Argostoli Kefalonija Ostrvo Kefalonija

Argostoli - Glavni grad Kefalonije

Argostoli je gavni grad Kefalonije, najveća luka ovog izrazito upečatljivog ostrva, i mesto gde možete kupiti apsolutno najbolju tradicionalnu kefalonijsku pitu od mesa. Smešten je na istočnoj obali malog poluostrva, okružen zatalasanim, zelenim brdima pod zimzelenim šumama.
Argostoli je idalna polazna tačka za obilazak Kefalonije

Argostoli se nalazi na najboljem mestu da bacite sidro - metaforično ili pravo i zaputite se u jednistvenu ostrvsku avanturu. Predivna priroda Kefalonije poznata nam je i sa velikog platna, kada je obližnje mesto, Sami, poslužilo kao jedinstvena scenografija za ratnu ljubavnu priču “Mandolina kapetana Korelija” (iz 2001. godine).

Argostoli ostavlja utisak prave minijaturne metropole i pružiće vam pre utisak da se nalazite u velikom gradu, nego samo u nekom ''običnom'' grčkom letovalištu. U Argostoliju živi oko 14.000 ljudi, a moderan i kosmopolitski grad izgrađen je posle serije razornih zemljotresa koji su pogodili ostrvo 50-ih godina XX veka.

Pre nego što je razoren, Argostoli je u svojoj arhitekturi čuvao uticaje venecijanske kulture i dominacije ovim ostrvom, ali je obnova grada iskorišćena pre za novu standardizaciju i modernizaciju grada, nego za očuvanje istorijskog ili tradicionalnog nasleđa.
Drapano most - Najstarija građevina Argostolija i simbol grada

 • Dugačak 650 metara;
 • Najstarija građevina Argostolija;
 • Priramida na sredini mosta je posvećena Čarlsu de Boseu (Charles de Bosset) i Britanskoj Imperiji;
 • Prvobitno je bio podignut od drveta;
 • Od 2005. godine ovo je most namenjen isključivo pešacima.

Već na samom ulazu u grad nalazi se jedan od simbola ove graditeljske obnove: 650 metara dugačak Drapano most, na čijoj se sredini nalazi malena priramida posvećena Čarlsu de Boseu (Charles de Bosset) i Britanskoj Imperiji. Ova poslednja odrednica zaslužuje malo razjašnjenje: naime, ovaj most je jedna od najstarijih građevina Argostolija, a podignut je između ovog grada i Drapina tokom 1813. godine za vreme namesništva de Bosea, koji je bio u službi britanske vojske.
Originalno, bio je podignut od drveta, i imao samo jednu namenu: da olakša život lokalnom stanovništvu. Sredinom XIX veka ojačan je kamenim delovima, a meštani veoma vode računa o njemu, pa se on reskonsturiše i obnavlja s vremena na vreme.

Sam obelisk je i monument u znak sećanja na vladavinu Britanije koja je trajala ovde nepunih 60 godina, a zanimljiva je anegdota da je plaketa koja je krasila ovaj obelisk “nestala” sa odlaskom poslednjeg britanskog vojnika. Od 2005. godine ovo je most namenjen isključivo pešacima, pa ni vi ne morate ići okolo čitave lagune, osim ukoliko ne želite.
U Argostoliju ume da bude poprilično velika gužva tokom letnjih meseci, jer su sva Jonska grčka ostrva, a sa njima naravno i Kefalonija - prvi izbor za veliki deo Evropljana. Festivali, kulturne manifestacije, dani meda, vina, otvorene pijace i šoping večeri čine letovanje u Argostoliju jednim posebnim doživljajem.

Najčešće možete čuti engleski jezik, a većina Argostoljana zime provodi u Americi ili Britaniji, pa im je engleski izuzetan, a nemojte se čuditi ni snažoj italijanskoj gestikulaciji i uzvicima, jer su kuturne i političke veze Italije i grčkih Jonskih ostrva tradicionalne i čvrste.

Iako možda nećete videti venecijanske palate ukrašenih balkona - uticaj Italije i Sicilije ovde je izuzetan i najočigledniji u kulinarstvu. Tako, u Argostoliju nećete naći zanimljive taverne tipične za kopneni deo Grčke, ali su zato pice, paste, origano, bosiljak i maslinovo ulje među najzastupljenijim namirnicama.
Neretko se kaže da vas hrana na Kefaloniji neće “oduvati” i “naterati da se vratite ponovo”, ali je činjenica da Argostoli ima da ponudi nekoliko pekara, restorana i posebnih mesta, zbog kojih se specifično dolazi u ovaj grad. Jedno takvo mesto je čuveni “Kapetanov sto”, gde se čeka u redu da biste probali specijalitet ostrva: Kefalonijsku pitu s mesom. “Kreatopita” priprema se prema specijalnim receptima koji često usključuju i tri vrste mesa.

