Nea Flogita mesto Halkidiki Flogita, Halkidiki

Da li je Nea Flogita mesto meduza?

Nea Flogita je interesantno turističko mesto, smešteno na zapadnoj strani Halkidikija. Udaljeno je 50 km južno od Soluna sa kojim je odlično povezano autobuskim prevozom. Takođe, Nea Mudanija, trgovinski centar poluostrva, najveći grad i luka Halkidikija je na samo par minuta vožnje. Inaće, gradić Nea Flogita nastao je 1923. godine kada su ga podigle izbeglice iz Kapadokije, današnje Turske.
Prodavnice i restorani u Nea Flogitiju

U Nea Flogiti postoji veliki broj prodavnica, supermarketa, restorana, taverni, i barova na plaži koji sa zalaskom sunca stvaraju magičnu atmosferu. U centru grada je park koji svojim urbanističkim rasporedom i dizajnom, uz prijatnu klimu, stvara divan ambijent za šetnju, partiju šaha, razgovor.
Tu je i lepa crkva Svetog Đorđa koji je zaštitnik Nea Flogite, ukrašena divnim freskama. U mestu postoji bogata pijaca na kojoj se mogu kupiti tradicionalni, domaći proizvodi. Inače, stanovnici ove regije se pored turizma bave i voćarstvom, povrtarstvom, maslinarstvom, a proizvode i tradicionalna domaća pića se mogu nabaviti na lokalnoj pijaci.

Plaža Nea Flogiti

Nea Flogita je bogata zelenilom, ima dugu peščanu plažu se bistrim morem čije je dno, takođe peskovito. Iz nekog čudnog razloga plažu u Nea Flogiti bije glas da ima puno meduza, trave i komaraca. Većina ljudi koja dolazi na ovu plažu po prvi put će dobiti “dobronameran” savet da se pripazi na ove tri noćne more svakog turiste. Da li je zapravo stvarno tako?
Kada dođete na lice mesta otrkrićete da zapravo u Nea Flogiti nema ništa manja ili više komaraca, meduza i morske trave nego što ih recimo ima u Nea Kalikratiji, Saniju, Posidiju ili Nea Skioniju. Da li će neke godine biti više meduza, morske trave ili komaraca zavisi od mnoštva klimatskih faktora, tako da ukoliko nemate sreće one Vas mogu zateći i na Kefaloniji i to u oblastima gde se retko kada pojavljuju.

Šta videti u blizini Nea Flogitija

Nea Flogita je dobro saobraćajno povezana sa ostalim mestima na Halkidikiju, jer se nalazi praktično na ''kapiji'' odakle izlaze saobraćajnice. Postoje organizovane ture skrojene po meri ovog podneblja, tako se mogu posetiti obližnja arheološka nalazišta, ali i poluostrvo Kasandra koje je stvoreno za ljubitelje noćnog provoda. Šoping je rezervisan za Solun i već pomenutu Nea Mudaniju, dok su u blizini i poluostrvo Sitonija sa svojim peščanim plažama i magična planina Atos, odnosno Sveta Gora.
Nea Flogita je vrlo veselo mesto, stanovnici i gosti se non-stop druže po ulicama, a dominira i tradicionalno grčko gostoprimstvo. Sve u svemu Nea Flogita je sjajan izbor za one koji imaju okvirnu predstavu o svojoj letnjoj idili, a koja se može dodatno korigovati, dopuniti i na kraju ograničiti na čist užitak, jer ovom letovalištu baš ništa ne fali.


Opise i slike smeštaja u Nea Flogiti možete pogledati OVDE.


Autor fotografija: NS

Autor teksta: www.letougrckoj.com


Tags: letovalište Nea Flogita, leto Nea Flogita, flogita leto, nea flogita plaža, nea flogita utisci, flogita meduze, nea flogita iskustva, nea flogita izleti, nea flogita smeštaj, nea flogita apartmani, nea flogita slike, nea flogita pijaca, nea flogita halkidiki, nea flogita lokacija, Šta posetiti blizini Nea Flogitija, šta videti u nea flogitiju, šta obići u nea flogitiju, nea flogiti prodavnice i restorani, nea flogiti crkva Svetog Đorđa, nea flogita za decu, nea flogita za porodice, Nea Flogita mesto Halkidiki, Nea Flogita Halkidiki, Nea Flogita mesto, Nea Flogita letovalište Halkidiki, Nea Flogita letovalište