Fiskardo Kefalonija Ostrvo Kefalonija

Fiskardo - Iskustva i utisci iz mondenskog gradića Kefalonije

Fiskardo je lociran na severu Kefalonije, a prožimaju ga guste šume i krase brojne male uvale sa kristalno čistim more. Zbog svega ovoga Fiskardo je pod posebnom zaštitom grčke države, što govori dovoljno o prirodnim lepotama koje ga okružuju.
Uz to, ova slikovita luka sasvim je jedinstvena na Kefaloniji, jer je jedina ostala gotovo neoštećena posle jakog zemljotresa 1953. godine, te je pravi relikt ostrva i „muzej na otvorenom“, sa starim zgradama.
Fiskardo ili grčki "Sen Trope"

Fiskardo je i jedno od najglamuroznijih mesta ostrva, pa ovde pored tradicionalnih ribarskih brodica možete videti i luksuzne jahte, te ne čudi što ga mnogi nazivaju i grčki "Sen Trope". Ako poranite, svežu ribu i morske plodove možete kupiti i direktno sa ribarskih tezgi. Večeri donose sasvim drugačiju atmosferu, sa kafićima, restoranima i barovima, živom muzikom i šarenim lampionima, pa možete zaista osetiti pravi mediteranski karakter ostrva.
Luka u Fiskardu - Mesto na koje pristižu i odakle keću trajekti za Lefkadu i Itaku

Fiskardo poseduje i malu luku u koju dolaze i odlaze trajekti ka Lefkadi, odnosno Vasilikiju i ka Itaci, odnosno Frikesu. Pored toga ovde dolazi veliki broj turističkih brodića sa Lefkade, pa se često u toku dana napravi privremena gužva.
Šta posetiti u Fiskardu

  1. Rimsku nekropolu iz perioda od IV do II veka pre nove ere.

Jedno značajno nalazište otkriveno je u Fiskardu sasvim slučajno. Naime, pri polaganju temelja za jedan hotel 2006. godine otkrivena je rimska nekropola iz perioda od IV do II veka pre nove ere. I ovo je nalazište dovelo Kefaloniju u žižu interesovanja kako stručnjaka, tako naravno i turista.
Pet plemićkih grobnica i velika zatvorena dvorana sa kamenim kovčegom uspela je ’’preživi’’ sve ove vekove, te sada posetioci u Fiskardu mogu videti spektakularne nalaze - od raznih maski, nakita, do novčiča i grnčarije.
Plaže u blizini Fiskarda

Sve o plažama u blizini Fiskarda možete pročitati u OVOM odvojenom tekstu.

  1. Emplisi plaža
  2. Gradska plaža Fiskardo
  3. Zavalata plaža

Fiskardo se može pohvaliti sa nekoliko plaža u svojoj blizini, od kojih je Emplisi verovatno najpopularnija. Ova plaža smeštena severno od grada je veoma na ceni, i to zbog izuzetnih prirodnih lepota, kako samog mora koje je toliko čisto da je prozirno i do 15 metara od obale, tako i zbog prirodnog okruženja koje prave čempresi i masline.

Gradska plaža Fiskardo se nalazi nedaleko od luke, šljunkovita je i okružena stenama, a tu je i nekoliko drveća koje pravi prirodni hlad. U južnom delu grada locirana je plaža Zavalata, u blizini rimske nekropole, i ovo je savršeno mesto za relaksaciju i opuštanje. Do nje se iz Fiskarda brzo i lako može doći pešice.
Fiskardo pruža veliki izbor aktivnosti

Fiskardo odaje utisak mirnog i opuštenog mesta. Vole ga porodice sa decom, zatim ljubitelji laganog odmora, oni koji uživaju u kupanju, čitanju knige ispod suncobrana, i laganom ispijanju omiljenog pića, a u isto vreme rado ga posećuju i oni željni nešto više akcije na odmoru.
Ako spadate u ovu kategoriju, upišite kurs ronjenja u Fiskardu, pođite na organizovan izlet brodom oko Kefalonije ili do susedne Itake, ili ako ste avanturista iznajmite čamac i posetite neku od brojih malih skrivenih uvala u blizini. Jednostavno Fiskardo nudi za svakog po nešto, a na vama je da izaberete ono što vam najviše prija.


Opise i slike smeštaja na Kefaloniji možete pogledati OVDE.


Tags: Fiskardo, Fiskardo Kefalonija, Fiskardo mesto, Fiskardo letovalište, Fiskardo gradić, Fiskardo slike, Fiskardo slike grada, Fiskardo luka, Fiskardo trajekt, Fiskardo utisci, Fiskardo iskustva, Fiskardo opis, Fiskardo tekst, Fiskardo informacije, Fiskardo šta videti, Fiskardo šta obići, Fiskardo šta posetiti, Fiskardo izlet, Fiskardo izleti, Fiskardo Itaka, Fiskardo Lefkada