Melisani pećina Kefalonija Sami, Kefalonija

Pećina Melisani na Kefaloniji

Pećina Melisani nalazi se na svega 3 km od letovališta Sami, odnosno oko 25 km od prestonice ostrva Argostolija. Dugačka je oko 150 metara, široka 60 metara, dok je dubina jezera negde oko 40 metara. Pećina se sastoji iz dva dela koji su razdvojeni ostrvom u centru.

Prvi deo ima veliki ovalni otvor kroz koji sunčeva svetlost prodire i stvara prelepe nijanse fluorescentno zelene i plave boje, što je i glavni razlog za posetu ovom prirodnom fenomenu. Drugi deo pećine ima krov, a tu se nalaze i brojni stalaktiti i stalagmiti. Naravno, i ovaj deo se obilazi čamcem.
Opšte je poznato da je zapadna obala Lefkade čuvena po svojim plažama koje se ubrajaju među najlepše na Mediteranu, dok su na Kefaloniji, njenom južnoj susedu stvari ipak malo drugačije. Ovde je istočna obala ta koja pruža posetiocima nešto više. Baš tu su locirane jedne od najlepših plaža ostrva – Antisamos i Skala, a možda i čuvenu Mirtos možemo ''ugurati'' ovde (iako je više severno), zatim ovde su i ruševine grada Sami, ali i čudesna, a može se reći i misteriozna pećina Melisani, sa svojim slatko-slanim jezerom. Ovo čudo prirode krasi toliko bistra voda da se čini da čamci umesto što plutaju, kao da lebde po njoj.
Kada doći u pećinu i gde parkirati

Put do pećine kolima je jednostavan. Ispred ulaza se nalazi parking sa toaletima. Nakon plaćanja karte, stepenicama se silazi do jezera gde čekaju čamci kojima ćete se upustiti u ovu nesvakidašnju avanturu igre svetlosti u kojoj zajedno učestvuju sunce, pećina i jezero.

Vožnja traje 15-ak minuta, a svaka je preporuka da se ovde dođe oko podneva, ili nešto malo kasnije, po vedrom i sunčanom danu, jer ćete tada najviše moći da uživate u prelamanju boja i nestvarnoj lepoti ovog zanimljivog mesta.
Melisani pećina je prava poslastica za ljubitelje mitologije

Inače, za ljubitelje mitologije, legenda kaže da je ova pećina ime dobila po nimfi Melisani, koja se baš udavila tu u jezeru, i to sve zbog zbog ljubavi prema bogu Panu, koja je nažalost po nju, ostala neuzvraćena.


Opise i slike smeštaja na Kefaloniji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 80/100

Ocena: 80/100

Parking: Postoji veliki parking.

Autor fotografija i teksta: www.letougrckoj.com


Tags: Pećina Melisani, Pećina Melisani Kefalonija, Melisani Kefalonija, Melisani Sami, Melisani Sami Kefalonija, Melisani slike, Melisani iskustva, Melisani utisci, Melisani informacije, Melisani opis, melisani jezero kefalonija, melisani jezero, melisani jezero pecina, melisani jezero slike, melisani jezero opis, melisani jezero iskustva, melisani jezero utisci, melisani pecina grcka, Kefalonija pecina melisani, Melisani pecina, Melisani parking, Melisani sa decom, Melisani za decu, Melisani deca, Melisani pećina mapa