Manastir Svetog Gerasima Kefalonija Ostrvo Kefalonija

Manastir Svetog Gerasima na Kefaloniji

Manastir Svetog Gerasima se nalazi podno moćne planine Enos, u prelepom prirodnom okruženju, u blizini sela Fragata i Valsamata, u centralnom delu Kefalonije. Manastir je lociran na oko 13 km istočno od prestonice ostrva Argostolija, i 13 km jugozapadno od Samija.
Manastir Svetog Gerasima se smatra jednim od najsvetijih mesta za hodočašće na ostrvu

Sveti Gerasim je rođen 1503. godine i zaštitnik ostrva Kefalonija, a ovaj manastir se smatra jednim od najsvetijih mesta za hodočašće na ostrvu i privlači veliki broj vernika i drugih gostiju. Iznad groba i pećine ovog svetitelja podignuta je mala crkva, a tu je i platan koji je zasadio sam Gerasim i koji i dan danas postoji.
Sveti Gerasim je bio iz plemićke, vizantijske porodice, a zamonašio se na Svetoj gori, dok je rukopoložen za sveštenika u Jerusalimu. Ipak, njegov način ovozemaljskog života je bio okrenut ka isposništvu, kao pomaganju siromašnima i bolesnima. Po odlasku iz Jeruslima stigao je prvo na Krit, pa potom na Zakintos, da bi se konačno obreo na Kefaloniji, gde je i umro 15. avgusta 1579. godine. Prvih pet godina na Kefaloniji proveo je u jednoj pećini u oblasti Lasi, a potom je stigao podno Enosa, gde je osnovao manastir (1559. godine) i gde je nastavio brigu o siromašnima i iznemoglima.
Sveti Gerasim je bio iscelitelj demona

Inače, Sveti Gerasim je bio iscelitelj demona, a u manastirskoj crkvi se čuvaju njegove Svete Mošti, u dvostruko zaštićenom staklenom kivotu. Dani ovog sveca se praznuju svakog 15. avgusta i 20. oktobra, kada je ovaj manastir naročito posećen, pa ako imate priliku tada da ga posetite, iskoristite je.
Put do manastira nije komplikovan, ali imajte u vidu da je Kefalonija u unutrašnjosti uglavnom planinska, pa vas čekaju brojna penjanja i spuštanja, kao i krivudav put. Kada stignete, naravno, pre ulaska u ovu svetinju, uverite se da ste prikladno obučeni. Ako to nije slučaj, na raspolaganju vam je odeća koju možete ovde pozajmiti, a koja prekriva kolena i ramena.


Opise i slike smeštaja na Kefaloniji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Postoji veliki parking.

Autor fotografija i teksta: www.letougrckoj.com


Tags: Manastir Svetog Gerasima, Manastir Svetog Gerasima Kefalonija, Manastiri na Kefaloniji, Manastir Kefalonija, Manastir na Kefaloniji, Koji manastir posetiti na Kefaloniji