Lasi Kefalonija Ostrvo Kefalonija

Lasi mesto na Kefaloniji

Zahvaljujući divnim peščanim plažama, izuzetno dobrom položaju na ostrvu i blizini Argostolija, Lasi je brzo postao jedno od najpopularnijih i najcenjenijih turističkih mesta na Kefaloniji. Nalazi se svega pet minuta vožnje od glavnog grada Kefalonije, pa ga blizina Argostolija i aerodroma čini izuzetno dostupnim i pogodnim.
Lassi leži u zagrljaju dveju plaža: Makris Gialos i Platis Gialos

Lasi je prepun prodavnica, kafića, restorana i zelenila leži u zagrljaju dveju plaža: Makris Gialos i Platis Gialos. Obe plaže su pravo uživanje za sve, karakteriše ih izuzetno fin, sitan pesak, dosta zelenila i prirodnog hlada u zaleđu, i postepen ulaz u more sa širokim plićakom prepunim školjkica i čine da budu među omiljenim na ostrvu za porodičan odmor, ali i sve koji uživaju u leškarenju na suncu ili pod suncobranima.

Obe plaže su uređene i ovde ćete imati odličan izbor plažnih barova gde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, a reklo bi se da je jedina mana - dosta velika gužva koja ume da vlada na ovim plažama u vrhuncu sezone. Makris Gialos je i odlična večernja destinacija jer nekoliko klubova ovde radi do duboko u noć, i ovde možete uživati u elektronskoj i pop muzici, uz koktele ili omiljena pića.
Plaže u blizini Lasija

Sve o plažama u blizini Zole možete pročitati u OVOM odvojenom tekstu.

Nešto malo udaljena od Lasija je i Paleo Stafida, koja ima epitet tihe plaže, odnosno stalno mirnog mora, bez vetra i talasa, pa je ovo odlično mesto da se okupate čak i kada su na Makris Gialosu veliki talasi, a plaža i sitni obluci su idealna podloga za sunčanje i igru sa mališanima.

Čitavom obalom Lasije protežu se i veoma atraktivne, male plaže u uvalama, pa je ovaj gradić sjajan i za sve avanturiste i one koji vole istraživačke pohode, ronjenje i ribolov, a sva je prilika da na ovim plažicama neće biti nikoga sem vas, pa ćete zaista moći da uživate u miru, tišini i pravom doživljaju privatnih plaža.
Ipak, ako se zaputite ka ovim plažama obavezno ponesete sa sobom sve što vam treba, jer su plažice neuređene, bez kafića i suncobrana koje možete iznajmiti. Najčuvenije od njih su svakako Kalamia, sa fantastičnim ambijentom, opuštenom atmosferom i divnim, lako dostupnim morskim pećinama, pa je ova plaža posebno omiljena među ljubiteljima snorklinga i podvodnog sveta, a do nje vodi jedno odvajanje sa starog, seoskog puta ka Argostoliju.

Gradakiju preporučujemo svima kojima su stene omiljeno istraživačko područje, i koji vole da posmatraju školjke, krabe, i uživaju u zvuku morskih talasa. Peščana uvala okružena je beličastim stenama i u plitkoj vodi ima podvodnih grebena, pa je interesantna za ronjenje, ali i plivanje i uživanje.

Posebnu pažnju mogla bi da privuče i plaža Vouti, ne toliko zbog same plaže, koliko zbog toga što je ovde pisao čuveni srpski pisac Momo Kapor. Inače, kafanica u zaleđu nije zaboravila ovog velikog pisca, pa mu je tu posvećen jedan sto, a ovde je i zastava koju im je on lično poklonio.
Pored nekoliko odličnih plažnih barova na Makris Gialosu koji rade do sitnih jutarnjih sati, Lasi je mesto poznato po odličnim tavernama, gde je živa muzika, a tradicionalni grčki plesovi se lako uče, i ovde biste se mogli zaljubiti u dobru atmosferu i opušten lokalni duh.
Da li znate da u Lasiju postoje lokalni tradicionalni načini udvaranja?