Meniji restorana ne razlikuju se mnogo, a vremenom su i ulične poslastice našle svoj put ovamo, pa možete računati i na girose, baklave, tulumbe i roštilj, ali nije sve to toliko zastupljeno, kao u drugim delovima Grčke. Ono što ne želite da propustite su musake, jagnjeći kotleti i plodovi mora koje ovde predvodi hobotnica na žaru, a one predstavljaju i jedan od upečatljivijih prizora predivno uređene luke.

Ova luka rekonstruisana je kada i čitav grad, pa je danas krase veliki popločani platoi, dugo šetalište i impresivan niz visokih palmi. Ako poranite, u luci ćete svakog jutra moći da vidite lokalne ribare kako nude svoj noćašnji ulov, i kače hobotnice različitih veličina da se lagano suše na jutarnjem suncu.
Ove svakodnevne riblje pijace mesto su sa koga se snabdevaju i svi restorani, pa nećete pogrešiti ukoliko krenete po školjke, gambore, svežu ribu - samo nemojte da okasnite, jer dani ovde brzo postaju vreli, a sveža riba nepodnošljiva na visokim temperaturama. U luku ćete se svakako vratiti predveče - da uživate u morskom povetarcu, laganoj, romantičnoj šetnji pored mora i sladoledima ili ledenim frapeima, inače omiljenoj varijanti milkšejka.

A kada stignete do kraja korzoa, tu počinje zelena pijaca gde možete kupiti fantastičan med, domaći uzo, masline ili druge suvenire. Ovde je smešten i veliki broj kafića i malih, zaista domaćinskih taverni gde lagano možete mezetiti masline, papričice i sireve preko rakija i nešto “lakšeg”, lokalnog uza.

Glavni gradski trg

Ukoliko ste naklonjeniji ekskluzivnijim mestima linija bogatih restorana i kafića oni su locirani na glavnom gradaskom trgu. Tu su i jedina četiri prava velika hotela - Kastelo, Ionian Plaza, Anios i Mirabel, po jedan za svaki ugao ovog velikog četvrtastog trga.

Centar trga omiljeno je mesto mališanima čiji roditelji lagano ispijaju svoju kafu u nekoj od bašta, a ovo je i lokacija gde održavaju sve manifestacije, festivali ili parade, a neretko ćete ovde moći da uživate i u koncertima na otvorenom. Trg krasi statua Panagisa Vallianoua, dobrotvora čije ime ovaj trg i nosi. Ovaj lokalni filantrop zaslužio je zahvalnost Kefalonjana kao veliki dobrotvor i legat, koji je Argostoliju podario i njegovu prvu bolnicu.
Trg Kabanas

Drugi veliki trg i danas omiljena pešačka zona je Trg Kabanas. Na ovom trgu nalazi se veliki zvonik na koji se možete popeti i uživati u jednistvenom panoramskom pogledu na Argostoli, a ovde možete zaviriti i u grad pre zemljotresa, jer je ovde stalna izložba fotografija na kojima ćete videti i ovaj zvonik i trg, ali i nekadašnje prizore grada.

Promenada Litostrato je idealno mesto za noćni izlazak

Do ovog trga vodi čuvena pešačka promenada Litostrato koja “odiše” pravom mondenskom atmosferom. Ima obilje kafića i veliku šoping zonu, gde prodavnice rade do duboko u noć utorkom, četvrtkom i petkom, a u špicu sezone, večeri su ovde daleko “življe” nego dani. Najbolji noćni život je u barovima, diskotekama i kafanama oko samog trga, a neretko će ovde biti i nastupa pod otvorenim nebom.

Kako je Argostoli epicentar aktivnosti i tokom zimskih meseci, Litostrato je naprosto popularna destinacija tokom čitave godine. Odlično mesto za izlazak mogu biti i popularni “buzuki” klubovi, koji se nalaze izvan samog grada i otvoreni su do ranih jutarnjih časova, a da to ama baš nikome ne smeta.
Muzeji u Argostoliju

 • Arheološki muzej
 • Folklorni (Etnološki) muzej

Ljubitelji kulture i istorije neće biti razočarani čak ni kraćom posetom gradu. Veliki Arheološki muzej pravi je ponos Kefalonije, zbog čestih potresa ostrva mesto na kome se nalazi najviše materijalnih ostataka drevnih civilizacija i kultura. Oružja i oruđa, keramika, bronza i nakit koji se vezuju za period Trojanskog rata, razne iskopine Mikenske, ali i Grčke i Rimske kulture, sa veoma vrednom zbirkom mikenskog nakita, pečata, bisera i bronzanih mačeva.

