje maksimalan opez. I mimoilaženje automobila je prilično komplikovano. Uz ovo, i parking je svakako mana, jer ga praktično i nema, pa posetioci ostavljaju svoje automobile duž puta do ove plaže. Ali, nemojte da vas ovo obeshrabri, jer posle poprilično putešestvija na kraju vas čeka lepa nagradu u vidu jednog prirodnog jonskog bisera, kakva je svakako plaža Megali Petra.


Opise i slike smeštaja na Lefkadi možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Ocena plaže: 84/100

Parking: Broj parking mesta je izuzetno mali, tako da je teško pronaći ga. Preporuka je da se iz tog razloga porani na plažu.

Autor teksta i fotografija: www.letougrckoj.com


Tags: Megali Petra, Megali Petra plaža, Megali Petra plaža Lefkada, Megali Petra Lefkada, plaža Megali Petra, plaža Megali Petra Lefkada, Κavalikefta, Κavalikefta plaža, Κavalikefta plaža Lefkada, Megali Petra slike, Megali Petra plaža slike, Megali Petra slike plaže, Megali Petra iskustva, Megali Petra opis plaže, Megali Petra opis, Megali Petra utisci, Megali Petra informacije, Megali Petra tekst, Megali Petra parking, Megali Petra kako stići, Megali Petra mapa, Megali Petra gde se nalazi, Megali Petra deca, Megali Petra sa decom, Megali Petra za decu, Megali Petra stene, Megali Petra stene u moru