Meštani Lasije izuzetno su ponosni na svoje tradicionalne načine udvaranja, pa ako ih zamolite, možete čuti kako pevaju, praćeni mandolinama ili gitarama. Takođe, nemojte se iznenaditi ako vam se učini da konobari igraju po stolovima - tradicionalni plesovi su veoma atraktivni, a Grci ponosni na svoje umeće, pa ovi performansi okupljaju veliki broj posmatrača i razdraganu publiku, samo svoje piće naručite i popijte pre nego što odlete sa stola.
Lasi nije samo "jedna ulica"

Mnogo ljudi koji ne poznaju Lasi često ga vide i opisuju kao jednu dugu ulicu punu prodavnica i taverni na putu za Argostoli, i često će vam reći da je mesto dosta komercijalizovano, ali ako “zalutate” samo malo dalje od glavne ulice i plaža, videćete da se malo šta promenilo tokom godina brzog razvoja turističke ponude. U ovom “zaleđu” nalaze se predivne privatne bašte i poneka stara, tradicionalna taverna, a ove uličice će vas odvesti ka voćnjacima, maslinjacima i malim borovim šumarcima.

Lasi je odličan izbor za porodice sa decom

Lasi je odličan izbor za porodice sa decom, i to, ne samo zbog veoma lepih plaža, već i zbog sadržaja namenjenih najmlađima, od igrališta na plaži, igraonica i obroka namenjenih najmlađim posetiocima.

Ukoliko svoj odmor zamišljate kao beskrajno lenčarenje na plaži, uz mogućnost da uživate u odbojci na pesku i vodenim sportovima, i laganu večernju šetnju uz fantastičnu klopu i potpun odmor - Lasi vas neće ostaviti ravnodušnim. Ovde ćete naći upravo sve pomenuto, i mnogo više nego što većina mirnijih mesta mogu da ponude.
Lasi kao odlična polazna tačka za obilazak čitave Kefalonije

Lasi je i odlična polazna tačka za obilazak čitave Kefalonije, ali ako ste naklonjeni plovidbi i moru, ima više plaža u okolini do kojih se može samo brodićima. Posetite i Vardiani, maleno ostrvce čiji su jedini stanovnici divlji zečevi. Na ovom ostrvu se nalazi i napušteni manastir o kome se ne zna mnogo, a okružen je stenama koje će obradovati sve koji vole da se kupaju na drugačijim plažama od onih sa peskom.

Krstarenje oko ostrva svakako će vam doneti raznovrsne prizore i priliku da uživate u mnogim predivnim plažama Kefalonije. Ukoliko više volite obilaske kopnom, preporuka je da se pridružite nekoj od turističkih grupa, koje će vas, uz vodiče, upoznati sa istorijom, predelima plažama, maslinovim uljima i vinima, kao i najznačajnijim predstavnicima bogate kulturne baštine Kefalonije. Mirots, Fiskardo, Agia Efimmija, jezero Melisani, pećina Drogarati i manastir Svetog Gerasima prave su atrakcije ostrva, pa ih treba obići gde god da ste “bacili sidro”.
Za kraj jedan “insajderski” savet: ako nemate nameru da iznajmljujete kola na Kefaloniji, a krivudavi putevi, serpentine, surovi ili dosadni pejzaži unutrašnjosti ostrva i činjenica da se zbog prirode puteva vozi dosta sporo i oprezno Lasi je mesto gde želite da odsednete, jer vam je Argostoli na pola sata šetnje, a do aerodroma možete i lokalnim prevozom, a ni taksi nije toliko skup.


Opise i slike smeštaja u Lasiju možete pogledati OVDE.


Tags: Lasi, Lassi, Lasi Kefalonija, Lassi Kefalonija, Lasi mesto Kefalonija, Lassi mesto Kefalonija, Lassi Kefalonija slike, Lassi Kefalonija iskustva, Lassi Kefalonija utisci, Lassi Kefalonija opis, Lassi Kefalonija tekst, Lassi Kefalonija informacije, Lassi Kefalonija za decu, Lassi Kefalonija sa decom, Lassi Kefalonija deca