Ako ste ljubitelj legendi o Agamemnonu, Odiseju i drugim junacima Trojanskog rata, ovaj muzej prosto ne smete propustiti. Za sve ljubitelje grčkih muzeja, važna napomena: po običaju, svi muzeji zatvoreni su ponedeljkom, a velika većina subotom ne naplaćuje ulaznice, pa planirajte svoje posete tako da bude povoljno, ili tako da ne bude gužva.

Drugi muzej koji privlači dosta posetilaca je Folklorni (Etnološki) muzej, gde se možete upoznati sa novijom i modernom istorijom Kefalonije. Od odeće, tipičnih kuća, oruđa i posuđa do predivnih tkanina i vezova, ovde možete osetiti kako je izgledao život tokom XVII i XIX veka.

Šta obići i videti u Argostoliju

 • Korgialeneios biblioteku
 • Spomenik pesniku Nikosu Kavadiasu

Zanimljiva vam može biti i Korgialeneios biblioteka, privatni legat i muzej kulture i istorije, gde se nalaze knjige i istorijska dokumenta među kojima i neki iz XVI veka.

U Argostoliju postoji i spomenik jednom od najomiljenijih grčkih pesnika Nikosu Kavadiasu, čije stvaralaštvo bi se moglo uporediti sa Brankom Radičevićem. Mnoge njegove pesme i danas se pevaju na popularne melodije, a on je naslonjen na jednu stenu na obali, i kao romantik i ljubitelj mora, večno je zagledan u pučinu.
Plaže u blizini Argostolija

 1. Fanari Beach
 2. Limanaki Beach
 3. Kalamia Beach
 4. Gradakia Beach
 5. Paliostafida Beach
 6. Makris Gialos
 7. Platis Gialos

To, da je Argostoli sasvim posebno mesto sa jedinstvenim kvalitetim pokazuje i činjenica da smo tek sad stigli do - plaža. U samom gradu postoji više plaža, a najbliža je Fanari Beach (Svetionik plaža), smeštena na samom početku Fanari puta, kada krenete ka Lasiju. I ako nastavite tim pravcem, jedna za drugom nizaće se male peščane uvale, sve do impresivnih i veoma popularnih plaža - Limanaki, Kalamia, Gradakia, Paliostafida, Makris Gialos i, konačno Platis Gialos koje su locirane u Lasiju.
Uvek se preporučuje da na grčkim ostrvima budete motorizovani, a ovo može biti posebno naglašeno kada je Kefalonija u pitanju, mada to ne znači da ne možete obići ostrvo i lokalnim prevozima koji su veoma frekventni i relativno povoljni, mada definitivno znači planiranje.

Luka u Argostoliju

Sa druge strane, izvrstan način da iskusite bilo koje grčko ostrvo je, naravno brodom. U luci Argostolija možete naći različite taksi usluge, pojedinačnih i grupnih vožnji koje vam mogu priuštiti sasvim nezaboravna iskustva, povesti vas na jednodnevne izlete i pokazati vam da većina prizora od kojih zastaje dah i ne može biti sagledana sa kopna. Potpuno izolovane plaže, obala koja se menja na godišnjem nivou i predivna mesta za kupanje svakako su stvari zbog kojih se i dolazi na ostrva.
Inače, najprometniji dani na Kefaloniji su utorak i nedelja, pa tada ume da bude dosta velika gužva svuda u gradu. Ali, kako nam to obično domaćini savetuju, pokušajte da se opustite i ponašate kao da ste 100. put ovde – jer haos je grčka reč i njima prirodno stanje, pa iako izgleda veoma naporno, njihovi službenici su uglavnom ljubazni i predusretljivi.
Za kraj, Argostoli je onedavno postao i pravo mesto za sve ljubitelje ptica, jer je njegova laguna postala zaštićeni rezervat, a kroz nju postoji i edukativna staza sa informativnim tablama gde se možete upozanti sa raznovrsnim krilatim stanovnicima glavnog grada Kefalonije.


Opise i slike smeštaja u Argostoliju možete pogledati OVDE.


Autor: www.letougrckoj.com


Tags: Argostoli, Argostoli Kefalonija, grad Argostoli, Argostoli glavni grad, Argostoli glavni grad Kefalonije, Argostoli mesto, Argostoli mesto Kefalonija, pijaca u Argosotiliju, Argostoli šta videti, Argostoli šta obići, Argostoli muzeji, Muzeji u Argostoliju, Argostoli slike, Argostoli slike grada, Argostoli utisci, Argostoli iskustva, Drapano most, Argostoli most, Argostoli trg, Argostoli gradski trg, Argostoli luka, Argostoli plaže, Argostoli plaže u blizini, Plaže u blizini Argostolija