Zola Kefalonija Ostrvo Kefalonija

Zola ljupko mesto na Kefaloniji

Zola je prelepo šarmantno letovalište na severozapadu ostrva Kefalonija, tačnije na poluostrvu Paliki. Ovde se pored Zole nalazi još 7 naselja. Zola važi za napredno i moderno naselje, sa lepim i novim kućama. Preko zime u njemu nema mnogo stanovnika, tačnije tu je svega nekoliko koji se bave poljoprivredom i ribolovom. Međutim, tokom leta ovo malo naselje oživi i pretvara se u prelepo letovalište.
U Zoli je osnovano prvo taksi udruženje na Kefaloniji

Tokom burne istorije ovog gradića, najupečatljiviji period je onaj za vreme gusarskih pohoda. Takođe, interesantna su i politička previranja tokom raznih perioda istorije. Veliki uticaj na Zolu imao je i jak zemljotres koji je pogodio Kefaloniju 1953. godine.

Pre otkrića automobila, glavno prevozno sredstvo na ostrvu su bili magarci. I danas postoji veliki broj farmi koje se bave uzgojem magaraca. Prvi automobil se pojavio u gradiću Palumbis, a prvo taksi udruženje je osnovao gospodin Makis Vitsedzatos i to upravo u Zoli.
Postoje tri restorana u okolini mesta Zola gde možete probati ukusne domaće riblje specijalitete, ali tu je u dobar izbor jela iz internacionalne kuhinje.

Plaže u blizini Zole

Sve o plažama u blizini Zole možete pročitati u OVOM odvojenom tekstu.
  1. Vouti plaža
  2. Agia Kiriaki plaža
  3. Fteri plaža
  4. Amidi plaža

U blizini Zole postoji nekoliko lepih plaža. Tu su one lako dostupne pešice ili automobilom, a ima i onih do kojih jedino možete stići brodićima.

1. Plaža Vouti se nalazi 2km od centra mesta Zola. Do nje se stiže solidnim makadamskim putem, kojim većina vozila neće imati nikakvih problema. Ovde vas čeka šljunak, ali i fini pesak, a tokom leta postoji kantina gde možete naručiti kafu, sokove i grickalice. Voda je kristalno čista u raznim nijansama plave boje, pa ćete svakako uživati u prelepom prirodnom okruženju.2. Plaža Agia Kiriaki nalazi se između mesta Zola i Angona. Obala je peščana, dok je u moru šljunak. Ova plaža je lako dostupna kolima i ima mesta za parkiranje. Voda je tirkizne boje i veoma je čista. Na plaži Agia Kiriaki dešava se da često ima talasa i vetra koji zna ponekad i jače da duva. U blizini su kantina, riblji restoran i taverne. Inače, Agia Kiriaki je takođe, i mala luka sa nekoliko lokalnih brodova za ribarenje, kao i drugih motornih brodova i čamaca koje možete iznajmiti i provesti lep dan na pučini.3. Plaža Fteri je divna bela peščana plaža idealna za ljubitelje avanturističkog duha, koji žele u privatnosti i predivnom pogledu uživati na toplom letnjem suncu. Ako se uputite na ovu plažu kopnom potrebno je dobro proučiti mapu i spremiti se na probijanje kroz visoku travu, žbunje i šipražje. Ili, izabrati lakši put, čamcem ili jahtama preko mora. Sve u svemu ova plaža ostavlja magičan utisak na sve one koji borave barem jadanput ovde. Takođe, u zalivu Fteri nalaze se i interesantne pećine.4. Plaža Amidi se nalazi na oko 4km od centra Zole u zalivu koji je dostupan jedino preko mora. Na ovoj impresivnoj maloj peščanoj plaži zelene krošnje drveća nadvijaju se praktično nad morem, pa ćete ovde imati prirodni hlad tokom čitavog dana.


Opise i slike smeštaja na Kefaloniji možete pogledati OVDE.


Tags: Zola, Zola Kefalonija, Zola mesto, Zola mesto Kefalonija, Zola mesto na Kefaloniji, Zola gradić, Zola selo Kefalonija, Zola slike mesta, Zola slike, Zola utisci, Zola iskustva, Zola opis, Zola tekst, Zola letovalište, Zola letovalište Kefalonija, Zola restorani