Nea Plagia mesto Halkidiki Nea Plagia, Halkidiki

Kakva je Nea Plagia - Utisci i iskustva

Gradić Nea Plagia ili Nea Plaja ima oko 1.200 stanovnika i istorijski je povezan sa starom Plagijom. Inače, ovaj simpatičan grad osnovale su 1924. godine izbeglice iz Istočne Trakije, koje su sa njihovih ognjišta oterali Turci. Orginalno mesto na kome je osnovan grad bilo je u blizini manastira Karamani, a sami monasi su dosta pomogli prilikom građenja.
Naselje je nazvano Nea Plagija kako bi se sačuvala uspomena na nekadašnji dom. Inače, svetac zaštitnik ovog mesta je Sveti Đorđe, čiju su ikonu iz svog rodnog kraja ovde doneli prvi doseljenici. Pored naselja, na brdu prekrivenom borovom šumom, nalazi se mala crkva, a takođe na 4km, među ruševinama starog manastira nalazi se i mala crkva posvećena Bogorodici.
Plaža Nea Plagia

Danas je ovo prelepo turističko mesto sa izuzetno lepom i čistom peskovitom plažom koja se proteže duž celog letovališta (4 km). Plaža se prostire od Nea Mudanije, preko Nea Plagije, pa se završava skoro u Nea Kalikratiji. Duž čitave obale postoji fenomenalno šetalište sa drvoredom palmi, sa jedne strane šetališta je naravno plaža, a sa druge predivni parkovi sa mnogo zelenila, koje mestimično prekidaju jako lepe taverne i divno uređeni kafići.
Priroda koja okružuje grad je fascinantna i u kombinaciji sa tirkiznim morem čini pravi ambijent za nezaboravne trenutke odmora i opuštanja. Dodatnu čar stvara miris borova i morske soli. Kuće u Nea Plagiji su građene u tradicionalnom grčko-primorskom stilu, bele boje i sa ravnim krovovima. Stanovništvo se uglavnom bavi turizmom, ali i ribolovom i proizvodnjom maslina i vina.
Kafići, restorani i noćni klubovi

U Nea Plagiji postoji mnoštvo kafića i restorana nacionalne grčke, ali i internacionalne kuhinje, a u srcu sezone rade i najveći noćni klubovi. Sve ovo nalazi se na samo 60 km od Soluna na samom ulasku na Kasandru, odnosno Sitoniju, pre Nea Mudanije. Tako, ako odsedate u Nea Plagiji sve pogodnosti Halkidikija biće vam na dohvat ruke. Uz sve ovo, nedaleko se nalazi čuvena pećina Petralona sa praistorijskim ostacima, a na oko 30 km je i poznati vodeni park (Waterland) koji je omiljeno izletište ne samo deci, već i starijima koji vole vožnje i dobru zabavu.


Opise i slike smeštaja u Nea Plagiji možete pogledati OVDE.


Autor fotografija: NS

Autor teksta: www.letougrckoj.com


Tags: nea plagia iskustva, nea plagia utisci, nea plagia halkidiki, nea plagia kasandra, Plaža Nea Plagia, nea plagia plaza, letovalište Nea Plagia, selo nea plagia, leto Nea Plagia, nea plagia leto, nea plagia smeštaj, nea plagia apartmani, neaplagia slike, nea plagia opis, nea plagia lokacija, Šta posetiti blizini Nea Plagije, šta videti u nea plagiji, šta obići u nea plagiji, nea plagija prodavnice, nea plagija restorani, nea plagia za decu, nea plagia za porodice, Nea Plagia mesto Halkidiki, Nea Plagia mesto, Nea Plagia Halkidiki, Nea Plagia letovalište, Nea Plagia grad