Asos mesto Kefalonija Ostrvo Kefalonija

Asos - Čarobno mesto na Kefaloniji

Bilo jednom jedno ostrvo u Jonskom moru. Nije važno to što je ono najveće. Važno je to, što je Kefalonija, ostrvo intenzivnih boja, posebno zelene i plave, pod visovima brda i planina, sa bajkovitim i živopisnim plažama, kao stvoreno za uživanje i odmor.

Asos, ljupko ribarsko mestašce, smešteno je 36km severno od njegovog glavnog grada Argostolija, najbolje će pasati romantičnim dušama, ljubiteljima sanjarenja i spokoja, onima koji, dok su na odmoru, žele da im se pogled, umoran od sivila, betona, stakla i asfalta odmori i osveži gde god da se okrenu.
Šta posetiti i obići u Asosu

 1. Venecijanski zamak iz XVI veka
 2. Crkvu Sv. Marka i kuću venecijanskog Visokog komesara
 3. Kapelu posvećenu proroku Iliji, u kojoj je smešten i prelep izrezbaren ikonostas
 4. Crkvicu posvećenu Devici Mariji (na putu ka zamku)
 5. Crkvu Sv. Đorđa u centru mesta koja datira iz 1871. godine.

Ovo mestašce, sa svega 100-ak stanovnika, uglavnom se prostire na malenom poluostrvu, pod brdom kojim dominiraju ruševine jednog venecijanskog zamka iz XVI veka i nad zalivom u obliku konjske potkovice. Pleni zelenilom, na njemu se smenjuju vinogradi, maslinjaci, mirišljavo drveće čempresa i bora. Uličice u mestu su uske i ispunjene belim i ružičastim cvećem i veselim vrtovima, koji dopunjuju šarene kuće živih boja.

Neke od njih potiču još iz vremena kada su ostrvom vladali Mleci, a preživele su i katastrofalni zemljotres koji je 1953. godine pogodio ostrvo. Opčinjujuće tirkizno more prošarano je ribarskim barkama i brodićima u malenoj luci, kraj koje postoji nekoliko taverni, sa uvek svežom ribom, restorančića i kafića, gde je naročito lepo sesti, odahnuti i prepustiti se magiji ovog neobičnog mesta da, uz, omiljeno piće ili kakvu poslasticu, ''odradi svoj posao''.
Venecijanski zamak u Asosu

Šetnja do zamka poseban je doživljaj. Dok hodate uskim stazama, među stablima masline, praćeni morskim mirisima i laganim povetarcem, uz pogled koji je i sam po sebi prava privilegija, misli će vam se pripitomiti, mišići opustiti i moći ćete da osetite kako vam lepota i blagonaklonost prirode leče i odmaraju i duh i telo.

Zamak na vrhu brda izgradili su Venecijanci tokom XVI veka kako bi se zaštitili od gusarskih napada. Utvrđenje je nekada obuhvatalo skoro čitavo mesto, mada danas od tog, prvobitnog bedema, nažalost nije ostalo mnogo. Uglavnom su sačuvani delovi zidova i lučna ulazna kapija. I oni međutim svedoče o tradicionalnom venecijanskom stilu gradnje, a može se videti i venecianski lav svetog Marka iznad kapija.

U okviru ruševina, mogu se pronaći neke zanimljive strukture, kao što su mala crkva Sv. Marka i kuća venecijanskog Visokog komesara. Malo niže na brdu, postoji još jedna kapela posvećena proroku Iliji, u kojoj je smešten i prelep izrezbaren ikonostas. Ovaj zamak je, sve do 1956. godine služio kao zatvor za političke zatvorenike koji su tamo živeli i obrađivali vinograde.

Na putu ka zamku posetioci mogu zastati kraj crkvice posvećene Devici Mariji, budući da je to idealno mesto za odmor i fotografisanje slikovite luke Asosa.
Osnovne karakteristike mesta Asos

 1. Malo mesto, bogate istorije.
 2. Odlična lokacija za popodnevni izlazak i večeru.
 3. Veoma mali broj parking mesta u samom gradiću, te preporuka da se automobil parkira pre ulaska u Asos.
 4. Put do zamka je fascinantan i zahteva izvesnu dozu kondicije.

U samom mestu smeštena je simpatična roze crkva Sv. Đorđa, koja datira još iz 1871. godine. Nalazi se nedaleko od glavnog trga. Sam trg se nalazi u blizini luke i tu je spomenik palim žrtvama Drugog svetskog rata, kao i staro sidro i top, naravno, neizbežno mesto za penjanje onih najmlađih.

Nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Kefaloniju, Francuzi su došli da pruže pomoć stanovnicima Asosa, te im tom prilikom pomogli da selo ponovo izgrade. Trg je stoga njima i posvećen, a njegovo zvanično ime je Pariski trg.
Plaže letovališta Asos

U Asosu postoje dve plaže i obe ih zapljuskuje besprekorno čisto i zadivljujće plavo Jonsko more. Glavna plaža u mestu veća je od druge, koja je smeštena na samom ulasku u Asos. Obe su šljunkovite. Na centralnoj postoji plažni bar gde se gosti mogu osvežiti kafom, omiljenim pićem ili nekim brzim jelom, a tu je i jedna tradicionalna kefalonijska taverna. Druga, manja plaža je mirnija i usamljenija, i pravi izbor za one koji su u potrazi za potpunom relaksacijom, koju će remetiti jedino zvuci talasa i galebova.
Plaže u blizini Letovališta Asos

 1. Plaža Mirtos
 2. Plaža Sveti Jerusalim
 3. Plaža Alatijes
 4. Plaža Foki

Na udaljenosti od samo 3km od Asosa, nalazi se spektakularna plaža Mirtos, koja je širom sveta priznata i poznata kao jedna od 10 najlepših, dok je svakako neosporno da je jedna od najfotografisanijih. Ova plaža je uređena, idealna za sportove na vodi, sunčanje i plivanje.
Plaža Sveti Jerusalim takođe je nedaleko od Asosa, ali nije preterano poznata te ostaje nekomercijalizovana, za sve one koji na plažama preferiraju neometano uživanje u prirodi, čistom vazduhu i moru. Na ovom romantičnom mestu, idealnom za posmatranje zalaska sunca, postoji jedna tradicionalna taverna sa ponudom ukusnih morskih specijaliteta.

Plaža Alatijes je još jedna dvema stenama, sakrivena plaža, mala i peščana, izuzetna destinacija za ljubitelje opuštajućeg sunčanja na mekanom pesku i kupanja u prelepom tirkiznom moru. Nešto iznad plaže nalazi se zanimljiva taverna gde gosti mogu isprobati neke od lokalnih specijaliteta i ukusna domaća vina.

Plaža Foki, nalazi se u blizini mesta Fiskardo, a nazvana je tako, upravo zato što se ovde često mogu videti foke! U blizini ove hladovinom borova opasane plaže posetioci mogu prošetati i posetiti jednu od brojnih pećina. Pejzaž ove plaže je neverovatan, a gosti se mogu okrepiti u jednoj od ribljih taverni koje se nalaze u blizini.


Opise i slike smeštaja na Kefaloniji možete pogledati OVDE.


Tags: Asos, Asos mesto, Asos gradić, Asos letovalište, Asos Kefalonija, Asos mesto Kefalonija, Asos slike, Asos slike grada, Asos slike mesta, Asos šta videti, Asos šta posetiti, Asos šta obići, Asos informacije, Asos opis, Asos utisci, Asos iskustva, Asos parking